Dezvoltatorii imobiliari ajung sa plateasca in Romania dupa 50 de ani o suma egala cu valoarea totala a investitiei, sub forma de impozit pe proprietate, depasind cu mult sumele virate din impozitul pe profit, a declarat, intr-un interviu acordat wall-street.ro, Edwin Warmerdam, Tax Partner Mazars.

El considera ca impozitului anual pe proprietate este la un nivel destul de ridicat in Romania, companiile platind catre bugetele locale circa 1,5% din valoarea contabila a cladirilor. "In cele mai mute situatii, suma calculata pentru acest impozit depaseste cu mult valoarea obtinuta din impozitul de 16% pe profit. Baza de calcul este indexata la fiecare trei ani, plecand de la evaluarile facute pentru cladiri. Presupunand ca avem o medie anuala a inflatiei de 2,5%, concluzia ar fi ca, in 50 de ani, un investitor ajunge sa plateasca, sub forma de impozit pe proprietate, o suma egala cu valoarea totala a investitiei sale".

Chiar si in comparatie cu alte state, impozitul pe proprietate din Romania este prea ridicat si in final acest lucru se traduce intr-un cost de ocupare al spatiului mai mare pentru chiriasii cladirilor, chiar daca sumele sunt deductibile din impozitul pe profit.

"Fiecare impozit trebuie sa aiba o anumita justificare la baza. Actualul impozit pe proprietate pentru persoanele juridice, platit catre bugetele locale, poate fi considerat mare, iar acest lucru ar trebui sa aiba in spate un motiv bun care sa-l sustina. Pentru persoanele fizice, se poate aprecia ca impozitul pe proprietate (cladiri, de exemplu) nu este atat de mare in Romania", subliniaza Warmerdam (foto).

Pe langa impozitul pe proprietate ridicat, investitorii si dezvoltatorii imobiliari se confrunta in Romania cu provocari mari la calculul profitului impozabil, la regulile restrictive de capitalizare redusa si la limitarile privind deductibilitatea cheltuielilor cu dobanzile, pe baza unor procente si rapoarte prestabilite care nu corespund conditiilor de piata ale acestei industrii.

Consultantul Mazars remarca faptul ca, in ceea ce priveste rata de TVA de 24 %, aceasta nu este totusi o problema in etapa de investitii, daca spatiile sunt inchiriate altor platitori de TVA. Totodata, Edwin Warmerdam sustine ca s-au facut "oarecare progrese pe partea rambursarilor de TVA pentru companiile imobiliare care au proiecte in faza de constructie."

Procesul de rambursare a TVA a inceput sa functioneze mai bine, desi unii investitori imobiliari inca il percep ca pe o dificultate din cauza intarzierilor care pot aparea in rambursare.

In pofida provocarilor si a intarzierilor la rambursarea TVA, Warmerdam sustine ca randamentul investitiilor imobiliare poate fi mai bun in Romania decat in tarile vecine. Cu toate acestea, piata locala este inca insuficient dezvoltata in multe domenii si ofera optiuni limitate. "Se intampla rar ca, intr-un proiect de investitii, toti cei implicati - constructorul, reprezentantul entitatii finantatoare, avocatii, brokerii si chiriasii sa vorbeasca aceeasi limba", a explicat oficialul Mazars.

Ce asteapta investitorii imobiliari de la Romania

Din punctul de vedere al unui investitor in domeniul imobiliar, stabilitatea, reducerea birocratiei si sprijinul din partea autoritatilor publice raman cele trei zone cheie unde se simte inca nevoia de imbunatatire. Stabilitate inseamna implicit si stabilitate si predictibilitate in legislatia fiscala. "Date fiind natura si cerintele specifice acestei industrii, este evident ca investitiile trebuie planificate avand in minte un orizont mare de timp. Cladirile au un termen de viata lung, care poate acoperi mai multe generatii. Randamentul investitiilor imobiliare se calculeaza asadar pe perioade mari de timp. De aceea, investitorii si dezvoltatorii au nevoie de certitudini, de stabilitate pentru a lua decizii, iar aici este foarte importanta predictibilitatea regimului de impozitare aplicabil pe toata durata proiectelor".

Edwin Warmerdam sesizeaza faptul ca o creanta privind impozitul amanat este limitata aproape de zero in Romania. Mai mult, Guvernul a introdus recent si o noua taxa pe constructii, de 1,5% din valoarea contabila bruta, denumita taxa pe stalp si platita catre bugetul de stat. Aceasta este un nou impozit, care are de fapt un fundament similar cu impozitul pe proprietate platit anual de companii catre bugetele locale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri