Sarbatorile de iarna se apropie si cu totii ne dorim sa petrecem cat mai mult timp liber cu familia si prietenii. Inainte insa de a face planuri pentru concediu, trebuie sa avem in vedere prevederile legale.

Potrivit art. 139, alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii republicat, zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:

• 1 si 2 ianuarie;
• prima si a doua zi de Pasti;
• 1 mai;
• prima si a doua zi de Rusalii;
• 15 august - Adormirea Maicii Domnului;
• 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
• 1 decembrie;
• prima si a doua zi de Craciun;
• doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

Astfel, pentru perioada urmatoare ne gandim deja la zilele libere de Craciun (25 si 26 decembrie 2013), precum si la petrecerea Anului Nou (1 si 2 ianuarie 2014).

Acordarea zilelor libere se face de catre angajator, asa cum prevede art. 139, alin. (2) din Codul muncii republicat.

Angajatorul are dreptul, prin lege, sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii. Inca de la angajare exista obligatia de a aduce la cunostinta salariatului programul de functionare al unitatii si de a include in contractul individual de munca informatiile cu privire la programul de lucru/durata muncii.

Programul de lucru si modul de repartizare a acestuia pe zile trebuie aduse la cunostinta salariatilor si afisate la sediul angajatorului si la punctele de lucru unde isi desfasoara angajatii activitatea, dupa caz.

Angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori este solicitat, conform art. 119 din Codul muncii republicat.

Potrivit legii, in zilele de sarbatoare legala nu se lucreaza. Exista totusi si cateva exceptii, cum ar fi in situatia unitatilor sanitare si a celor de alimentatie publica, unde prin hotarare a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.

De asemenea, art. 141 din Codul muncii republicat prevede ca se va putea presta activitate in zilele de sarbatoare legala in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Asa cum se poate observa, legea a avut in vedere doar aceste exceptii de la regula, toti angajatorii care prin specificul activitatii nu se incadreaza in aceste categorii fiind obligati sa acorde angajatilor zile libere.

Insa, deoarece nu sunt foarte clar delimitate unitatile in care activitatea nu poate fi intrerupta, in practica exista multiple interpretari.

Ca si exemplu, este foarte clar ca printre unitatile a caror activitate poate fi desfasurata si in zilele declarate sarbatoare legala se numara cele privind furnizarea energiei electrice, termice, apa curenta, gaze, etc., si in general unitatile cunoscute sub denumirea de “foc continuu”.

Totodata, prin specificul activitatii, exista unitati precum cele din transporturi (companiile de transport public, companiile aeriene, navale), telecomunicatii, serviciile de urgenta si interventie/unitatile sanitare si cele de alimentatie publica, etc., care isi desfasoara activitatea si in zilele de sarbatoare legala.

Insa, exista situatii in care anumite unitati, cum ar fi magazinele care isi desfasoara activitatea in marile centre comerciale/mall-uri, in baza unor contracte de inchiriere de spatiu comercial, sunt obligate sa respecte prevederile contractuale, inclusiv cele privind programul de lucru impus de aceste centre comerciale in perioada sarbatorilor legale, fiind astfel nevoite sa mentina activitatea neintrerupta in aceasta perioada.

In astfel de situatii, incadrarea unitatilor in categoria exceptata de lege este lasata strict la interpretarea inspectorilor de munca care vin in control, avand in vedere ca in practica au existat cazuri in care anumite magazine au fost amendate pentru neacordarea de zile libere in zilele de sarbatoare legala, iar alte magazine nu.

Este recomandat ca, in cazul in care obiectul de activitate al unitatii nu constituie in realitate un serviciu de permanenta obligatoriu a fi pus la dispozitia consumatorilor in mod continuu si neintrerupt, respectiv in cazul in care nu exista o autorizare clara a programului de functionare al unitatii, sa se acorde salariatilor zile libere in zilele declarate sarbatoare legala.

Incalcarea de catre angajator a prevederilor legislative privind sarbatorile legale, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, astfel cum este prevazut la art. 260, alin. (1), lit. g) din Codul muncii republicat.

Salariatii care lucreaza in unitatile prevazute de lege, care pot desfasura activitate si in zilele de sarbatoare legala, vor beneficia de compensare cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.

Conform art. 142, alin. (2) din Codul muncii, in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Angajatorul are posibilitatea ca, la nivel de unitate, sa stabileasca si alte zile libere, prin contractul colectiv de munca la nivel de unitate aplicabil, dupa caz.

Material realizat de Andreea Paun, Payroll Supervisor Accace

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri