CNS Cartel Alfa cere deputatilor sa modifice proiectul legislativ privind reducerea CAS, in sensul aplicarii reducerii de CAS la angajat, nu la angajator. Sindicalistii sustin ca in caz contrar masura va insemna reducerea cu 19 la suta a contributiei la sistemul de pensii.

Sindicalistii de la "Cartel Alfa" le transmit deputatilor ca li se adreseaza printr-o scrisoare deschisa deoarece "«transparenta decizionala» si viteza de lucru sunt extraordinare: intr-o singura zi se aproba in plenul Senatului un act normativ, se transmite rezultatul Camerei Deputatilor, se convoaca Biroul acesteia, care convoaca comisia de specialitate, iar aceasta intocmeste raportul final, urmand ca subiectul reducerii CAS cu cinci puncte procentuale la angajator sa fie votat in plen, unde se pare ca nu se mai pot face interventii sau dezbateri". Confederatia Nationala Sindicala "Cartel Alfa" atrage atentia ca promovarea propunerii Guvernului de reducere a contributiei de asigurari sociale (CAS) platite de angajator cu cinci puncte procentuale, incepand cu 1 octombrie, va insemna, pe termen scurt si mediu, o reducere cu aproximativ 19 la suta a contributiei la sistemul de pensii, adica aproape sase miliarde lei pe an, deficit important la bugetul asigurarilor sociale, informeaza Mediafax.

"Consideram ca o astfel de masura trebuie cantarita extrem de bine si adoptata intr-o maniera in care sa isi atinga efectele pozitive scontate pe termen scurt si mediu, nu sa creeze si mai mult dezechilibru si polarizare sociala. Reducerea CAS cu cinci puncte procentuale creeaza o reducere a efortului angajatorului de a asigura costurile pentru locul de munca (32,5 la suta angajator si 31,5 la suta angajat), dandu-i acestuia o crestere a resurselor de lichiditati", se arata in scrisoarea deschisa. Sindicalistii sustin ca daca scopul este incurajarea crearii de noi locuri de munca, ar fi trebuit sa se renunte la masura de reducere a CAS si trebuia, in schimb, ca efortul financiar sa fie directionat catre neimpozitarea profitului reinvestit, care sa fie aplicat pentru toate categoriile de investitii, nu doar la cele pentru linii tehnologice.

"O alta varianta de efect pozitiv pentru piata interna se poate face prin ridicarea valorii salariului minim cu cel putin 30 la suta", se mai arata in scrisoare. CNS "Cartel Alfa" le mai transmite deputatilor ca, in prezent, exista o polarizare a distributiei salariilor (avem un coeficient de inegalitate sociala cu 40 la suta mai mare decat media UE) si ca utilizarea justificarii distrugerii unor intreprinderi sau reducerii locurilor de munca de cresterea salariului minim este falsa.

"Masura reducerii CAS, asa cum o propune Guvernul sa fie aplicata la angajator, faciliteaza in fapt cresterea profiturilor nete ale angajatorilor, in special ale unitatilor mari care apartin in fapt multinationalelor, fara nici un efect benefic pe planul investitiilor sau a dezvoltarii consumului pietei interne. Marirea profitului multinationalelor nu aduce vreun beneficiu real nici pentru angajatii romani, nici pentru economia tarii, efectul in general fiind externalizarea acestuia", mai spun sindicalistii. CNS "Cartel Alfa" se declara nemultumiti de faptul ca o astfel de masura nu a fost dezbatuta public si ca nu s-a facut o analiza asupra impactului economic si social in cadrul Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, al carui presedinte este premierul.

"Va informam ca, practic, aceste actiuni de analiza si dezbatere publica, in vederea unei decizii transparente si cu efect maximal pentru economia romaneasca, nu au avut loc. Confederatia Nationala Sindicala «Cartel Alfa» va solicita sa promovati proiectul legislativ cu urmatoarele modificari: «reducerea CAS la angajat cu cinci puncte procentuale». Credem ca efortul pe care il face statul roman trebuie sa fie directionat catre scopul crearii de locuri de munca, dezvoltare economica si bunastarea cetatenilor sai si nu crearea de noi facilitati pentru exportatorii de profituri", se mai arata in scrisoare. Proiectul de lege prin care Guvernul propune reducerea cu cinci la suta a cotelor platite de angajatori pentru contributia de asigurari sociale datorata bugetului asigurarilor sociale de stat a fost adoptat, marti, de Senat, in forma propusa de Executiv.

Prin proiect se prevede ca aceasta cota va scadea de la 20,8 la 15,8 la suta in conditii normale de munca, de la 25,8 la 20,8 la suta pentru conditii deosebite de munca si de la 30,8 la 25,8 la suta pentru conditii speciale de munca. Prevederile se aplica incepand cu veniturile aferente lunii octombrie 2014, se mai arata in proiect. Guvernul a argumentat, in expunerea de motive, ca promovarea acestui proiect a fost determinata de existenta pe piata muncii a unei mari presiuni fiscale asociata nivelului ridicat al contributiilor de asigurari sociale care alimenteaza bugetul asigurarilor sociale de stat si care determina necesitatea diminuarii sarcinii fiscale suportate de angajator, dat fiind ca doua treimi din contributia datorata la bugetul asigurarilor sociale de stat reprezinta contributia angajatorului.

In documentul citat se mai mentioneaza ca Romania se confrunta cu o rata scazuta a participarii pe piata muncii cu forme legale, iar costul ridicat al muncii pentru angajator determina o cerere redusa de forta de munca. Potrivit Executivului, cresterea fondurilor ramase la dispozitia angajatorului poate fi folosita pentru crearea de noi locuri de munca, contribuind astfel la cresterea bazei de calcul a contributiilor de asigurari sociale.

Citeste si:

    Impactul negativ generat de aceasta masura, mai precizeaza Executivul, ca fi compensat pe anul 2014 din veniturile incasate suplimentar din impozitul pe constructii, fata de sumele proiectate in Legea bugetului de stat.
    In anul 2015, impactul negativ va fi compensat prin cresterea veniturilor bugetare ca urmare a implementarii de catre ANAF a masurilor de eficientizare a sistemului de colectare a veniturilor bugetare si de crestere a gradului de conformare voluntara, atat la declarare, cat si la plata, sustine Guvernul.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



    Setari Cookie-uri