Un judecator de la un tribunal federal din Seattle a semnat luni ordinul de extradare a Dianei Nemes in Romania, unde impreuna cu Radu Nemes, sotul ei, sunt acuzati de evaziune fiscala in valoare de 68 de milioane de dolari, relateaza site-ul Seattleepi.com.

Potrivit site-ului, Diana Nemes a fost de acord cu extradarea. In cazul lui Radu Nemes nu exista inca o hotarare judecatoreasca, acesta contestand extradarea. Cei doi sunt acuzati ca au conspirat impreuna cu oficiali guvernamentali romani in vederea comiterii unei evaziuni fiscale.

Diana Nemes, in varsta de 38 de ani, insarcinata cu al treilea copil, si sotul ei detin proprietati in Yelm. Cei doi sunt suspectati de investigatori federali ca au utilizat suma de trei milioane de dolari, in urma unor operatiuni de spalare de bani, pentru a cumpara o locuinta si ca ar conduce mai multe firme-paravan la Washington.

O investigatie condusa de FBI este in curs asupra unor presupuse operatiuni de spalare de bani de catre familia Nemes si alte persoane care ar opera in Washington, dar pana in prezent ei nu au fost acuzati de comiterea vreunei infractiuni in Statele Unite, potrivit site-ului.

Potrivit unor documente judiciare, investigatorii au descoprit un buncar, in cursul unor cercetari la proprietatea de peste 21 de hectare din Yelm. Anchetatorii au adus un georadar, pentru a cauta aur despre care se crede ca a fost ingropat pe proprietate.

Agenti FBI care au efectuat perchezitii in casa au gasit patru patru pistoale si doua pusti, inclusiv o pusca de asalt de tip AR-15, potrivit declaratiilor procurorilor. Niciunul dintre cei doi soti nu are autorizatie pentru detinerea de arme de foc.

Potrivit site-ului, Divizia FBI din Seattle a inceput sa investigheze familia Nemes, impreuna cu autoritati romane, inca din 2012, dupa ce s-a descoperit ca acestia traiau la Yelm. Oficiali romani din domeniul luptei impotriva coruptiei ii acuza pe Radu si Diana Nemes de comiterea unei evaziuni fiscale in valoare de 68 de milioane de dolari, suma aferenta unor taxe neachitate pentru un milion de tone de combustibil. Cuplul ar fi conspirat cu oficiali romani de rang inalt in comiterea fraudei, potrivit Mediafax.

Investigatorii sustin ca familia Nemes a spalat banii astfel obtinuti prin banci din Dubai si Statele Unite, inainte sa fuga din Romania. Ei au creat, anterior, o serie de firme in Washington, aparent cu scopul de a le folosi pentru spalarea banilor.

Cei doi sunt suspectati ca au cheltuit milioane de dolari din banii spalati pentru a achizitiona echipamente in domeniul constructiilor, aur, proprietati si cel putin un iaht. Intr-o scrisoare adresata tribunalului, avocatul Dianei Nemes a prezentat faptele imputate drept un litigiu fiscal legitim si pretinde ca sumele vizate au fost obtinute legal.

Un agent special FBI afirma, intr-un document judiciar, ca finantele cuplului sunt "impregnate de o activitate frauduloasa de spalare de bani si au fost finantate in principal, daca nu exclusiv, din rezultatul fraudei fiscale" din Romania.

La arestarea cuplului, pe 18 martie, agenti FBI au efectuat perchezitii la proprietatea Vail Road Southeast si la o proprietate vecina, ocupata de doi asociati. Investigatorii cred ca sotii Nemes au ingropat cutii cu lingouri de aur pe proprietati si au revenit cu un georadar.

De asemenea, agenti federali au identificat, in Statele Unite, mai multe conturi aparent controlate de cuplu si au aflat ca Radu Nemes si un prieten al acestuia calatoreau cu sume importante de bani asupra lor. Un agent afirma, intr-o scrisoare adresata tribunalului, ca familia Nemes calatorea in Statele Unite cu avionul la clasa busines si statea la hoteluri de lux. Cuplul a cheltuit in decurs de peste un an peste 235.000 de dolari in magazine de lux si a retras din conturi numerar in valoare de sute de mii de dolari, potrivit aceleiasi surse.

Documente bancare arata totodata ca Radu Nemes a cheltuit peste un milion de dolari la un comerciant de metale pretioase cu sediul la Federal Way, cumparand lingouri de aur. Investigatorii cred ca acesta a achizitionat aur si de la vanzatori de monede.

Agenti care au efectuat perchezitii la proprietatile familiei Nemes au confiscat cele mai multe dintre obiectele de valoare ale cuplului, inclusiv 21 de cutii cu monede de argint, peste 12 telefoane mobile, sapte vehicule si o masina de tuns iarba. De asemenea, a fost confiscata o cantitate importanta de materiale de constructie, inslusiv panouri solare care ar fi urmat sa fie folosite la casa.

Radu si Diana Nemes sunt in continuare sub arest. Documente judiciare publice consultate de site nu contin vreo acuzatie formulata la adresa celor zece persoane care traiesc in Statele Unite si care sunt suspectate ca-i ajuta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri