Premierul Victor Ponta s-a intalnit, la Guvern, cu mai multi ministri pentru o discutie privind Legea certificatelor verzi, la Palatul Victoria venind ministrul Economiei, ministrul delegat pentru Energie, dar si ministrul Justitiei.

Aproximativ 800 de persoane, din toate sindicatele din industrie, protesteaza, joi, la sediul Guvernului, cerand solutionarea urgenta a OUG privind producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxarii energiei electrice si liberalizarea rapida a pretului la gaze naturale, relateaza Mediafax.

Peste 150 de sindicalisti ai federatiilor din industrie au pichetat si miercuri sediul Curtii Constitutionale, cerand solutionarea urgenta a ordonantei de urgenta privind producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxarii energiei electrice si liberalizarea rapida a pretului la gaze naturale.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca piectul de lege din Parlament privind energia regenerabila mentine la 11% cota din consumul total de electricitate pentru care sunt acordate certificate verzi, iar in lipsa acestei legi acest nivel va creste, din aprilie, la 15%, generand si cresterea facturii.

El a sustinut ca nepromulgarea legii de catre presedintele Traian Basescu este motivata de interesul acestuia in a sprijini companii private sa recupereze mai repede, prin cresterea pretului in factura, investitia efectuata in energia regenerabila si a afirmat ca seful statului a preluat cu "copy-paste" argumentele Asociatiei Producatorilor de Energie Regenerabila, care are un interes comercial direct.

Citeste si:
Ponta: Nu vom vota pentru un guvern "Dancila 2"
Ponta: Nu vom vota pentru un...

Premierul a explicat ca Guvernul va fi obligat sa emita o ordonanta de urgenta cu acelasi obiect pana la 1 aprilie, daca presedintele nu promulga legea.

La randul sau, presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca "bietii sindicalisti de la ALRO care au manifestat in fata Curtii Constitutionale au fost pacaliti" si le-a transmis ca au fost mintiti de premierul Victor Ponta pe tema cresterii pretului la energie.

In 26 februarie, presedintele Traian Basescu a sesizat Curtea Constitutionala in cazul OUG 57/2013 privind producerea energiei din surse regenerabile. Basescu a aratat in sesizarea de neconstitutionalitate trimisa Curtii Constitutionale ca, in opinia Comisiei Europene, procedura de notificare si pre-notificare, impusa de Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, nu a fost respectata, fapt ce poate atrage declansarea unei proceduri de infringement impotriva Romaniei.

Presedintele a precizat ca OUG 57/2013, aprobata prin legea transmisa spre promulgare, modifica schema de ajutor de stat SA 33134 2011/N-RO. "Guvernul Romaniei a emis aceasta Ordonanta de Urgenta in data de 4 iunie 2013, ea fiind publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea 335 din data de 7 iunie 2013, cu intrare in vigoare la data de 1 iulie 2013. Drept urmare, in data de 24 iunie 2013 Comisia Europeana a transmis o scrisoare catre Reprezentanta Permanenta a Comisiei Europene, prin care precizeaza faptul ca nu a fost transmisa nicio prenotificare, in sensul alineatului (3) al Articolului 108 din Tratat, privind modificarea schemei de ajutor de stat", a aratat presedintele in sesizare.

Citeste si:
Cine ar castiga alegerile daca ar avea loc in acest weekend
Barometru Europa FM: Cine ar...

Departamentul pentru Energie arata, dupa sesizarea CC, ca a respectat toate procedurile in relatia cu Comisia Europeana la modificarea legislatiei privind productia de energie regenerabila, precizand ca presedintele Traian Basescu nu a luat in calcul "date esentiale ale procesului de comunicare cu CE".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Liviu Dragnea, adus in instanta ca martor in dosarul lui Zgonea