O noua lege privind inventiile de serviciu a intrat in vigoare incepand cu data de 29 iunie 2014. In acest context, este esential ca angajatorul sa aiba informatii complete despre activitatea angajatului din ultimii doi ani

Noua lege (nr. 83/2014) abroga prevederile aplicabile inventiilor create de salariati, asa cum erau prevazute de Legea brevetelor (nr. 64/1991) si se aplica inventiilor create de un inventator individual sau de un grup de inventatori atunci cand acesta este salariat al (acestia sunt salariati ai) unei companii.

Potrivit noii legi, inventiile de serviciu sunt cele rezultate din exercitarea atributiilor de serviciu ale inventatorului, incredintate in mod expres in cadrul contractului individual de munca si in fisa postului sau stabilite prin alte acte obligatorii pentru inventator, care prevad o misiune inventiva. De asemenea, aici intra si cele care nu rezulta dintr-o misiune inventiva, dar care au folosit baza materiala a angajatorului sau date obtinute din activitatea acestuia.

Ca diferenta majora fata de prevederile anterioare din legea brevetelor, sub notiunea de inventie de serviciu intra acum nu numai inventiile create pe durata contractului individual de munca, ci si cele create pe o perioada de maximum 2 ani de la incetarea acestuia, prin cunoasterea/utilizarea experientei angajatorului sau folosirea mijloacelor materiale ale angajatorului, dar si ca urmare a pregatirii si formarii profesionale dobandite de inventatorul salariat prin grija si pe cheltuiala angajatorului sau prin utilizarea unor informatii rezultate din activitatea angajatorului sau puse la dispozitie de acesta.

O alta deosebire fata de vechea legislatie se refera la perioada in care angajatorul va decide daca o inventie a unui salariat se incadreaza in categoria inventiilor de serviciu. Aceasta perioada este de patru luni, in cazul in care prin regulament intern nu se prevede un termen mai lung, de la data la care inventatorul i-a prezentat inventia. Termenul anterior era de numai 60 de zile.

Studentii din Alba Iulia au...
Citeste si: Studentii romani au inventat un robot care face curatenie si gateste

Inventatorul salariat este indreptatit la o remuneratie (suplimentar fata de salariul de baza) numai pentru inventiile de serviciu care nu rezulta dintr-o misiune inventiva, remuneratie care va fi stabilita pe baza criteriilor definite in regulamentul intern al angajatorului. In vechea legislatie valoarea drepturilor banesti la care era indreptatit inventatorul salariat era stabilita pe baza de contract si nu putea fi mai mica decat pragul stabilit prin regulamentul de aplicare a legii privind brevetele de inventie.

Conform noilor prevederi legale, numai angajatii persoanelor de drept public care au ca obiect de activitate cercetarea-dezvoltarea vor fi indreptatiti pentru inventia pe care au creat-o la o cota procentuala. Aceasta nu poate fi mai mica de 30% din valoarea venitului realizat de angajator in urma aplicarii respectivei inventii.

Autor: Adina Badarau (foto), Consilier senior in proprietate industriala, NNDKP Consiliere in Proprietate Intelectuala

Cine sunt avocatii implicati...
Citeste si: Cine sunt avocatii implicati in tranzactia MedLife


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Astaldi si FCC castiga litigiul pentru reabilitarea unui tronson CFR