Dan Voiculescu este audiat, luni, la Curtea de Apel Bucuresti, in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare, alaturi de celelalte persoane acuzate in aceasta cauza.

Dan Voiculescu a ajuns la Curtea de Apel Bucuresti cu cinci minute inainte de ora stabilita pentru inceperea sedintei de judecata din dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), dupa ce anterior a fost la Politia Ilfov, unde trebuie sa se prezinte conform obligatiilor stabilite prin masura controlului judiciar, luata in cazul sau in dosarul in care este cercetat pentru santaj, potrivit Mediafax.

Intrebat de jurnalisti ce se asteapta sa se intample la termenul de luni, Voiculescu a refuzat sa faca declaratii. Voiculescu le-a spus jurnalistilor ca nu va raspunde la intrebarile tendentioase. Dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare este judecat din 1 iulie de un complet format din magistratii Camelia Bogdan si Mihai Alexandru Mihalcea, acestia fiind desemnati dupa ce presedintele completului initial, Stan Mustata, a fost arestat pentru trafic de influenta, iar celelalalt membru, Florica Duta, s-a pensionat.

La termenul din 1 iulie, judecatoarea Camelia Bogdan, presedintele completului, a respins mai multe exceptii, cereri de amanare si de recuzare inaintate de avocati si a extins sechestrul pus pe averea presedintelui fondator al PC, Dan Voiculescu.

Instanta a stabilit atunci ca la termenul din 7 iulie sa fie audiati inculpatii, iar aparatorii acestora sa fie pregatiti sa puna concluzii in acest proces. Presedintele completului de judecata mentiona ca instanta va inainta o nota catre Baroul Bucuresti, pentru a desemna avocati din oficiu, in situatia in care, la urmatorul termen, aparatorii alesi ai inculpatilor nu vor putea fi prezenti pentru a spune concluzii sau nu vor dori sa faca acest lucru.

Mai multe bunuri ale mogulului media, sub sechestru

Instanta a stabilit sa fie extins sechestrul asigurator in cazul mai multor actiuni si terenuri pe care Dan Voiculescu le donase fiicelor lui, Corina si Camelia Voiculescu. Astfel, a fost pus sechestru asigurator pe 36 de hectare de teren din strada Garlei, pe doua seturi de peste 5.000 de actiuni de la Grivco, unul donat Corinei Voiculescu si celalalt Cameliei Voiculescu, precum si pe doua seturi de 9,9 milioane de actiuni, in valoare de aproximativ doua milioane de lei, de la Compania de Cercetari Aplicate si Investigative.

De asemenea, completul de judecata a extins sechestrul asigurator si pe mai multe bunuri ale celorlalte persoane acuzate in aceasta cauza. In 4 iulie, avocatii lui Dan Voiculescu au inregistrat la Inalta Curte de Casatie si Justitie o cerere de stramutare a dosarului ICA, pe motiv ca noul complet de judecata nu este impartial. Instanta suprema a stabilit termenul pentru judecarea acestei cereri in 24 septembrie.

Dan Voiculescu declara in 1 iulie, inainte de judecarea cauzei, ca dosarul ICA nu se apropie de final si nu se teme pentru judecarea acestuia, precizand ca s-a uitat pe CV-ul Cameliei Bogdan, care judeca aceasta cauza, si are incredere in ea, pentru ca este documentata, "e specializata in spalarea banilor".

"Nu mi-e teama. M-am uitat pe CV-ul doamnei judecator Camelia Bogdan si am vazut ca e documentata, e preocupata de studiu, are foarte multa comunicari, lucrari si e specializata in spalarea banilor. Am mare incredere ca, fiind specializata in spalarea banilor, va fi in masura sa vada cum mi-am spalat eu banii cu proprii bani. Pentru ca acolo e vorba numai de banii mei, nu s-a spalat niciun alt ban, ca atare comparatia cu Vintu nu are nicio legatura", a spus Dan Voiculescu.

In 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani. Instanta a constatat ca a fost implinit termenul de prescriptie speciala si a dispus incetarea procesului penal pentru cealalta infractiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de catre procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantis, Corneliu Popa, Catalin Sandu Jean, Vlad Savulescu si Flavius Adrian Pop au fost condamnati la sase ani de inchisoare cu executare. Instanta a mai dispus condamnarea la cate cinci ani de inchisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu si Vica Ene. In cazul lui Marian Gheorghe Domnisoru, instanta a dispus incetarea procesul penal, constatand ca acesta a decedat in cursul procesului penal.

Tribunalul Bucuresti a dispus confiscarea de la Dan Voiculescu a sumei de 2.984.358,3 lei, reprezentand contravaloarea a 9.847.000 de actiuni ICA donate uneia dintre fiicele sale si a sumei de 2.984.358,6 lei, pentru alte 9.847.000 de actiuni ICA, si acestea donate fiicei sale. Instanta a dispus atunci mentinerea sechestrului asigurator instituit de procurorii DNA pe conturi ale lui Dan Voiculescu, pana la concurenta sumei de 20 de milioane de lei, precum si pe un imobil al acestuia din zona Kiseleff, care are o valoare estimata la 250.000 de euro.

Judecatorul a mentinut si sechestrele asiguratorii instituite de procurori pe imobilele mai multor inculpati din dosar. Astfel, au ramas sub sechestru imobilele apartinand lui Sin Gheorghe in valoare de 110.000 de euro, Vica Ene - 88.000 de euro, Mencinicopschi - 456.000 de euro, Sandu Jean Catalin - 210.000 de euro.

De asemenea, instanta a mentinut atunci sechestrul asigurator in cazul lui Sorin Pantis - pe un teren, doua apartamente si bunuri, in valoare totala de 2.020.000 de euro, Alexandru Petre - pe jumatate dintr-un imobilul cu o valoare estimata de 110.000 de euro, Vlad Nicolae Savulescu - pe teren si cladire cu o valoare estimata de un milion de euro si pe jumatate dintr-un alt imobil cu o valoare estimata de 95.000 de euro.

Instanta a mai dispus anularea partiala a notei privind propunerea de vanzare a actiunilor gestionate de ADS la SC ICA SA Bucuresti si a celor doua exemplare ale procesului verbal de predare-primire care ar fi fost intocmit in fals la acea vreme de Mencinicopschi, in calitate de director general al institutului, si Sorin Pantis, in calitate de director general executiv al SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (Grivco) SA Bucuresti.

Sentinta a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti, care va da o decizie definitiva in acest dosar. Dan Voiculescu si alte 12 persoane au fost trimisi in judecata in acest dosar la inceputul lunii decembrie 2008. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sustin ca privatizarea frauduloasa a ICA ar fi fost facuta in folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizata prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs in urma acestei privatizari se ridica la peste 60 de milioane de euro.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri