Numarul insolventelor deschise in primul trimestru a scazut cu circa 14%, la aproape 6.000 de proceduri, cele mai afectate domenii fiind productia si furnizarea de energie electrica si termica, apa si gaze, industria extractiva si constructiile, raportat la numarul firmelor active, potrivit Coface, citat de Mediafax.

In primele trei luni ale anului trecut au fost deschise 6.910 de insolvente noi.

"Dinamica negativa de 14% mai putine insolvente, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, nu face decat sa arate ca anul 2013 a marcat varful efectului decalat al crizei financiare (cel mai mare numar de insolvente), iar evolutia mai buna din debutul anului curent a demonstrat ca putem sa avem incredere in economia romaneasca. In ciuda acestui fapt, nu putem aprecia ca lucrurile sunt inca stabile, trecerea de la indisciplina de plata inregistrata anul anterior la o normalizare a comportamentului de plata fiind una graduala, marcata de precautie", a declarat, intr-un comunicat, Constantin Coman, directorul Coface Romania.

Totodata, au fost inregistrate 167 de proceduri de insolventa pentru firme cu afaceri de peste un milion de euro, cu 13% mai putine decat in perioada similara a anului trecut.

"Desi in scadere, comparativ cu anul anterior, numarul firmelor insolvente in primul trimestru al anului curent care au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de un milion de euro este inca la un nivel ridicat. Dar este important sa mentionam ca nu au fost inregistrate insolvente in randul companiilor cu cifra de afaceri mai mare de 100 milioane euro, in conditiile in care in perioada similara a anului anterior, patru astfel de companii au intrat in insolventa", se arata in comunicat.

Datele raportate de BNR privind instrumentele refuzate la plata confirma o reducere a incidentelor de plata, numarul si valoarea refuzurilor la plata fiind cu 30% mai mici in primele trei luni, insa poate insemna si o reticenta a companiilor de a folosi biletele la ordin sau CEC-urile, avand in vedere ca increderea intre partenerii de afaceri s-a diminuat anul trecut.

Jumatate din totalul insolventelor deschise in primul trimestru au fost concentrate in Bucuresti, sudul si centrul tarii, distributia teritoriala fiind fara modificari importante fata de intervalul similar din 2013.

"Singura zona in care numarul de insolvente inregistrate in primul trimestru din anul curent a crescut fata de aceeasi perioada a anului anterior este Bucuresti, avansul de 27% fiind unul semnificativ. Zonele cu cele mai mari scaderi sunt N-E (-34%), S-E (-33%) si N-V (-30%)", se mai spune in comunicat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri