Robert Cazanciuc a spus, la manifestarea organizata de Ziua Justitiei, ca Ministerul Justitiei are rolul de a contribui la consolidarea reformelor, in primul rand prin asigurarea resurselor materiale, fara insa a ignora necesitatea unui dialog cu intregul sistem judiciar. Ministrul a amintit ca la nivelul resurselor umane sunt deja in curs de solutionare problemele prin alocarea, in ultimii ani, a sute de posturi de magistrati si grefieri, iar procesul va continua prin alocarea de resurse la nivelul infrastructurii instantelor de judecata.

"Avem santiere deschise pentru reabilitarea Palatului de Justitie de la Sibiu si a celui din Oradea, iar in scurt timp vom incepe la Craiova si Ploiesti (...) Am elaborat, impreuna cu Scoala de Arhitectura, conceptul de Cartier de Justitie, care sa reuneasca intr-un ansamblu urban cat mai multe facilitati de justitie. Asociat proiectului Primariei Municipiului Bucuresti, conceptul a atras atentia Bancii Mondiale, putand deveni astfel cel mai ambitios proiect destinat unor institutii publice din ultimii 20 de ani", a mai spus ministrul Justitiei.

In discursul sustinut in fata reprezentantilor sistemului judiciar, Robert Cazanciuc a aratat ca spera ca din aceasta toamna sa devina operational Tribunalul Comercial Bucuresti, "ca o forma de raspuns la nevoile mediului de afaceri". De asemenea, ministrul Justitiei a aratat ca iti doreste sa introduca pe agenda europeana 2014-2020, cu sprijinul mai multor state membre, proiecte cu finantare europeana pentru modernizarea infrastructurii penitenciarelor.

Citeste si:

"Avem un cadru normativ nou, vom avea sedii noi, dar nimic nu se poate schimba daca nu vom putea contribui la modul in care ne raportam la lege", a mai spus Robert Cazanciuc, care a subliniat faptul ca trebuie sa se renunte la ideea ca "hotul neprins e negustor cinstit".
Ministrul a amintit de faptul ca, in perioada urmatoare, va fi elaborat un act normativ prin care Monitorul Oficial sa poata fi oferit gratuit tuturor cetatenilor, aratand ca legea nu poate fi respectata daca nu este cunoscuta.

In urma cu 20 de ani, prin hotarare de guvern, s-a stabilit ca prima duminica din luna iulie sa fie dedicata Zilei Justitiei. La manifestarea organizata de Ziua Justitiei, la Palatul de Justitie din Capitala, sunt prezenti, printre altii, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, presedintele si vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea si Gheorghe Muscalu, presedintele Comisiei juridice a Senatului, Catalin Boboc, presedintele Comisiei judidice a Camerei Deputatilor, Bogdan Ciuca, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, directorul Institutului de Cercetari Juridice, Mircea Dutu, Camelia Toader, de la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, si Dumitru Visternicean, reprezentantul CSM din Republica Moldova.