Consiliul Concurentei l-a sanctionat pe omul de afaceri Gigi Becali cu o amenda de 183.526 lei pentru ca nu a notificat preluarea controlului companiei de constructii Arcom Bucuresti, relateaza Mediafax.

Gigi Becali a cumparat, in 2008, 71,5% din actiunile Arcom prin mai multe tranzactii succesive, dar nu a notificat autoritatea de concurenta cu privire la operatiune.

"Cuantumul amenzii reprezinta 1% din cifra de afaceri a firmelor controlate de Becali la nivelul anului 2012. Aceasta amenda este printre sanctiunile de nivel redus, ne-am dus la 1%, minimul legal fiind de 0,5%", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, intr-o intalnire cu presa.

Sanctiunea fost comunicata, iar Becali are la dispozitie 30 de zile pentru a decide daca o plateste sau o contesta in instanta, a mentionat Chiritoiu.

"Potrivit legislatiei in vigoare este interzisa punerea in aplicare a unei concentrari economice inainte de a fi notificata si de a obtine autorizarea Consiliului Concurentei. Cumparatorul nu poate lua decizii privind compania achizitionata, cum ar fi exercitarea dreptului de vot pentru a influenta activitatea companiei, incheierea unor contracte, vanzarea activelor, restructurarea companiei inainte ca autoritatea de concurenta sa analizeze operatiunea din punct de vedere al legislatiei in domeniu", se arata intr-un comunicat al Consiliului Concurentei.

In urma investigatiei declansate in 2012, Consiliul Concurentei a constatat ca dupa dobandirea controlului asupra Arcom Bucuresti, si implicit asupra companiilor controlate de aceasta, Becali si-a exercitat drepturile de vot aferente participatiei achizitionate in cadrul Adunarilor Generale Extraordinare/Ordinare ale Actionarilor companiei, in acest fel incalcand regulile privind controlul fuziunilor si achizitiilor.

Conform Legii concurentei, sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei, pentru analiza compatibilitatii lor cu un mediu concurential normal, operatiunile de concentrare economica ce depasesc pragurile valorice prevazute in acest act normativ.

Arcom Bucuresti, fosta Antrepriza Romana de Constructii Montaj, a fost infiintata in anul 1969 si are activitati in urmatoare domenii: executia de lucrari de constructii, producerea si comercializarea materialelor de constructii si instalatii, realizarea si montajul confectiilor metalice, extragerea produselor de balastiera, executarea lucrarilor de terasamente, inchiriearea de utilaje de constructii.

Becali are de executat o pedeapsa de trei ani si jumatate de inchisoare, dupa ce a fost condamnat, in 20 mai 2013, la trei ani de inchisoare in dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apararii si a primit ulterior un spor de sase luni, dupa alte doua condamnari, in dosarul "Valiza" si in cel al sechestrarii celor care i-au furat masina.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri