An dupa an, consultantii fiscali poarta o "lupta" cu oficialii de la Finante pentru a incerca sa previna sau sa amelioreze efectele noilor taxe si impozite. In ultimul an, consultantii au castigat doua batalii cu Fiscul, dar au pierdut razboiul cu privire la taxa pe stalp.

In ultima perioada, autoritatile au devenit mai receptive si au inceput sa comunice mai bine cu mediul de afaceri, spun consultantii, si ca urmare acestia au reusit sa convinga oficialii de la ministerul de Finante sa renunte la doua masuri ce ar fi lezat mediul de afaceri.

O prima victorie repurtata de consultantii fiscali in ultimul an a fost cea legata de cresterea perioadei de rambursare a taxei pe valoarea adaugata (TVA). Potrivit unor surse din piata, in toamna anului trecut, Guvernul a fost foarte aproape sa ridice perioada de rambursare a TVA-ului de la 45 de zile cat e in prezent la 6 luni, pentru a evita un infringement din partea Comisiei Europene. Masura era deja redactata sub forma unei ordonante de urgenta, insa reprezentantii AmCham, FIC si ai altor asociatii reprezentative ale mediului de afaceri au reusit totusi sa blocheze adoptarea ei.

"Statul vroia sa nu mai aiba probleme cu infringement-ul pe TVA rambursat, dar nu este o idee buna sa ascunzi problema sub pres", a spus un consultant fiscal.

O a doua masura la care reprezentantii de la Finante au ascultat mediul de afaceri a fost legata de penalitatile pentru nedeclararea corecta a declaratiilor fiscale. Reprezentantii Fiscului au propus la inceputul anului o a treia forma de penalizare a firmelor, dupa penalizarea la intarziere si dobanzile aplicate pentru intarziere. In forma initiala, Fiscul cerea ca declaratiile de rectificare depuse de firme ca urmare a declaratiilor fiscale incorecte sa fie certificate de un consultant fiscal autorizat. Pe baza acestei certificari, firmele nu mai trebuiau sa plateasca penalitatile la rectificare.

Tot la presiunea medului de afaceri, certificarea declaratiilor de rectificare a devenit optionala, dar o firma care face o atfel de certificare primeste puncte in plus la analiza de risc facuta de inspectorii ANAF.

Acestea ar fi cateva dintre "bataliile" castigate de mediul de afaceri in ultimul an, insa din pacate a pierdut razboiul cu taxa de stalp. Dupa cum am mai scris, statul va face o avere de pe urma impozitului pe constructii speciale, cu toate ca, potrivit estimarilor initiale, isi propusese sa faca doar 500 milioane de lei.

Potrivit avocatului specializat in fiscalitate Gabriel Biris, taxa pe stalp este in realitate un impozit pe investitii si a fost aprobata de Guvern fara consultarea mediului de afaceri si in lipsa unei analize temeinice a impactului financiar, care ar putea fi in realitate de 4-5 ori mai mare decat estimarile autoritatilor.

"Sunt foarte curios cati bani a strans Ministerul Finantelor din acest impozit. Ei au prevazut ca vor strange 488 milioane lei tot anul. Dintr-un studiu AmCham a rezultat ca doar de la primele 38 de companii care au raspuns survey-ului ar avea de colectat 1,1 miliarde lei, ceea ce ne poate duce cu gandul ca in realitate in loc de jumatate de miliard de lei vor strange anul acesta peste jumatate de miliard de euro, bani scosi din economie", a spus Biris.

De altfel, Finantele au inregistrat intr-o singura zi din declaratiile companilor care trebuie sa plateasca taxa pe stalp suma de un miliard de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri