Judecatorul Bogdan Barbuta, procurorul Dumitru Dimbu si omul de afaceri Constantin Babiuc retinuti in dosarul privind decizii nelegale ale instantei in cauze ce au vizat terenuri de peste 41 de hectare, au fost arestati preventiv, printr-o decizie luata luni seara de Curtea de Apel Bucuresti.

Hotararea Curtii de Apel nu este definitiva si poate fi contestata la instanta suprema. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a judecatorului Bogdan Ilarion Costica Barbuta, judecator la Judecatoria Radauti, pentru patru infractiuni de trafic de influenta, din care una in forma continuata (doua acte materiale), complicitate la luare de mita, trei infractiuni de abuz in serviciu cu obtinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dintre care una in forma continuata (69 acte materiale) si complicitate la santaj, s-a precizat anterior, intr-un comunicat de luni al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), potrivit Mediafax.

In acelasi dosar a fost retinut si procurorul Dumitru Dimbu, seful sectiei Urmariri Penale din Parchetul Tribunalului Suceava, pentru trafic de influenta, complicitate la santaj, cinci infractiuni de favorizarea faptuitorului dintre care una in forma continuata (doua acte materiale) si instigare la compromiterea intereselor justitiei.

Terenuri obtinute ilegal si vandute

Procurorii au emis ordonanta de retinere si pentru omul de afaceri Constantin Gabril Babiuc, acesta fiind acuzat de complicitate la abuz in serviciu cu obtinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, in forma continuata (69 acte materiale), santaj, dare de mita, cumparare de influenta, influentarea declaratiilor si instigare la marturie mincinoasa.

In acelasi dosar au fost formulate acuzatii penale fata de alte zece persoane, a mai precizat DNA. Potrivit procurorilor, in intervalul 22 martie 2005 - 18 octombrie 2005, judecatorul Bogdan Barbuta, la solicitarea omului de afaceri Constantin Gavril Babiuc, a pronuntat 69 de hotarari judecatoresti nelegale prin i s-a recunoscut lui Babiuc dreptul de proprietate asupra unei suprafete de 41,59 hectare. Ulterior, omul de afaceri a vandut terenurile dobandite nelegal, obtinand un profit de aproximativ patru milioane de lei.

"Suprafata respectiva era initial impartita in parcele, terenurile fiind supuse regimului de publicitate reala imobiliara, respectiv, regimul de Carte funciara, situatie specifica nordului Bucovinei. Avand in vedere aceasta situatie de fapt, Babiuc Constantin Gavril a intampinat greutati la dobandirea celor 79 parcele (avand o suprafata totala de 41,59 ha), al caror drept de proprietate nu putea fi transmis prin vanzare-cumparare pe cale notariala, intrucat nu se dezbatuse succesiunea si existau mai multi proprietari in coindiviziune, iar succesorii nu isi inscrisesera respectivul drept de proprietate in Cartea funciara", au scris procurorii in ordonantele de retinere.
Anchetatorii au aratat ca, pentru a rezolva situatia, Babiuc a apelat la judecatorul Bogdan Barbuta, care ar fi acceptat sa emisa 69 de hotarari judecatoresti nelegale, dintre care: 21 de hotarari in 22 martie 2005, 25 de hotarari in 23 mai 2005, 12 hotarari in 30 septembrie 2005 si alte 11 hotarari in 18 octombrie 2005.

"Cele 69 de hotarari judecatoresti au fost emise cu incalcarea dispozitiilor legale in vigoare, dupa un plan bine elaborat, pus la cale de catre judecatorul Barbuta Bogdan-Ilarion-Costica impreuna cu omul de afaceri Babiuc Constantin Gavril", au precizat procurorii.

Hotarari judecatoresti ilegale

Cele 69 de hotarari judecatoresti au fost emise de judecatorul Bogdan Barbuta cu nerespectarea mai multor dispozitii legale, respectiv: nu a solicitat si nu a depus diligente pentru a fi depus la dosar extrasul de Carte funciara si planul de situatie/identificare topocadastrala a suprafetei de teren ce facea obiectul actului de vanzare-cumparare; nu a verificat daca antecontractul de vanzare-cumparare (conventia) indeplinea conditiile de valabilitate prevazute de Codul civil, respectiv, obiectul actului juridic civil sa existe, sa fie in circuitul civil; nu a verificat daca vanzatorul era titularul dreptului de proprietate; a pronuntat hotararile fara finalizarea procedurii partajului succesoral, in conditiile in care, in titlul de proprietate, pe langa vanzator, sunt trecute si alte persoane; la emiterea hotararilor au fost avute in vedere copii ale conventiilor, un numar de sase nefiind semnate de catre vanzator; intr-unul dintre cazuri vanzatorul decedase cu 11 ani inainte de data incheierii conventiei de vanzare-cumparare; o serie de conventii au fost falsificate de catre Babiuc; in 11 hotarari s-a atestat, in fals, ca la apelul nominal, cu ocazia solutionarii dosarelor, au fost prezente partile.

Procurorii il mai acuza pe judecatorul Bogdan Barbuta ca in 20 iunie 2006, prin sentinta civila nr. 1683, la solicitarea si cu sprijinul lui Babiuc, in baza unui antecontract de vanzare-cumparare falsificat si cu nerespectarea conditiilor legale, respectiv a unei cereri de chemare in judecata nesemnata si nedatata, a unei cereri de preschimbare a termenului nesemnata si in lipsa unui extras de Carte funciara, a admis o actiune civila prin care a constatat existenta dreptului de proprietate in patrimoniul unei persoane, interpusa lui Babiuc, asupra unui imobil din municipiul Radauti, facilitand astfel inscrierea in Cartea funciara a dreptului de proprietate.

"La momentul emiterii sentintei, imobilul sus-mentionat avea o situatie litigioasa, dreptul de proprietate fiind recunoscut, ulterior, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, din 17.06.2008, ca apartinand altei persoane, apreciat ca fiind adevaratul proprietar", au precizat procurorii.

Anchetatorii au mai stabilit ca, in intervalul 27 ianuarie 2011 - 3 aprilie 2014, Constantin Gavril Babiuc, in mod direct, dar si indirect, cu sprijinul judecatorului Barbuta, a procurorului Dumitru Dimbu si a altor persoane, a exercitat presiuni pentru a-l determina pe adevaratul proprietar sa renunte la dreptul de proprietate asupra unei parti dintr-un imobilul situat in municipiul Radauti, in favoarea unei persoane aflate in anturajul lui Babiuc.

Dreptul proprietarului real, radiat

"Punerea in executare a hotararii Inaltei Curti de Casatie si Justitie mai sus-mentionate ar fi devoalat maniera frauduloasa prin care o parte din imobil a fost atribuita si, ulterior, prin vanzari succesive, a ajuns in patrimoniul unei societati comerciale controlate de Babiuc Constantin Gavril. Pentru a preintampina acest fapt si pentru a ascunde urmele infractiunii, in cursul anului 2011, la solicitarea lui Babiuc Constantin Gavril, a fost introdusa o actiune in rectificare, directionata spre judecare unui magistrat aflat in relatii apropiate cu Barbuta Bogdan-Ilarion-Costica. Prin aceasta cerere s-a solicitat instantei sa dispuna rectificarea Cartii funciare, in sensul radierii dreptului de proprietate al proprietarului real asupra imobilului susmentionat", au notat procurorii in ordonantele de retinere.

In acest sens, judecatorul care a primit spre solutionare cauza a acordat 32 de termene, ultimul fiind stabilit la 24 iunie 2014, pentru a tergiversa solutionarea cererii Primariei Municipiului Radauti.

"Prin tergiversarea solutionarii s-a urmarit exercitarea de presiuni asupra proprietarului real, pentru ca acesta sa renunte la dreptul de proprietate si sa semneze o conventie, redactata chiar de judecatorul Barbuta Bogdan-Ilarion-Costica. Mai mult, Babiuc Constantin Gavril a apelat si la procurorul sef Dimbu Dumitru, care in intervalul martie - aprilie 2014, i-a solicitat unui executor judecatoresc sa exercite presiuni asupra proprietarului, in sensul celor dorite de catre Babiuc Constantin Gavril si invocand autoritatea si vointa expresa a lui Dimbu Dumitru", sustin procurorii.

Totodata, procurorii au stabilit ca, in 22 februarie 2014, omul de afaceri Constantin Gavril Babiuc i-a promis judecatorului care avea de solutionat cauza, prin intermediul lui Bogdan Barbuta, achizitionarea unui sejur de sapte zile la un hotel din Mamaia, pentru a doua jumatate a lunii iulie 2014 - inceputul lunii august, in schimbul tergiversarii judecarii dosarului.

Procurorii il mai acuza pe Bogdan Barbuta ca, in 15 martie 2014, ar fi primit de la o persoana o cutie de ciocolata marca Milka si o sticla de bauturi alcoolice marca Cinzano si a acceptat promisiunea remiterii ulterioare a sumei de 1.000 de euro, in schimbul interventiei pe care judecatorul a promis ca o va face la un alt magistrat de la Judecatoria Radauti, pentru solutionarea favorabila a unui anumit dosar in care persoana cumparatoare de influenta avea interes.

Totodata, procurorii sustin ca, in intervalul 2013 - 12 martie 2014, judecatorul Bogdan Barbuta ar fi primit de la o alta persoana suma de 500 de euro si produse alimentare (oua, carne de porc, gaini), bunuri in schimbul carora a solutionat in mod favorabil acesteia un dosar aflat pe rolul Judecatoriei Radauti. Mai mult, judecatorul ar fi dat asigurari ca va interveni pe langa completul din cadrul Tribunalului Suceava investit cu solutionarea recursului, pentru a mentine solutia favorabila emisa in fond.

Anchetatorii il mai acuza pe Bogdan Barbuta ca, in 19 martie 2014, respectiv, 16 aprilie, ar fi primit de la o alta persoana 35 oua si miere, precum si suma de 1.000 de euro, in schimbul promisiunii ca va interveni pe langa un judecator din cadrul Judecatoriei Radauti, investit cu solutionarea unui dosarul in care fiul cumparatoarei de influenta era reclamant.

De asemenea, in cursul lunii martie 2014, Bogdan Barbuta ar fi promis unui medic stomatolog, in schimbul unor lucrari dentare neachitate, ca va interveni pe langa un judecator de la Judecatoria Radauti pentru a obtine o solutie favorabila intr-un dosar in care medicul era parat.

Procurorul Dumitru Dimbu este acuzat ca, in 27 ianuarie 2014, i-ar fi solicitat lui Babiuc, pentru un apropiat al sau, 92.000 de euro, suma pe care omul de afaceri a remis-o, in aceeasi zi, persoanei indicate de procuror.

"Astfel, cunoscand influenta procurorului Dimbu Dumitru, omul de afaceri Babiuc Constantin Gavril a urmarit sa se puna la adapost, atat el, cat si persoane din anturajul sau, de problemele judiciare prezente si viitoare.

In urma remiterii acestei sume de bani prietenului apropiat al lui Dimbu Dumitru, Babiuc Constantin Gavril i-a solicitat ulterior (perioada februarie - mai 2014) procurorului Dimbu Dumitru sa traficheze influenta asupra unor ofiteri de politie si procurori in folosul sau ori al prietenilor sai. La data de 19.05.2014, ca urmare a unor informatii obtinute de Babiuc Constantin Gavril privind reluarea anchetei in prezenta cauza, sub aspectul modului fraudulos in care acesta a achizitionat mai multe terenuri in judetul Suceava in anul 2005, Dimbu Dumitru l-a asigurat pe Babiuc Constantin Gavril ca va face toate interventiile necesare pentru a-l exonera de orice raspundere penala", au mai scris procurorii in ordonantele de retinere.

Potrivit anchetatorilor, in 27 mai 2014, Dumitru Dimbu i-ar fi transmis lui Babiuc date obtinute ilicit, privind ancheta penala care il viza. Ulterior, Babiuc i-ar fi spus cele aflate judecatorului Bogdan Barbuta.

"In contextul anchetei penal in care era vizat, Babiuc Constantin Gavril a stabilit in data de 13.05.2014 intalniri cu doua persoane, pentru a incerca sa le determine sa declare fapte neconforme realitatii. In data de 14.05.2014, cu ocazia audierii, una dintre persoane a declarat fapte neconforme realitatii", au mai aratat procurorii.

In aceasta cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si au colaborat cu Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri