Normele metodologice care clarifica modul in care este achiatat impozitul pe constructii speciale, introdus recent de Guvern si pentru care prima plata trebuie efectuata pana pe 26 mai, au fost aprobate de Guvern, prin hotarare, in sedinta de marti.

Normele sunt aprobate dupa ce mai multi reprezentanti ai mediului de afaceri au reclamat ca nu stiu inca in mod clar cum trebuie calculat impozitul, deoarece nu exista norme de aplicare desi noua taxa a fost introdusa de la inceputul anului.

Problema i-a fost reclamata direct si premierului Victor Ponta, in urma cu doua saptamani, intr-o discutie cu directorii companiei Electromagnetica Bucuresti, acestia spunand ca nu au inca o idee clara legata de modul in care "s-ar pune problema privind taxa pe lucrari speciale".

Tot in acea zi, inainte sa ajunga la Electromagnetica, premierul Ponta a fost intrebat de jurnalisti ce se va intampla cu "taxa pe stalp", deoarece ar trebui sa fie incasata pana pe 26 mai si nu exista norme de aplicare, si a raspuns: "Cam de vreo 100 de ori v-am zis, va mai zicem a 101-a oara si o sa ma intrebati din nou, si anume: ne-am intalnit si cu mediul de afaceri, toata lumea a inteles foarte clar ce are de raportat si ce are de platit. Mai departe, ce sa va spun?".

Guvernul a introdus de la inceputul anului un impozit pe proprietate pentru constructiile speciale, de 1,5% din valoarea constructiei.

Impozitul este aplicat pentru constructii precum centrale hidroelectrice, statii si posturi de transformare, statii de conexiuni, centrale termoelectrice si nucleare, constructii pentru transportul energiei electrice, baraje, piste si platforme, sonde de titei, gaze si sare, rampe de incarcare - descarcare, cosuri de fum si turnuri de racire, iazuri pentru decantarea sterilului, helestee, iazuri, bazine, infrastructura transport feroviar, infrastructura drumuri si linii si cabluri aeriene de telecomunicatii.

La sfarsitul lunii aprilie, premierul Ponta a declarat ca Guvernul va obtine din impozitarea constructiilor speciale un surplus de venituri, cu mult peste tinta stabilita in mod precaut de Fondul Monetar International, care reprezinta unul dintre principalele argumente pentru a reduce contributiile de asigurari sociale.

Si ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, a precizat ca numai dintr-un subgrup de companii impozitate se obtine mai mult de un miliard lei, fata de prognoza initiala de venituri astfel atrase de doar 488 milioane lei, stabilita, potrivit premierului, la solicitarea FMI.

La randul sau, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a aratat ca numai din ceea ce se afla in bilantul companiilor si nu era impozitat rezulta venituri de 1,8 miliarde lei.
Impactul bugetar al unei reduceri a CAS cu cinci puncte calculat pentru al doilea semestru din acest an este de 2,6 miliarde lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri