Consultantii fiscali intervievati de wall-street.ro sustin ca mediul de afaceri nu a cerut niciodata masura de neimpozitare a profitului reinvestit, fiind alte prioritati ce ar trebui implementate pentru a stimula mediul antreprenorial. Mai mult, o masura de acest gen a mai fost introdusa in 2009, dar s-a dovedit dezastruoasa.

Neimpozitarea profitului reinvestit a fost repusa pe tapet saptamana trecuta, cand ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, a anuntat ca aceasta masura s-ar putea aplica din luna iulie, odata cu cea de scadere a CAS, daca aceasta nu va avea un impact bugetar negativ si dupa discutii pe aceasta tema in USL si cu FMI.

"Sunt analize, sunt calcule sa vedem care este impactul bugetar astfel incat, daca din calculele care se fac de Comisia Nationala de Prognoza, Directia de Economie, nu avem un impact bugetar negativ, putem sa o luam ca o masura de relansare economica, bineinteles dupa o decizie in USL, dupa o discutie cu FMI, cu Comisia Europeana", a spus Chitoiu, intrebat daca ia in calcul varianta neimpozitarii profitului reinvestit. El a precizat ca in acest moment nu se poate spune nici cum se va aplica, nici daca se va aplica de la o anumita data in 2014.

De altfel, Cosmin Marinescu, consilierul ministrului de Finante, justifica intr-un articol de opinie masura de relaxare fiscala care ar potenta si mai mult capitalizarea mediului de afaceri.

Consultantii fiscali nu sunt insa foarte incantati de aceasta masura, avand in vedere ca sunt alte necesitati mult mai stringente cerute de mediul de afaceri. In plus, facilitatea fiscala va fi accesata de foarte putina lume, pentru ca prezinta riscuri de business.

Alexander Milcev: "Mediul de afaceri nu a cerut niciodata in ultimii ani o astfel de masura".

Milcev, partener in cadrul EY Romania, atrage atentia ca mediul de afaceri are cu totul alte propritati si o astfel de cerinta nu a fost niciodata ridicata in cadrul grupurilor de lucru ale AmCham, din care face parte.

In plus, in piata exista si o reticenta fata de aceasta facilitate fiscala dupa ce in urma cu 5 ani a fost introdusa o varianta dezastruoasa a scutirii de impozit pentru profitul reinvestit aplicata doar in cazul utilajelor tehnologice, dar cu foarte multe restrictii.

In 2009, prevederile facilitatii fisale obligau antreprenorul ce apela la aceasta scutire de impozit sa nu instraineze activele tehnologice cumparate in urma profitului reinvestit timp de mai multi ani, iar in cazul in care o facea datora statului impozitul aferent profitului dislocat in acest sens, la care se mai adaugau dobanzile si penalitatile aferente.

Mai mult, antreprenorii nu aveau posibilitatea nici sa distribuie profitul cata vreme accesau facilitatea fiscala.

"Daca o sa fie la fel primitiv ca ultima data, neimpozitarea profitului reinvestit o sa fie doar o masura de ziar", spune Milcev, care isi aminteste ca in urma cu cinci ani a recomandat clientilor sa nu utilizeze o astfel de facilitate.

Pe de alta parte, Dan Schwartz, managing partnerul RSM Scot se opune oricaror facilitati fiscale, fisalitatea romaneasca avand mult mai mult de castigat daca legislatia este predictibila.

Dan Schwartz: "Orice facilitate fiscala creeaza distorsiuni in piata.

"In cazul neimpozitarii profitului reinvestit doar o parte dintre antreprenori vor putea apela la aceasta masura si, ma intreb, de ce nu poate fi scutit de impozit si un antreprenor care alege sa isi reinvesteasca profitul intr-un alt business", sustine Schwartz.

Totusi, el crede ca ar putea ca odata introdusa aceasta facilitate fiscala unele firme care au avut pierderi ar putea reincepe brusc sa aiba profit.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri