Magistratii Curtii de Apel Bucuresti (CAB) spun ca, in luarea deciziei de arestare a omului de afaceri Gruia Stoica, a contat si cuantumul "exorbitant" al sumei "puse la bataie" de acesta pentru a cumpara "bunavointa" functionarilor publici, inaintea licitatiei, scrie Mediafax.

In motivarea hotararii prin care a fost dispusa masura preventiva se mai arata ca un alt argument in sprijinul acesteia a fost mentalitatea infractionala manifestata fatis de catre omul de afaceri, care "denota modul in care (Gruia Stoica - n.r.) intelege sa-si foloseasca toate relatiile".

Potrivit motivarii deciziei CAB, pericolul social concret pe care il prezinta Stoica rezulta din imprejurarile si modalitatile concrete de savarsire a faptei acestuia.

"In ceea ce priveste absenta pericolului concret pentru ordinea publica pe care l-ar prezenta lasarea inculpatului in libertate, Curtea apreciaza ca aceasta aparare nu este fondata", mai apreciaza judecatorii Curtii, in acelasi document.

In motivare se face referire si la "denaturarea mediului concurential", prin faptul ca omul de afaceri ar fi incercat sa afle informatii nedestinate publicitatii de la o societate de stat, pentru a-si putea adapta oferta cu scopul de a obtine apoi "un castig cert".

"Trebuie mentionat ca la conturarea acestor concluzii a contribuit si mentalitatea infractionala manifestata fatis de inculpat, care denota modul in care intelege sa-si foloseasca toate relatiile, mai mult sau mai putin cointeresate, pentru obtinerea unor sume de bani consistente, aspect intarit si de cuantumul exorbitant al sumei „puse la bataie” pentru a cumpara „bunavointa” functionarilor publici; denaturarea mediului concurential, prin incercarea de a obtine informatii nedestinate publicitatii de la o societate de stat, pentru a-si putea adapta oferta, astfel incat sa nu existe riscul castigarii licitatiei prin oferirea unui pret care sa nu garanteze un castig cert pentru societatea controlata de inculpatul Stoica Gruia", a precizat Curtea de Apel Bucuresti.

Mai mult decat atat, sustine judecatorii, la nivelul potentialilor investitori ar fi putut fi creata o "perceptie negativa", ce putea fi interepretata drept o incurajare a unor astfel de "practici infractionale".

Judecatorii CAB vorbesc si despre "lipsa de scrupule" a lui Stoica, evidentiata de presiunea constanta generata asupra functionarilor CFR Marfa si nu numai, in scopul adjudecarii in mod ilegal a unor contracte care sa asigure supravietuirea societatilor pe care le controleaza.

Omul de afaceri Gruia Stoica, acuzat ca i-ar fi dat avocatului Doru Bostina trei milioane de euro pentru a afla, prin intermediul acestuia, ce pret cere CFR Marfa la licitatia pentru transportarea carbunelui in beneficiul Complexului Energetic Oltenia, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile.

Decizia de arestare a fost luata joi de Curtea de Apel Bucuresti, la propunerea procurorilor anticoruptie.

Hotararea a fost atacata deja de Stoica, recursul fata de masura preventiva urmand sa fie judecat de instanta suprema.

Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Roman (GFR), este urmarit penal pentru cumparare de influenta, dupa ce i-ar fi dat avocatului Doru Bostina trei milioane de euro pentru a afla pretul cerut de CFR Marfa la o licitatie pentru transportarea carbunelui, organizata de Complexul Energetic Oltenia (CEO), la care participa si GFR.

Stoica a fost retinut, miercuri seara, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), iar avocatul Doru Bostina a primit interdictie de a parasi tara, acesta fiind acuzat de trafic de influenta.

Omul de afaceri a refuzat sa se prezinte la DNA pentru audieri, astfel ca a fost emis un mandat de aducere pe numele acestuia. El a fost dus miercuri seara la sediul central al DNA, incatusat si escortat de politisti, pentru a-i fi aduse la cunostinta invinuirile.

La DNA a fost audiat, miercuri seara, si avocatul Doru Bostina.

Directorul general al CFR Marfa, Dragos-Alexandru Draghici nu a putut fi audiat intrucat in seara zilei de 23 ianuarie a suferit un atac cerebral, in prezent fiind in coma, la Spitalul Elias, au precizat procurorii.

Potrivit DNA, in mai 2013, SC Complexul Energetic Oltenia (CEO) SA Targu Jiu a lansat public procedura de licitatie pentru incheierea acordului cadru si a contractelor subsecvente avand ca obiect "Servicii de transport feroviar de carbune" pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Isalnita si sucursala Electrocentrale Turceni.

La 17 ianuarie 2014, SC CEO SA a transmis invitatii de participare la procedura de licitatie (cu depunerea in plic a ofertelor, organizata conform normelor interne ale autoritatii contractante) mai multor societati, intre care CFR Marfa SA si SC Grup Feroviar Roman SA Bucuresti. Licitatia avea ca obiect prestarea de servicii de transport de carbune pe o perioada de trei ani, incepand cu 1 aprilie 2014, cu o valoare estimata de 473.068.410 lei (peste 100 milioane euro) fara TVA.

Anchetatorii sustin ca "exista date si indicii temeinice potrivit carora, la data de 22 ianuarie 2014, omul de afaceri Gruia Stoica, reprezentand SC Grup Feroviar Roman SA Bucuresti, i-a oferit avocatului Bostina Doru-Catalin suma de 3.000.000 euro, in schimbul influentei pe care avocatul a lasat sa se creada ca o are, printr-un intermediar, asupra directorului general al CFR Marfa SA (unul dintre competitori), in scopul divulgarii, de catre acesta din urma, cu incalcarea atributiilor de serviciu, a pretului pe care societatea pe care o conduce urma sa il ofere, in cadrul licitatiei".

Acest demers avea ca scop, potrivit DNA, depunerea de catre Grup Feroviar Roman a unei oferte cu un pret cat mai apropiat de cel propus de CFR Marfa, astfel incat profitul inregistrat pe parcursul derularii contractului sa fie maximizat ori eventualele pierderi minimizate.

Anchetatorii mai noteaza ca incercarile lui Gruia Stoica de a afla continutul ofertei pe care urma sa o depuna CFR Marfa nu au avut nici un rezultat, "aspect care de altfel nu este de natura sa inlature existenta infractiunii de cumparare de influenta".

Astfel, arata procurorii, in 29 ianuarie 2014, la sediul SC CEO SA din municipiul Targu Jiu au fost depuse doua oferte pentru participarea la licitatie, de la CFR Marfa si GFR Group.

Procurori ai Directiei Nationale Anticoruptie au descins, miercuri, la Complexul Energetic Oltenia din Targu Jiu, de unde au ridicat mai multe documente depuse pentru licitatie, chiar cu o jumatate de ora inainte deschiderii ofertelor.

Conform unor surse din cadrul companiei energetice, procurorii anticoruptie au ridicat plicurile in care erau depuse ofertele CFR Marfa si ale Grupului Feroviar Roman, valoarea estimata a contractului fiind de circa 48 de milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri