Certificarea declaratiilor fiscale nu mai este obligatorie pentru contribuabili, conform celor mai recente modificari aduse Codului de procedura fiscala, dar aceasta va reprezenta totusi un criteriu de evaluare in analiza de risc efectuata de Fisc in scopul selectarii contribuabililor pentru inspectia fiscala.

Esti antreprenor, director financiar sau lucrezi in cadrul unui unui departament economic/financiar al unei organizatii si te intereseaza domeniul fiscalitatii? Participa la Conferinta "Fiscal" 2014. Inscrie-te gratuit aici. Daca vrei sa discuti cele mai recente modificari legislative, precum si evolutiile anticipate pe termen scurt si mediu, atunci trebuie sa participi la Conferinta "Fiscal 2014". Tot ce trebuie sa faci pentru a participa la conferinta este sa completezi formularul disponibil aici, iar 100 de cititori vor fi selectionati in functie de experienta si de interesul pentru zona de fiscalitate si vor fi anuntati ulterior prin email si telefon.

"Contribuabilii pot opta pentru certificarea declaratiilor fiscale, inclusiv a declaratiilor fiscale rectificative, anterior depunerii acestora la organul fiscal de catre un consultant fiscal care a dobandit aceasta calitate potrivit reglementarilor legale cu privire la organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala si care este inscris ca membru activ in Registrul consultantilor fiscali si al societatilor de consultanta fiscala", conform modificarilor aduse Codului Fiscal prin ordonanta de urgenta.

Firmele au scapat astfel de cosmarul certificarii tuturor declaratiilor fiscale inainte de depunerea lor la Fisc, insa contribuabilii care nu vor sa aiba batai de capt cu inspectorii ANAF ar trebui sa se conformeze.

Guvernul mentioneaza ca certificarea declaratiilor fiscale de catre un consultant fiscal reprezinta un criteriu de evaluare in analiza de risc efectuata de organul fiscal in scopul selectarii contribuabililor pentru inspectia fiscala.

Citeste si:
Care sunt principalele obligatii fiscale din luna septembrie
Care sunt principalele...

Ce inseamna acest lucru?

Fiscul are un departament special dedicat evaluarii riscurilor fiscale in cazul contribuabililor, o metodologie si un sistem de punctare prin care isi stabileste prioritatile cand vine vorba de inceperea inspectiilor fiscale.

Spre exemplu, firmele care inregistreaza pierderi de ani de zile fara sa isi declare insolventa sau falimentul sunt depunctate. La fel si cele care au sume de TVA de primit, dar nu solicita rambursarea, pentru ca in opinia Fiscului acestea au ceva de ascuns.

Insumarea unor astfel de criterii si punctajele aferente detrmina intocmirea unor liste cu firmele unde se impune un control fiscal. Probabil sistemul functioneaza dupa principiul steguletelor si un contribuabil poate primi un stegulet rosu sau verde.

Potrivit lui Alexander Milcev, partener in cadrul EY Romania, certificarea declaratiilor fiscale este des utilizata in Turcia, unde chiar daca nu este obligatorie, este folosita frecvent de contribuabilii onesti pentru a scapa de bataia de cap a inspectiilor fiscale.

Citeste si:
Modificarea Codului Fiscal: liber pentru paradisurile fiscale?
Proiectul de modificare a...

Si in Grecia, troica creditorilor a impus sistemul certificarilor fiscale pentru a creste gradul de conformare fiscala.

"Ideea se va dovedi foarte buna pe termen mediu si lung. Ea va reusi sa eficientizeze acivitatea Fiscului, in sensul ca acesta va putea sa aloce resurse mai mult in zonele fierbinti ale evaziunii, decat sa controleze contribuabilii corecti", a declarat Milcev, pentru wall-street.ro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Persoanele persecutate din motive etnice, scutite de anumite impozite