Fostul ministru Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de inchisoare, scrie din penitenciar ca se va adresa institutiilor internationale pentru ca rechizitoriul sau sa fie evaluat de experti straini, spunand ca este nevinovat si ca nimeni nu va putea sta in calea luptei pe care o va duce cu sistemul.

Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de inchisoare in dosarul Transformatorul si incarcerat in Penitenciarul Iasi, sustine, intr-o scrisoare transmisa opiniei publice prin intermediul unui fost consilier de la cabinetul sau parlamentar, ca viata lui s-a schimbat "fundamental” si ca "nimic nu mai este ca inainte”, atat in plan familial, cat si in plan uman, sentimental sau politic, scrie Mediafax.

"Tot acest timp nu va mai putea fi recuperat sau recastigat niciodata. Nici macar in momentul in care se va face cu adevarat dreptate clipele chinuitoare, greu de descris, in care copilul tau intreaba la telefon cand vii acasa si tu ii raspunzi ca mai ai treaba si nu poti, nu vor putea fi sterse niciodata. Sunt convins ca timpul imi va da dreptate, ca imi voi dovedi pana la urma nevinovatia, dar multe din proiectele, visele si sperantele mele nu se vor mai intoarce vreodata”, afirma Relu Fenechiu.

In acelasi document, Fenechiu mai spune ca este, de departe, cea mai grea perioada a vietii sale si ca niciodata nu a anticipat ca va ajunge intr-o asemenea situatie.

El afirma ca nu s-a razboit cu procurorii, insa a crezut ca, indiferent ce spun acestia, judecatorii ii vor da dreptate.

"Magistratii care m-au judecat nu au fost judecatori, ci acuzatori si acesta cred ca reprezinta cel mai mare pericol in Romania, faptul ca unii judecatori, de frica sau din obedienta, dau dreptate procurorilor, condamnand oameni nevinovati, fara a cantari faptele sau a analiza probele existente. Pentru ei, poate, asa este mai comod. In acest fel, nu mai au grija sanctiunilor disciplinare sau, de ce nu, a dosarelor penale pe care le au sau le pot avea si, mai mult, pentru aceste acte de curaj sunt promovati sau recompensati", adauga Relu Fenechiu.

Fostul ministru al Transporturilor sustine ca a fost condamnat "intr-o maniera care sfideaza normele de drept”, in conditiile in care nu i-a fost acceptata vreo expertiza financiara si nu i s-a admis vreun martor al apararii.

"Nu voi retracta nimic din ceea ce am spus despre dosarul instrumentat de DNA, judecat de ICCJ si dirijat atent de catre Traian Basescu si oameni din jurul lui, ci, dimpotriva, voi aduce in perioada urmatoare tot mai multe probe care sa arate romanilor ce a insemnat ideea de «justitie» in cazul meu. Ma voi adresa institutiilor internationale despre ce s-a intamplat aici, voi cere experti internationali care sa evalueze rechizitoriul, administrarea probelor si, in fond, tot ce s-a intamplat in cazul meu, de la comiterea asa-ziselor «fapte» si pana la condamnarea mea definitiva”, mai scrie Relu Fenechiu.

El aminteste ca multi dintre apropiatii sai i-au sugerat sa demisioneze din Parlament, pentru ca dosarul sau sa fie judecat de o alta instanta, si ca i s-a spus ca ar fi mai bine sa nu se se implice in conducerea campaniei electorale pentru referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu.

"Am fost intrebat daca imi asum preluarea portofoliului Ministerului Transporturilor, stiind ca voi reprezenta un «trofeu politic» jinduit de sistem si de dusmani si am acceptat aceasta pozitie fara sa ma gandesc la consecinte, deoarece consideram ca pot lasa ceva bun in urma mea, ceea ce am si reusit. Mi-am asumat toate aceste riscuri crezand intr-una in faptul ca nu se poate merge atat de departe!”, considera fostul lider liberal.

Relu Fenechiu mai spune ca in cele aproape o suta de zile de cand se afla in inchisoare a primit multe mesaje de incurajare, inclusiv de la adversari politici.

"Vreau sa le spun, lor si celor care au crezut mereu in onoarea, principiile si rolul meu, inclusiv cel politic, ca lucrurile nu vor ramane asa! Sunt hotarat sa fac tot ce este omeneste posibil pentru a repara aceasta decizie nedreapta! In cazul in care acest lucru se va intampla, va asigur ca nimeni si nimic nu va putea sta in calea luptei pe care o voi duce cu acest sistem pentru ca nimeni din tara asta sa nu mai plateasca decat daca exista certitudinea faptului ca a gresit!”, spune Relu Fenechiu in finalul scrisorii sale.

La sfarsitul lunii ianuarie, Relu Fenechiu a fost condamnat definitiv de catre instanta suprema la cinci ani de inchisoare cu executare in dosarul "Transformatorul" si s-a predat Politiei Judetene Iasi, fiind incarcerat in arest alaturi de fratele sau, Lucian Fenechiu, si Mihai Bogdan Damian. In 2 februarie, Fenechiu a fost transferat la Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi.

Citeste si:

    La aceeasi pedeapsa au fost condamnati fratele fostului ministru al Transporturilor, Lucian Fenechiu, si Mihai Bogdan Damian. Ioan Turbatu, director general al Sucursalei de Intretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova in perioada 2002-2004, si Ion Marghidan, director general al aceleiasi institutii in perioada 2004-2005, au fost condamnati la cate sase ani de inchisoare cu executare, pentru abuz in serviciu in forma calificata. Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova in perioada 2002-2005, a primit o pedeapsa de sapte ani de inchisoare cu executare si cinci ani interzicerea unor drepturi, pentru abuz in serviciu in forma calificata.

    Instanta a mai dispus ca cei sase inculpati sa plateasca, in solidar, peste 5,7 milioane de lei, reprezentand daune materiale catre SISEE Moldova.

    Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost trimis in judecata de procurorii DNA in iunie 2012, in dosarul cunoscut ca "Transformatorul", fiind acuzat ca prin firmele sale a vandut transformatoare si intrerupatoare uzate si vechi la preturi de produse noi catre Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a institutiei.

    Citeste si:

      Deputatul Relu Fenechiu, in varsta de 48 de ani, a fost presedintele PNL Iasi din 2004, din 2008 a detinut functia de vicepresedinte al PNL la nivel central, iar dupa decizia instantei a demisionat din PNL.

      De asemenea, Fenechiu a fost ministru al Transporturilor timp de sapte luni, pana in iulie 2013, cand s-a retras din aceasta functie ca urmare a condamnarii in prima instanta in dosarul "Transformatorul"..

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



      Setari Cookie-uri