Judecatorul Stan Mustata a cerut, in mai multe randuri, bani spre a da pronuntari favorabile pentru sapte persoane, printre acesta numarandu-se un condamnat din dosarul transferurilor, in unul dintre cazuri magistratul solicitand 30.000 de euro.

Procurorii sustin ca judecatorul Stan Mustata, aflat in complete investite cu solutionarea unor dosare penale, a cerut, in mai multe randuri, de la diferite persoane condamnate sau inculpate in respectivele cauze, sume de bani care nu au fost particularizate sub aspectul cuantumului.

Astfel, la 7 aprilie 2014, Mustata a cerut bani, prin intermediul lui Ion Boraciu, "in vederea pronuntarii unei solutii favorabile unei persoane condamnate, in sensul admiterii contestatiei in anulare impotriva unei decizii penale nr. 222/A/2014, pronuntata la 04.03.2014 de Curtea de Apel Bucuresti", scrie Mediafax.

Decizia 222/A/2014 este cea din dosarul transferurilor, in care au fost condamnati la inchisoare cu executare Jean Padureanu (trei ani si patru luni), George Copos (trei ani si opt luni), Mihai Stoica (trei ani si sase luni), Cristian Borcea si Ioan Becali (cate sase ani si patru luni), Victor Becali (patru ani si opt luni), Gheorghe Popescu la trei ani (o luna si zece zile) si Gigi Netoiu (trei ani si patru luni). Mihai Stoica, Cristian Borcea si fratii Ioan si Victor Becali au formulat contestatii in anulare la Curtea de Apel Bucuresti. Contestatia lui Borcea a fost judecata in 25 aprilie, fiind respinsa, iar cea a lui Stoica are termen in 23 mai.

Tot in aprilie, sustine DNA, judecatorul a cerut bani, prin Boraciu si Alexandru, pentru a da solutii favorabile unui inculpat care voia inlocuirea masurii de arestare preventiva cu cea a controlului judiciar, dar si in favoarea a doi condamnati.

In aceeasi luna, Mustata a solicitat, prin intermediul acelorasi doi, bani in vederea pronuntarii unei solutii favorabile unui inculpat, cu prilejul judecarii apelului declarat impotriva unei sentintei penale pronuntate in decembrie 2013 de Tribunalul Ilfov. In acelasi mod, a cerut bani pentru a da o solutie favorabila cu prilejul judecarii apelului declarat impotriva unei sentinte penale nr. 29 pronuntate in martie 2014 de Judecatoria Rosiorii de Vede.

"De asemenea, in cursul lunii aprilie 2014, Mustata Stan, in calitate de judecator la Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a II-a penala si actionand in cadrul grupului infractional din care facea parte, a pretins, cu complicitatea suspectei Curea Mariana si prin intermediul suspectului Boraciu Ion, de la o persoana , suma de 30.000 euro, lasand sa se creada ca are influenta asupra judecatorilor investiti in compunerea unui alt complet al Curtii de Apel Bucuresti, Sectia a II-a penala, pentru a-i determina sa pronunte o solutie favorabila unui inculpat", mai precizeaza DNA.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) precizeaza ca in dosarul lui Mustata sunt urmariti penal si Mariana Curea, grefier la Curtea de Apel Bucuresti, Ion Boraciu si Florian Alexandru.

Curea este acuzata de constituire a unui grup infractional organizat, folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii care nu sunt destinate publicitatii si permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, sase infractiuni de luare de mita si o infractiune de trafic de influenta.

Ion Boraciu este urmarit penal pentru constituire a unui grup infractional organizat, doua infractiuni de trafic de influenta, complicitate la sase infractiuni de luare de mita si complicitate la trafic de influenta, iar Florian Alexandru, de constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la savarsirea a cinci infractiuni de luare de mita.

Potrivit anchetatorilor, in 2013, Mustata Stan, Boraciu si Alexandru au constituit un grup infractional organizat, gruparea fiind sprijinita de Curea, in scopul savarsirii unor infractiuni de coruptie judiciara, urmarind obtinerea de beneficii materiale.

"In acest context, in perioada octombrie 2013 - aprilie 2014, membrii grupului au accesat informatii cu caracter confidential din dosarele penale aflate pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, in vederea identificarii si contactarii mituitorilor si cumparatorilor de influenta, in scopul pretinderii de la acestia a unor foloase materiale, in schimbul obtinerii unor hotarari judecatoresti favorabile", arata DNA.

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a incuviintat, marti, retinerea si arestarea preventiva a magistratului Stan Mustata.

Potrivit DNA, in acest dosar sunt urmarite penal sase persoane, suspectate de luare de mita, trafic de influenta, cumparare sau folosire in orice mod, direct sau indirect, de informatii care nu sunt destinate publicitatii si permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Judecatorul Stan Mustata a fost dus la DNA pentru ca procurorii anticoruptie sa ii aduca la cunostinta ca are calitatea de suspect in aceasta cauza.

Mustata, unul dintre magistratii din completul de la Curtea de Apel Bucuresti ce judeca dosarul ICA, in care este acuzat Dan Voiculescu, a fost ridicat, marti dimineata, de procurorii DNA, din biroul sau de la CAB.

Judecatorul Stan Mustata a plecat de la DNA in jurul orei 12.00, dupa aproape patru ore de audieri, el declarand ca procurorii l-au pus sub invinuire si ca acestia sustin ca un prieten de-al sau s-ar fi intalnit cu un prieten al lui Dan Voiculescu, pentru a fi data o solutie favorabila in dosarul ICA.

La iesirea din sediul DNA, judecatorul Stan Mustata, de la Curtea de Apel Bucuresti, a spus ca probele anchetatorilor nu sunt concludente si nici suficiente pentru formularea unor acuzatii.

Judecatorul a admis insa ca la dosar exista inregistrari ambientale, facute de anchetatori, cu tehnica montata in biroul unui prieten de-al sau, "Boraci Ioan", care detine o ferma.

Intrebat ce fel de discutii a purtat cu acest prieten, Stan Mustata a spus ca nu au vorbit vreodata despre chestiuni precum interventii in dosare sau primirea unor bani ori bunuri.

Intrebat daca de-a lungul carierei sale i s-au oferit sau a primit vreodata bunuri, judecatorul Mustata a spus ca a refuzat intotdeauna tot ce i s-a oferit, dand ca exemplu o ofera facuta de "o persoana interesata", care a vrut sa ii dea un telefon mobil.

Intrebat daca stie cum a fost deschis acest dosar, Stan Mustata a spus ca nu are astfel de informatii. Judecatorul a mentionat ca nu are prieteni in randul avocatilor, motiv pentru care la DNA a fost reprezentat de un avocat din oficiu.

Stan Mustata a precizat ca a fost emotionat pe tot parcursul audierilor, dar ca, in opinia sa, nu are cum sa existe vreo legatura intre cazul sau si cel al judecatoarelor Viorica Dinu si Antonela Costache, in dosarul carora exista o interceptare in care este pomenit numele sau.

Despre cauza cu Dinel Staicu, Mustata a aratat ca nu putea interveni sub nicio forma, din cauza legii, dar si din cauza softului de calculator, care realiza repartizarea aleatorie a cauzelor, pentru ca programul in sine este strict si orice modificare facuta se poate vedea de catre tehnicienii IT.

Stan Mustata este cel care in urma cu mai multi ani a dispus arestarea lui Ovidiu Tender si care i-a eliberat pe Dan Stroe, fost director general adjunct si, respectiv, fost director de achizitii in cadrul ANAF, precum si pe Octavian Grecu, zis "Butoane", in dosarul in care sunt cercetati alaturi de Sorin Blejnar si omul de afaceri Radu Nemes, pentru fapte de evaziune fiscala cu produse petroliere.

Judecatorul Stan Mustata trebuia sa judece, marti, impreuna cu un alt magistrat, apelurile formulate in dosarul in care Dan Voiculescu, Gheorghe Mencinicopschi si alte 11 persoane sunt acuzati de fapte de coruptie privind modul de privatizare a ICA.

La termenul din 8 aprilie, Stan Mustata a formulat o cerere de abtinere. Judecatorul arata ca, in urma unor materiale de presa "neadevarate", in care se relateaza presupuse interese ale sale in acest dosar, formuleaza cererea de abtinere, pentru eliminarea oricaror dubii sau suspiciuni. Cererea a fost respinsa, astfel ca Stan Mustata a continuat sa judece acest dosar.

In 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani. Instanta a constatat ca a fost implinit termenul de prescriptie speciala si a dispus incetarea procesului penal pentru cealalta infractiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de catre procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantis, Corneliu Popa, Catalin Sandu Jean, Vlad Savulescu si Flavius Adrian Pop au fost condamnati la sase ani de inchisoare cu executare. Instanta a mai dispus condamnarea la cate cinci ani de inchisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu si Vica Ene. In cazul lui Marian Gheorghe Domnisoru, instanta a dispus incetarea procesul penal, constatand ca acesta a decedat in cursul procesului penal.

Sentinta a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti, care va da o decizie definitiva in acest dosar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri