Principala sursa de echilibrare a incasarilor ca urmare a amanarii introducerii accizei la carburanti o reprezinta imbunatatirea colectarilor si nu se are in vedere "sub nicio forma" introducerea de noi taxe si impozite sau cresterea celor existente, precizeaza Ministerul Finantelor.

Institutia mentioneaza ca gradul de colectare a veniturilor bugetare se afla pe un trend crescator, iar impactul bugetar al amanarii introducerii accizei la carburanti va putea fi cuantificat in luna iulie, in functie de evolutia economiei romanesti si a incasarilor bugetare in primul semestru din 2014. Premierul Victor Ponta a declarat luni ca efectul amanarii majorarii accizelor la carburanti va fi analizat dupa primele trei luni, dar un eventual gol de venituri nu poate fi reglat decat prin rectificare care poate fi efectuata numai in semestrul II, rectificare bugetara care, in aceste conditii, poate fi negativa, relateaza Mediafax.

Seful Guvernului a amintit ca, potrivit Legii responsabilitatii fiscale si practicii europene, prima rectificare bugetara de pe parcursul unui an nu poate fi efectuata decat din al doilea semestru. "O sa facem calculele dupa primele trei luni si o sa vedem daca este vorba de venituri suplimentare, presedintele Romaniei aprecia ca o sa avem venituri suplimentare din alte taxe. Daca se va constata ca nu exista venituri suplimentare, prima rectificare este in luna iulie si doar atunci pot fi realocati banii", a spus Ponta.

El a aratat ca presedintele Traian Basescu a transmis ca nu va fi creat un gol de venituri in buget prin amanarea majorarii accizelor desi lui, ca prim-ministru, cifrele ii indica exact contrariul. "Sa speram ca are dansul dreptate. Eu, pe cifre, mi-a rezultat ca se creeaza, dar presedintele, care le stie pe toate mai bine, sa speram ca de data asta a avut dreptate A fost insa o miza strict politica, nu are nicio legatura cu cifrele pentru presedinte. Dar nu exista decat doua variante dupa 1 iulie: ori constatam incasari suplimentare sau cheltuieli mai mici ori facem o rectificare negativa", a afirmat Ponta.

Premierul a adaugat ca nu se poate vorbi "in general" de majorarea altor taxe si nici nu ia in calcul altceva decat bugetul aprobat de Parlament. Presedintele Traian Basescu a anuntat in cateva randuri ca nu va promulga Legea bugetului de stat daca acciza la carburant va fi majorata, premierul Victor Ponta precizand insa ca negociaza cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana amanarea cu trei luni a datei de majorare a accizei la motorina, folosita de catre transportatorii de marfa, si aplicarea acesteia doar la benzina.

Saptamana trecuta, dupa o discutie cu presedintele Basescu, premierul a anuntat ca va amana cu trei luni majorarea accizei si la benzina, nu doar la motorina, iar seful statului a precizat ca in aceste conditii poate promulga bugetul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri