Procurorii DNA fac trei perchezitii in municipiul Constanta, in dosarul in care primarul Radu Mazare este acuzat ca ar fi luat mita 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern, pentru a-l ajuta sa castige contractul pentru construirea locuintelor sociale.

"Ca urmare a autorizarii de catre instanta competenta, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie efectueaza perchezitii domiciliare in trei locatii situate in municipiul Constanta, niciuna dintre locatii nefiind sediul vreunei institutii publice", informeaza DNA, intr-un comunicat de presa, scrie Mediafax.

Perchezitiile au fost efectuate in dosarul in care primarul Constantei, Radu Mazare, fratele acestuia, senatorul Alexandru Mazare, si omul de afaceri Avraham Morgenstern sunt cercetati pentru fapte de coruptie, a precizat DNA.

Primarul Radu Mazare si omul de afaceri Avraham Morgenstern au fost retinuti in 8 aprilie, dupa audieri la DNA. Acestia au fost eliberati din arestul Politiei Capitalei in 9 aprilie, dupa ce instanta suprema a decis cercetarea lor in libertate, sub control judiciar, cu interdictie de a parasi tara. Decizia a fost contestata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, la un alt complet de la instanta suprema, care in 18 aprilie a decis definitiv ca Radu Mazare sa fie cercetat in continuare in libertate.

Primarul Constantei a fost acuzat initial de luare de mita, apoi procurorii au extins cercetarile in cazul lui Mazare si pentru fals in declaratii. Radu Mazare este acuzat de procurorii anticoruptie ca a luat mita 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern - reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinte sociale "Henri Coanda" -, pentru a o ajuta pe aceasta sa castige licitatia si pentru a mari, ulterior, valoarea contractului.

Radu Mazare mai este acuzat ca nu trecut in declaratiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel in care a primit, in septembrie 2011, cei 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg.

"Din ordonanta privind efectuarea in continuare a urmaririi penale, intocmita de procurori a rezultat ca exista date si indicii temeinice potrivit carora in declaratiile de avere formulate in datele de 11 mai 2012 si 29 iunie 2012, de catre Mazare Radu Stefan, nu este trecut contul personal deschis la o unitate bancara din Israel", a aratat DNA, intr-un comunicat de presa.

In acest cont, spun anchetatorii, a fost virata de catre o societate comerciala, la 13 septembrie 2011, suma de 95.000 de euro.

Procurorii DNA nu au gasit "in materialitatea lor" cei 175.000 de euro despre care sustin ca i-ar fi luat mita Radu Mazare, insa, in vederea recuperarii lor, au pus sub sechestru aproape 19.000 de euro, au declarat surse judiciare, citand din acte ale anchetatorilor.

In acelasi dosar este urmarit penal si fratele primarului Constantei, senatorul PSD Alexandru Mazare, acesta fiind acuzat de complicitate la luare de mita si fals in declaratii.

Anchetatorii sustin ca Elan Schwartzenberg a fost ales ca intermediar pe traseul banilor de la Morgenstern la fratii Mazare, pentru ca se bucura de increderea celor doi. Astfel, prin intermediul lui Schwartzenberg, intr-un cont din Israel al lui Radu Mazare au intrat 95.000 de euro, iar in unul al fratelui acestuia, 80.000 de euro, in doua transe egale.

Senatorul Alexandru Mazare nu a mentionat in declaratia de avere din 29 mai 2012 un cont deschis la o unitate bancara din Israel, in care, in 2011, o societate comerciala a virat 80.0000 de euro, la 13 septembrie 2011 si 6 decembrie 2011, a aratat DNA, precizand ca suma reprezenta o parte din mita care ar fi fost primita de primarul Constantei, Radu Mazare.

"Aceasta suma de bani reprezenta o parte din banii primiti, cu titlu de mita, de catre fratele sau, inculpatul Mazare Radu Stefan, in schimbul efectuarii de catre acesta, de demersuri atat in cadrul atributiilor de serviciu, cat si in afara lor, in vederea castigarii licitatiei organizate de RAEDPP Constanta, pentru construirea de locuinte modulare in cadrul Campusului social Henri Coanda", potrivit DNA.

Primaria Constanta a finalizat in vara anului trecut cartierul de locuinte sociale, iar la inaugurarea ultimelor blocuri a fost prezent si premierul Victor Ponta.

Cartierul Henri Coanda este format din 17 blocuri, care au 906 locuinte - 339 de garsoniere, 396 de apartamente cu doua camere si 171 de apartamente cu trei camere. In cele 17 blocuri locuiesc aproximativ trei mii de persoane.

Valoarea totala a investitiei este de aproximativ sapte milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri