Daca inainte de inceputul crizei financiare asteptarile antreprenorilor fata de fondurile de private equity care se aratau interesate de achizitionarea business-urilor lor erau destul de ridicate, in prezent cele doua parti au o abordare mult mai realista, abordand mai degraba o “cale de mijloc”, a declarat Dan Farcasanu, director de investitii Resource Partners, in cadrul conferintei M&A Outlook, organizata de wall-street.ro, in parteneriat cu EY Romania, PeliFilip si Pathfinder.

Odata cu debutul recesiunii antreprenorii au stat “pe hold”, si-au reorganizat afacerile si au asteptat ca evaluarile sa scada, a explicat Dan Farcasanu. Acesta sustine ca abia incepand cu 2014 se observa o crestere a pietei de fuziuni si achizitii, iar nivelul asteptarilor din partea celor doua parti implicate in tranzactie nu mai este unul exagerat. “Exista o cale de mijloc”, a adaugat Farcasanu.

La randul sau, Alina Stancu Birsan (foto sus), partener in cadrul casei de avocatura PeliFilip, afirma ca abordarea antreprenorilor fata de un fond de private equity este una mai temperata, mai realista. Mai mult, chiar daca antreprenorii se raporteaza la afacerea lor ca la “propriul copil”, fiind foarte orgoliosi, exista si o doza mare de pragmatism.

“Oamenii au inteles ca fondurile de private equity au anumite asteptari privind transparenta sau modul in care se conduce afacerea”, completeaza reprezentantul PeliFilip.

De asemenea, Ruxandra Ogrendil, managing partner Pathfinder Management&Consulting, considera ca atata timp cat antreprenorii sunt mai pregatiti, iar cumparatorii inteleg valoarea reala a companiilor pe care doresc sa le cumpere, asteptarile sunt mult mai apropiate.

“S-a trecut brusc de la o extrema la alta. Daca in 2008 se aruncau cu banii, in 2009 abordarea s-a schimbat, s-a remarcat o prudentialitate dusa la extrem din partea fondurilor si a celor care faceau achizitii, in timp ce de partea cealalta asteparile erau la fel. Multi dintre antreprenori recurg acum la consultanti care le spun realist vorbind valoarea la care se tranzactioneaza companiile de tipul celor pe care ei le conduc. Se ajunge la o cale de mijloc”, a subliniat Ogrendil.

Antreprenorul are un numar in cap, pe care il considera corect pentru vanzarea afacerii sale

Pe de alta parte, Mihai Pop, manager EY Romania, diferenta dintre asteptarile antreprenorilor si ale celor care doresc sa le achizitioneze companiile nu s-a redus si nici nu se va intampla acest lucru, intrucat ar fi anormal, afirmatie intarita si de Cezar Scarlat (foto jos), managing director Abris Capital Partners.

“Antreprenorul roman este un erou absolut, se lupta cu un sistem care se schimba constant. Incearca sa cladeasca ceva pe niste nisipuri miscatoare. Ajunge sa ceara un pret convins de un consultant, insa de multe ori asteptarile lui sunt corecte. Omul a muncit toata viata sa cladeasca ceva, iar altcinvea ii face o oferta de cumparare. El are un numar in cap, pe care il considera corect pentru vanzarea afacerii”, spune Cezar Scarlat.

Potrivit acestuia, antreprenorii nu sunt neaparat motivati de bani. “Nu merge sa pui presiune pe antreprenor. Din punctul lui de vedere, nu are nicio legatura cu multiplul. El se gandeste la ce nevoi are, ce va face cu banii, ce face el dupa vanzare”, mai spune Scarlat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri