Imaginea lui Bogdan Chiritoiu se identifica dupa cinci ani de mandat cu cea a Consiliului Concurentei, institutia care are grija ca afaceristii sa pastreze un mediu de afaceri competitiv. Spune, totusi, despre acest job ca este provocator intrucat nu te ajuta sa iti faci prieteni. Nici nu ai cum, in conditiile in care imparti amenzi, afirma presedintele Concurentei, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Dupa cinci ani de cand conduce Consiliul Concurentei, lui Bogdan Chiritoiu ii place sa creada ca institutia este mai cunoscuta si mai “respectata”, desi nimanui “nu-i face placere cand are loc o inspectie neanuntata sau cand este amendat”. Cifrele furnizate vin sa intareasca declaratiile sale: valoarea amenzilor acordate in ultimii 5 ani a crescut de la 2,31 mil. euro in 2009 la 19,3 mil. euro anul trecut. In total, au fost acordate sanctiuni cu o valoare de 354,04 mil. euro si 101 investigatii au fost finalizate.

In acest context, cuvantul “prietenie” este unul stingher, afirma zambind Bogdan Chiritoiu. “Mi-am pus aceasta problema la inceputul mandatului, insa am aflat curand ca este un job in care nu prea iti faci prieteni, nici nu prea ai cum atunci cand dai amenzi. Noi nu dam ajutoare. Pana la urma ai bata aici, nu morcovul. Nu cred ca este genul de job care te ajuta sa legi prietenii”, argumenteaza acesta.

Perioadele de varf in activitatea Consiliului Concurentei au fost pana acum anii 2010-2011, dar si 2013, un an la fel de “intens”. Astfel, in 2010 si 2011 au fost finalizate patru investigatii de amploare care au vizat industria lactatelor, farma, energia termica si transportul maritim. Cu toate acestea, cazul cu cea mai mare amploare a fost investigatia din 2011 prin care Consiliul Concurentei a sanctionat companiile OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI Romania, MOL Romania Petroleum Products si Lukoil Romania cu amenzi care cumuleaza peste 200 milioane de euro, reprezentand aproximativ 3% din cifrele de afaceri realizate in anul 2010. In acel caz, au existat dovezi ca respectivele companii s-au inteles in perioada 2007-2008 sa retraga de pe piata sortimentul de benzina ECO Premium care le genera sub 20% din vanzari si reprezenta mai putin de 5% din cifra de afaceri.

Agenda pe 2014, la fel de aglomerata

Si 2014 se arata un an la fel de aglomerat, unul dintre domeniile asupra caruia Consiliul Concurentei isi indreapta atentia fiind cel al energiei, in contextul liberalizarii pietei. Institutia a demarat deja o analiza a sectorului prin care se urmareste o radiografie a pietei, cu plusuri si minusuri, raport care va fi facut public in cursul acestui an. De asemenea, Concurenta investigheaza doua companii din domeniu, una dintre acestea fiind CEZ, pentru un posibil abuz de putere. Totodata, Consiliul Concurentei a inceput o investigatie privind modul in care Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a impus Hidroelectrica sa vanda energie populatiei, dupa ce producatorul de energie si Fondul Proprietatea (FP) au reclamat ca tarifele sunt sub costul de productie.

“Uniunea Europeana se chinuie sa isi liberalizeze piata pe energie. Marea Britanie este mai avansata, sunt si tari mai refractare. Romania este destul de avansata, avem energie ieftina fata de restul Europei”, spune Bogdan Chiritoiu.

Profesiile liberale ne tin ocupati.

Alte zone de interes le reprezinta asigurarile (unde Concurenta a demarat o analiza de piata), furnizorii de piese de schimb si service-urile auto.

“In ultimii ani nu am avut investigatii pe asigurari. Sunt multe companii care merg in pierdere, ceea ce e ciudat si poate sa explice cresteri de pret. De asta nu ne-am ingrijorat. Cat timp ele merg in pierdere nu e surprinzator ca vor sa isi creasca pretul produselor. Am decis insa sa facem o analiza in urma cu cateva luni ca sa intelegem mai bine sectorul respectiv. Vrem sa ne uitam, de asemenea, la furnizorii de piese de schimb si la service-uri, unde am avut plangeri pentru un caz de intelegere”, explica presedintele Consiliului Concurentei.

Intrebat despre cazurile pe care le trece la capitolul “esecuri” in ceea ce priveste transformarea investigatiilor in politici publice, Bogdan Chiritoiu da ca exemplu profesiile liberale, cu accent pe notari si farmacisti.

“Profesiile liberale ne tin ocupati. Nu am reusit ce ne-am propus in cazul notarilor. Ministerul Justitiei a obtinut sa faca un studiu pilot in care pe o perioada limitata la unele prestatii notariale sa se elimine interdictia de scadere a pretului, acel pret minim. Studiul nu s-a facut insa. Notarii mi se pare foarte destepti, am un respect deosebit pentru aceasta profesie. E amuzant sa iti inclestezi mintea cu cineva. La fel si farmacistii mi s-au parut abili, le merge mintea. La farmacii a ramas in vigoare doar restrictia demografica, nu pot fi mai mult de X farmacii raportat la populatie”, declara Chiritoiu.

Bogdan Chiritoiu

Pe lista de obiective ale presedintelui Consiliului Concurentei a stat in ultimii ani si reorganizarea institutiei, acesta sustinand ca a incercat “sa intareasca partea de garantare a drepturilor partilor” facand-o in acelasi timp “mai concentrata pe ce are de facut in interesul public”.

“Consiliul Concurentei trebuie sa fie o institutie birocratica in sensul bun, trebuie sa aiba proceduri care sa asigure eficienta institutiei, insa trebuie sa respecte si drepturile oamenilor pe care ii investigheaza. Nu poti intra peste ei cand doresti si sa faci orice. Partea proasta e ca este extrem de preocupata de forme si mai putin de rezultate”, considera Bogdan Chiritoiu.

Concurenta+mediul de afaceri=Prietenie?

Nu stie insa daca a reusit o apropiere de mediul de afaceri. Cel putin omologii europeni ii spun ca o astfel de relatie este imposibila. Se declara insa un sustinator al mediului de business si vede o imbunatatire a raporturilor la nivelul reglementarii, dar si pe fondul unei atitudini deschise din partea Consiliului Concurentei.

“E o chestiune pe care am ridicat-o la nivel european: cum poti sa faci sa ai sprijinul mediului de afaceri, pentru ca tu te duci si le spui companiilor sa nu faca ce ele ar vrea sa faca, le ameninti cu amenzi foarte mari. Cum poti in contextul acesta sa nu te perceapa ca o institutie care le da peste maini si nu ii lasa sa faca anumite lucruri. Si sa te vada, in schimb, ca o organizatie care le asigura un mediu in care firmele sa nu fie victime ale practicilor neconcurentiale. Noi sprijinim concurenta, nu concurentii. Noi sprijinim un concept la care toata lumea ar adera la nivel declarativ. Nu vrem sa fim o institutie inchisa care sa trasneasca pe cei din jur cand nici nu se asteapta. Suntem deschisi spre consultare”, spune presedintele Concurentei.

Este mai simplu sa conduci o institutie publica pentru ca esti sigur ca nu dai faliment

In primavara acestui an mandatul de 5 ani ca presedinte al Consiliului Concurentei se va incheia pentru Bogdan Chiritoiu, insa desi are cateva alternative – printre care un an sabatic in care sa lectureze toate cartile de care nu a avut timp in aceasta perioada – el numeste o serie de subiecte importante care pentru moment “il tin ocupat”.

“Sper sa treaca legea care include si plafonarea creditelor, Ordonanta pe sanatate, Comisia Europeana schimba procedurile pe ajutorul de stat si va trebui sa le implementam. As vrea sa sprijinim cat de mult posibil partea din acordul cu finantatorii internationali unde suntem elevanti – restructurarile si privatizarile companiilor de stat. M-as bucura sa vad pana la finalul anului Posta privatizata, la fel si Oltchim ori CFR Marfa”, declara Chiritoiu.

Cum isi motiveaza insa angajatii in conditiile unei activitati atat de intense? Bogdan Chiritoiu spune ca este mai deficil sa conduci o institutie publica, dar mai simplu decat in privat intrucat “esti sigur ca nu dai faliment”.

Oricat de ineficient esti, stii ca la finalul lunii cineva o sa-ti dea salariul. Asta e partea mai comoda. Partea mai dificila a fost perioada de austeritate. Noi am prins ultimul val de prime. De cand sunt la conducere, nu se mai dau prime, nu mai sunt platite orele suplimentare, ba mai si reducem salariile oamenilor. Evident ca este greu sa conduci o institutie unde poti doar cu vorba buna sa recomensezi oamenii, nu avem foarte mult middle-management, deci prea putine sanse de promovare. Ai recompensa morala, si speri ca asa sa tina. Nu toata lumea functioneaza asa”, conchide presedintele Concurentei.

Sursa foto: MediafaxFoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri