Persoanele retinute vor fi prezentate, sambata, Tribunalului Capitalei, cu propunerea de arestare preventiva. Ordonatele de retinere au fost emise in urma audierilor de vineri din acest dosar. Grupul Medas, controlat de sotii Ateia, are sapte clinici medicale si cinci laboratoare in Bucuresti si in tara, potrivit Mediafax.

Persoanele suspectate in acest dosar ar fi cumparat terenuri si dupa trei luni le-ar fi vandut fictiv, la preturi de o suta de ori mai mari, pentru a deduce TVA colectata din vanzarea succesiva, potrivit anchetatorilor. Totodata, suspectii ar fi inregistrat in documentele contabile operatiuni comerciale fictive pentru a diminua baza impozabila si a crea scriptic o justificare pentru transferurile de capital intre societatile comerciale din grupul de firme controlat si pentru a deduce TVA colectata din vanzarea succesiva a terenurilor, a precizat Parchetul Tribunalului Bucuresti.

Prejudiciul produs bugetului de stat din rambursari ilicite de TVA se ridica la aproximativ 162 milioane de lei, iar cel prin inregistrarea in contabilitate a unor achizitii fictive a fost estimat la 160 de milioane de lei. Procurorii au inceput, in iulie, urmarirea penala fata de 13 persoane suspectate de evaziune fiscala.

Tot in acest dosar, procurorii si politistii bucuresteni au facut, vineri, 76 de perchezitii in Bucuresti si judetele Ilfov, Ialomita, Teleorman, Giurgiu si Dambovita, la domiciliile unor persoane si la clinici Medas. Activitatile au fost desfasurate cu sprijinul de specialitate al Serviciului Roman de Informatii si al Directiei Generale Antifrauda Fiscala.