Un inspector de la OPC Cluj si un consilier de la ANSV sunt cercetati in dosarul de evaziune fiscala si punere in circulatie de produse din carne alterata, fiind suspectati de trafic de influenta si, respectiv, favorizare a faptuitorului, scrie Mediafax.

Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala a anuntat, joi, ca procurorii au retinut zece inculpati si vor propune instantei arestarea preventiva a acestora.

In dosarul in care se fac cercetari pentru evaziune fiscala, spalare de bani, punere in circulatie de produse alterate si trafic de influenta sunt suspectate si persoane care detin functii publice.

Potrivit DIICOT, N.V.V, inspector in cadrul Oficiului pentru Protectia Consumatorilor Cluj, este suspectat de trafic de influenta si constituire de grup infractional organizat.

"In cauza exista suspiciunea rezonabila ca N.V.V. a pretins si a primit foloase materiale (produse de carmangerie) de la inculpatul C.B, cu scopul de a interveni pe langa un inspector din cadrul OPC Bistrita-Nasaud, pentru a aplica sanctiunea avertismentului la o societate comerciala datorita incalcarii unor prevederi legale privind punerea in vanzare a produselor din carne printr-un magazin de desfacere", a precizat DIICOT.

Citeste si:
Plante de canabis, cultivate pe malul unui rau din Bistrita-Nasaud
Plante de canabis, cultivate...

De asemenea, in cazul lui L.O.M., consilier la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara, in cursul zilei de miercuri s-a dispus extinderea si inceperea urmaririi penale, fiind suspectat de favorizarea faptuitorului.

"In cauza exista suspiciunea rezonabila ca, dupa ce a luat la cunostinta despre faptul ca urmeaza a se efectua un control la magazinele apartinand unei societati comerciale, privind punerea in vanzare a produselor de carne alterate, a anuntat pe suspectul C.R.B (administratorul societatii comerciale) asigurand acestuia timpul necesar pentru a ascunde marfa alterata", au mai aratat procurorii.

In aceasta cauza, DIICOT a instituit masuri asiguratorii, in vederea recuperarii prejudiciului.

Procurorii DIICOT de la Structura Centrala continua audierea membrilor celor doua grupari infractionale organizate suspectate de evaziune fiscala, spalare de bani, punere in circulatie de produse alterate si trafic de influenta.

Citeste si:
Felix Banila demisioneaza de la conducerea DIICOT
Felix Banila demisioneaza de...

Surse judiciare au declarat ca, pana joi dimineata, procurorii au audiat peste 30 de persoane si au emis ordonante de retinere pentru zece dintre acestea.

Procurorii DIICOT - Structura Centrala au facut 102 perchezitii domiciliare in 18 judete, in cadrul unor actiuni vizand destructurarea a doua grupuri infractionale organizate formate din 80 de persoane, specializate in infractiuni de evaziune fiscala, spalare de bani, punere in circulatie de produse alterate si trafic de influenta, informeaza institutia, intr-un comunicat de presa.

Prejudiciul produs de membrii celor doua grupari a fost estimat la peste 15 milioane de euro.

Potrivit anchetatorilor, membrii gruparilor infractionale organizate, structurate pe mai multe paliere, ar fi achizitionat, prin intermediul unor societati comerciale din Romania, carne si oua din Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania, fara sa plateasca TVA, conform prevederilor legale, operatiunile reale fiind evidentiate in actele contabile. Ulterior, marfa ar fi fost vanduta catre beneficiarul final, prin adaugarea TVA.

Citeste si:
Cazul de la Caracal: Nu excludem ca Luiza Melencu sa fie in viata
Cazul de la Caracal: Nu...

"Dupa achizitionarea reala a marfurilor din alte state UE, membrii gruparii inregistrau livrari fictive catre firme «fantoma» din alte state comunitare - coordonate de catre exponentii palierului extern, neidentificati, pana in prezent. Marfa din Romania era livrata scriptic in Bulgaria, Ungaria sau Cipru, pentru neincarcarea societatilor romanesti cu TVA de plata, marfa fiind, in fapt, vanduta pe piata romaneasca fara inregistrarea in documentele contabile - «la negru»", a precizat DIICOT.

De asemenea, sustin procurorii, exista suspiciunea ca reteaua achizitiona marfa, fara plata TVA, din Olanda, Polonia, Marea Britanie si Germania, direct prin firme "fantoma" ale retelei si apoi o vinde pe piata interna, "la negru", la un pret apropiat de valoarea cu TVA, insa mult sub pretul pietei, "fapt ce reprezinta concurenta neloiala in raport cu societatile comerciale ce deruleaza acelasi tip de activitate insa fara incalcarea prevederilor legale".

O alta modalitate de actiune a retelei presupunea livrarea, de catre marii producatori de pe piata de carne din Romania, de marfa catre societati comerciale din Bulgaria si Ungaria, de unde marsa se intorcea in Romania, prin societati de tip "paravan", care ulterior erau abandonate, iar produsele erau vandute pe piata interna fara inregistrarea tranzactiilor in documentele contabile, potrivit DIICOT.

"Aceasta modalitate de actiune presupunea concursul direct al producatorilor autohtoni de carne si produse de origine animala la activitatile ilicite derulate de gruparea in cauza", au precizat procurorii.

Anchetatorii mai arata ca, in derularea activitatilor ilegale, membrii retelei ar fi folosit mai multe firme detinute in mod direct sau prin interpusi, "asupra carora decideau cand si cum vor fi implicate in cadrul fiecarui circuit financiar ilicit, cantitatile si pretul pe fiecare partida de marfa tranzactionata, intocmeau sau dispuneau intocmirea de documente fictive prin care sa justifice circulatia marfurilor si ordonau platile".

"Activitatile ilegale cu privire la care exista suspiciunea implicarii gruparii impun inregistrari de achizitii/livrari de bunuri ori servicii fictive si neinregistrarea unor tranzactii in actele contabile ale societatilor controlate si plati pentru astfel de operatiuni, cu scopul de a scoate sume de bani din gestiunea firmelor cu o alta destinatie decat cea declarata, pentru a diminua baza impozabila ori pentru a sterge urmele unor tranzactii frauduloase, vanzari sub pretul de achizitie, distrugerea unor documente in baza carora au circulat marfurile si altele similare", potrivit DIICOT.

Anchetatorii sustin ca exista suspiciuni de punere in circulatie de produse alterate, care erau trimise catre abatoare pentru a fi procesate si amestecate cu alte produse ce erau ulterior puse in consum.

De asemenea, produse de carne alterate ar fi fost trimise unei firme de catering apartinand sotiei unuia dintre membrii gruparii, pentru a fi preparate si oferite spre consum.

DIICOT sustine ca activitatile infractionale au fost sprijinite si de angajati de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, precum si de lucratori din cadrul Politiei de Frontiera.

In urma actiunii DIICOT, Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor a facut mai multe controale la depozitele de carne, din Bucuresti si din judetele Iasi, Bistrita-Nasaud si Cluj. In urma actiunii, aproape 230 de tone de carne si produse din carne, intre care si marfa expirata din noiembrie 2013, au fost retrase de pe piata.

Potrivit lui sefului interimar al ANPC, Marius Dunca vor fi controlate supermaketurile din toata tara.

Sursa foto: Carne, Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Canabis in valoare de 9.000.000 de euro, descoperit la Vama Giurgiu