Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a calificat faptele sotilor Adrian si Dana Nastase din dosarul Zambaccian ca fiind specifice "coruptiei la cel mai inalt nivel, implicand persoana unui prim-ministru care si-a folosit functia detinuta in statul roman pentru obtinerea unor foloase", fiind dublare de santaj si falsuri.

Instanta suprema a dat publicitatii, vineri, motivarea deciziei prin care a dispus condamnarea sotilor Nastase si a complicilor acestora la pedepse cu executare si suspendare in dosarul privind importul de bunuri din China, cunoscut ca dosarul "Zambaccian". Judecatorii noteaza, in documentul citat, ca faptele de coruptie ale inculpatilor au inclus si alte infractiuni asimilate celor de coruptie, respectiv santajul si falsuri la autoritatile vamale, informeaza Mediafax.

"In speta, instanta de recurs retine ca faptele deduse judecatii se circumscriu coruptiei la cel mai inalt nivel, implicand persoana unui prim-ministru care si-a folosit functia detinuta in statul roman pentru obtinerea unor foloase, patrimoniale si nu numai, din partea unor functionari care au ales aceasta cale (mai mult sau mai putin liber) pentru a se asigura ca vor ocupa in continuare functiile detinute", noteaza instanta de judecata, care arata ca "activitatea infractionala dedusa judecatii nu s-a rezumat la coruptia clasica (dare si luare de mita), ci a inclus si alte infractiuni, asimilate celor de coruptie (santaj) sau in legatura directa cu acestea (spalare de bani, fals in contabilitate) ori prevazute in legi speciale (folosirea de acte falsificate la autoritatile vamale)".

Acte infractionale multiple

Aceasta multitudine de acte infractionale, majoritatea derulate intr-o lunga perioada de timp (de circa 2 ani), se explica prin dorinta inculpatilor care le-au savarsit de a ascunde faptele grave de coruptie comise de inculpatul Adrian Nastase, in calitate de prim-ministru, ajutat de sotia sa, iar mai apoi, dupa devoalarea acestora, de a ingreuna sau chiar zadarnici probarea lor, mai spun judecatorii.

In egala masura, se subliniaza in motivare, activitatea infractionala desfasurata de inculpati s-a suprapus peste interesul sotilor Nastase de a-si ascunde adevarata situatie materiala si de a se asigura ca nu vor intampina dificultati in cazul (improbabil in acea epoca) in care s-ar fi declansat un control al averii.

"Sunt astfel de retinut sumele considerabile de bani vehiculate de inculpati si nerecunoscute de ei (circa 700.000 de dolari numai pentru importurile din China) ori recunoscute pentru a-si sustine nevinovatia (60.000 de dolari pentru tamplaria de la Cornu), care au fost achitate cash in diferite modalitati (mape, plicuri, sac textil sau chiar decupaj realizat intr-un top de hartie tip A4), fara a se cere vreo dovada pentru primirea lor (lucru de asemenea de la sine inteles)", se precizeaza in acelasi document.

Comisia de liberare conditionata de la Penitenciarul Jilava analizeaza daca Adrian Nastase poate fi eliberat din inchisoare, dupa executarea unei treimi din pedeapsa, urmand sa faca o propunere, pe care o va trimite instantei. Fostul premier are dreptul sa ceara liberarea conditionata dupa ispasirea unei treimi din pedeapsa dat fiind ca are peste 60 de ani si ca a fost condamnat inainte de intrarea in vigoare a noilor coduri.

Doua dosare, condamnari contopite

Adrian Nastase executa o pedeapsa de patru ani si sase luni de inchisoare, dupa ce a fost condamnat in dosarele "Zambaccian" si "Trofeul calitatii. In 24 iunie, Curtea de Apel Bucuresti a decis, dupa contopirea condamnarilor primite de fostul premier in dosarele "Zambaccian" si "Trofeul calitatii", sa adauge un spor de sase luni la pedeapsa de patru ani pe care o executa fostul premier din 6 ianuarie.

Instanta suprema i-a condamnat in 6 ianuarie, in dosarul Zambaccian, pe Adrian Nastase la patru ani de inchisoare cu executare, pe sotia acestuia, Dana Nastase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Nastase a fost incarcerat in aceeasi zi.

Fostul premier a fost acuzat in dosarul "Zambaccian" pentru ca, in perioada 2002 - 2004, in calitate de premier, ar fi primit, in mod direct si prin intermediul sotiei sale, Dana Nastase, foloase necuvenite in valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau in contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, precum si contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele lui Nastase din localitatea Cornu si din Bucuresti.

In 20 iunie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, tot de instanta suprema, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii". El a fost incarcerat in 26 iunie 2012 si pus in libertate la 18 martie 2013, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis cererea lui de eliberare conditionata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri