Zece persoane au fost arestate in dosarul de evaziune fiscala si punere in circulatie de produse din carne alterata, dupa ce au fost retinute de procurorii DIICOT. Sase dintrea aceste persoane au primit mandate de arestare emise de Tribunalul Bucuresti, iar ceilalti patru, de la Curtea de Apel Bucuresti.

Procurorii DIICOT i-au retinut pe cei 10, joi, dupa ce au audiat peste 30 dintre suspectii ridicati in urma perchezitiilor care au avut loc miercuri, in 18 judete, la doua grupari infractionale. Procurorii DIICOT - Structura Centrala au facut, miercuri, 102 perchezitii domiciliare in 18 judete, in cadrul unor actiuni vizand destructurarea a doua grupuri infractionale organizate formate din 80 de persoane, specializate in infractiuni de evaziune fiscala, spalare de bani, punere in circulatie de produse alterate si trafic de influenta, informeaza institutia, intr-un comunicat de presa, citat de Mediafax.

Prejudiciul produs de membrii celor doua grupari a fost estimat la peste 15 milioane de euro. Potrivit anchetatorilor, membrii gruparilor infractionale organizate, structurate pe mai multe paliere, ar fi achizitionat, prin intermediul unor societati comerciale din Romania, carne si oua din Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania, fara sa plateasca TVA, conform prevederilor legale, operatiunile reale fiind evidentiate in actele contabile. Ulterior, marfa ar fi fost vanduta catre beneficiarul final, prin adaugarea TVA.

"Dupa achizitionarea reala a marfurilor din alte state UE, membrii gruparii inregistrau livrari fictive catre firme «fantoma» din alte state comunitare - coordonate de catre exponentii palierului extern, neidentificati, pana in prezent. Marfa din Romania era livrata scriptic in Bulgaria, Ungaria sau Cipru, pentru neincarcarea societatilor romanesti cu TVA de plata, marfa fiind, in fapt, vanduta pe piata romaneasca fara inregistrarea in documentele contabile - «la negru»", a precizat DIICOT.

De asemenea, sustin procurorii, exista suspiciunea ca reteaua achizitiona marfa, fara plata TVA, din Olanda, Polonia, Marea Britanie si Germania, direct prin firme "fantoma" ale retelei si apoi o vinde pe piata interna, "la negru", la un pret apropiat de valoarea cu TVA, insa mult sub pretul pietei, "fapt ce reprezinta concurenta neloiala in raport cu societatile comerciale ce deruleaza acelasi tip de activitate insa fara incalcarea prevederilor legale".

O alta modalitate de actiune a retelei presupunea livrarea, de catre marii producatori de pe piata de carne din Romania, de marfa catre societati comerciale din Bulgaria si Ungaria, de unde marsa se intorcea in Romania, prin societati de tip "paravan", care ulterior erau abandonate, iar produsele erau vandute pe piata interna fara inregistrarea tranzactiilor in documentele contabile, potrivit DIICOT.

"Aceasta modalitate de actiune presupunea concursul direct al producatorilor autohtoni de carne si produse de origine animala la activitatile ilicite derulate de gruparea in cauza", au precizat procurorii. Anchetatorii mai arata ca, in derularea activitatilor ilegale, membrii retelei ar fi folosit mai multe firme detinute in mod direct sau prin interpusi, "asupra carora decideau cand si cum vor fi implicate in cadrul fiecarui circuit financiar ilicit, cantitatile si pretul pe fiecare partida de marfa tranzactionata, intocmeau sau dispuneau intocmirea de documente fictive prin care sa justifice circulatia marfurilor si ordonau platile".

"Activitatile ilegale cu privire la care exista suspiciunea implicarii gruparii impun inregistrari de achizitii/livrari de bunuri ori servicii fictive si neinregistrarea unor tranzactii in actele contabile ale societatilor controlate si plati pentru astfel de operatiuni, cu scopul de a scoate sume de bani din gestiunea firmelor cu o alta destinatie decat cea declarata, pentru a diminua baza impozabila ori pentru a sterge urmele unor tranzactii frauduloase, vanzari sub pretul de achizitie, distrugerea unor documente in baza carora au circulat marfurile si altele similare", potrivit DIICOT.

Anchetatorii sustin ca exista suspiciuni de punere in circulatie de produse alterate, care erau trimise catre abatoare pentru a fi procesate si amestecate cu alte produse ce erau ulterior puse in consum. De asemenea, produse de carne alterate ar fi fost trimise unei firme de catering apartinand sotiei unuia dintre membrii gruparii, pentru a fi preparate si oferite spre consum.

DIICOT sustine ca activitatile infractionale au fost sprijinite si de angajati de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, precum si de lucratori din cadrul Politiei de Frontiera. In urma actiunii DIICOT, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a facut mai multe controale la depozitele de carne, din Bucuresti si din județele Iasi, Bistrița-Nasaud si Cluj. In urma actiunii, aproape 230 de tone de carne si produse din carne, intre care si marfa expirata din noiembrie 2013, au fost retrase de la comercializare. Controalele au continuat joi in magazinele din toata tara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri