Pregatirea profesionala si binele facut tarii pe parcursul carierei politice au determinat instanta suprema sa nu aplice o pedeapsa mare in cazul santajului facut de Adrian Nastase fata de fostul consul al Romaniei la Beijing, Ioan Paun, reiese din motivarea condamnarilor din dosarul "Zambaccian".

Judecatorii instantei supreme au dat publicitatii, vineri, motivarea deciziei definitive prin care sotii Nastase au fost condamnati, alaturi de complicea lor Irina Paula Jianu, in dosarul privind importul de bunuri din China, cunoscut ca dosarul "Zambaccian". "Instanta a tinut cont de circumstantele personale ale lui Nastase fata de care arata ca au 'un caracter atenuant'. Pregatirea sa profesionala si acea parte a activitatii sale anterioare care a avut efecte benefice pentru statul roman, date care urmeaza a fi valorificate in conditiile art. 74 alin. 2 c.pen., insa numai in privinta sanctiunii aplicate pentru infractiunea de santaj", se arata in documentul citat, potrivit Mediafax.

In cazul infractiunii de coruptie insa, chiar daca a retinut incidenta aceleiasi circumstante atenuante judiciare, instanta a constatat ca aceasta vine in concurs cu caracterul continuat al infractiunii, ce reprezinta o cauza de agravare a pedepsei si care lipseste de efecte obligatorii circumstantele atenuante, noteaza judecatorii. "Instanta de recurs va avea in vedere in acest context gravitatea deosebita a faptelor de coruptie de care inculpatul Nastase Adrian se face vinovat, tinand seama de calitatea in care le-a comis, valoarea foloaselor patrimoniale obtinute si perioada indelungata de timp in care actionat", se mai arata in motivare.

In egala masura, arata instanta suprema, conduita procesuala nesincera, dublata de incercarea sa permanenta de a se prezenta ca o victima a justitiei si de a da o conotatie politica oricarui demers judiciar indreptat impotriva sa, demonstreaza ca Adrian Nastase nu a inteles nici pana acum importanta valorii sociale lezate prin conduita sa infractionala si nici modul in care functioneaza statul de drept, preferand sa caute vinovatii dincolo de propria sa persoana.

"Acest mod de raportare la valorile aparate de legea penala, comun de altfel tuturor celor trei inculpati din prezenta cauza, impune un tratament sanctionator adecvat, care sa reprezinte deopotriva o sanctiune pentru incalcarea legii, dar si un mijloc de reeducare a inculpatilor (in ciuda varstei pe care o au) in sensul conformarii conduitei lor viitoare la rigorile legii penale", conchid judecatorii. Comisia de liberare conditionata de la Penitenciarul Jilava analizeaza daca Adrian Nastase poate fi eliberat din inchisoare, dupa executarea unei treimi din pedeapsa, urmand sa faca o propunere, pe care o va trimite instantei. Fostul premier are dreptul sa ceara liberarea conditionata dupa ispasirea unei treimi din pedeapsa dat fiind ca are peste 60 de ani si ca a fost condamnat inainte de intrarea in vigoare a noilor coduri.

Adrian Nastase executa o pedeapsa de patru ani si sase luni de inchisoare, dupa ce a fost condamnat in dosarele "Zambaccian" si "Trofeul calitatii". In 24 iunie, Curtea de Apel Bucuresti a decis, dupa contopirea condamnarilor primite de fostul premier in dosarele "Zambaccian" si "Trofeul calitatii", sa adauge un spor de sase luni la pedeapsa de patru ani pe care o executa fostul premier din 6 ianuarie.
Instanta suprema i-a condamnat in 6 ianuarie, in dosarul Zambaccian, pe Adrian Nastase la patru ani de inchisoare cu executare, pe sotia acestuia, Dana Nastase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Nastase a fost incarcerat in aceeasi zi.

Fostul premier a fost acuzat in dosarul "Zambaccian" pentru ca, in perioada 2002 - 2004, in calitate de premier, ar fi primit, in mod direct si prin intermediul sotiei sale, Dana Nastase, foloase necuvenite in valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau in contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, precum si contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele lui Nastase din localitatea Cornu si din Bucuresti. In 20 iunie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, tot de instanta suprema, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii". El a fost incarcerat in 26 iunie 2012 si pus in libertate la 18 martie 2013, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis cererea lui de eliberare conditionata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri