Piata de fuziuni si achizitii la nivel mondial a urcat cu 75% in primul semestru fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 1.750 de miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel din 2007, potrivit cotidianului britanic Financial Times.

Avansul puternic semnaleaza o schimbare a modului de gandire in Statele Unite, Europa si Asia. Companiile renunta la aversiunea fata de risc si extinderea organica a operatiunilor, la care au recurs in contextul crizei financiare, odata cu revenirea la ideea ca este mai usor sa cumperi cresterea afacerii decat sa o obtii pe cale organica, informeaza Mediafax.

Valoarea fuziunilor si achizitiilor a crescut puternic pe toate cele trei continente in perioada ianuarie-iunie, intrucat companiile, multe cu rezerve financiare semnificative, au cautat un sa incheie tranzactii. In Statele Unite, valoarea fuziunilor si achizitiilor s-a situat la 748,5 miliarde de dolari, cu aproape 75% in urcare comparativ cu anul anterior. In Asia-Pacific, totalul a avansat cu 85%, la 327,8 miliarde de dolari. In Europa, fuziunile si achizitiile anuntate au crescut de peste doua ori, la 509 miliarde de dolari.

"Companiile au inceput sa accepte ca lumea volatila in care traim reprezinta noul normal. Va exista intotdeauna un Irak sau o criza a datoriilor suverane gata sa se intample pe undeva. Tot mai des companiile vor sa dea rezultate bune, pe care nu le pot asigura doar prin reduceri de costuri si activitate organica", a declarat Peter Tague, sef al diviziei Global M&A a Citi. Activitatea de fuziuni si achizitii a revenit in cele mai multe domenii, cu exceptia celui financiar, unde apetitul este limitat de reglementarile stricte.

Multe tranzactii au avut loc in sanatate, valoarea acestora ajungand la 317,4 miliarde de dolari in primele sase luni, suma record, cu 15% mai mare decat recordul anterior, inregistrat in prima jumatate din 2007.

Tranzactiile cu terenuri din...
Citeste si: Topul celor mai scumpe tranzactii cu terenuri in Bucuresti pe 2018


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Polonezii de la Aforti intra pe piata fondurilor mutuale din Romania