"Nu am obtinut niciun avantaj, niciun folos material sau moral in urma privatizarii ICA. Aceasta actiune, care a inceput in 2007 - 2008, a reprezentat un stres imens", a spus Gheorghe Mencinicopschi, in sala de judecata. Mencinicopschi a adaugat ca toate actiunile sale au fost facute cu buna-credinta si in baza prevederilor legale.

"Precizez ca nu am avut nicio discutie cu Dan Voiculescu referitoare la privatizarea ICA. Eu nu sunt omul de casa al lui Voiculescu, asa cum am auzit ca s-a mai spus. Eu nici macar nu stiu unde locuieste", a mai spus Gheorghe Mencinicopschi.

In viata mea nu am participat la nicio licitatie

Acesta a precizat ca Dan Voiculescu nu a exercitat niciun fel de presiune asupra sa."Nu am avut relatii directe cu grupul Grivco. Nici nu stiu cum aratau oamenii de la Grivco. Referitor la contractul de privatizare ICA, curieratul era facut de cineva. (...) In viata mea nu am participat la nicio licitatie", a adaugat Mencinicopschi, la Curtea de Apel Bucuresti.

Completul de la Curtea de Apel Bucuresti format din judecatorii Camelia Bogdan si Mihai Alexandru Mihalcea i-a audiat pe inculpatii din dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare. Dan Voiculescu a aratat luni, in declaratia data la instanta, ca stie ce invinuiri ii sunt aduse in dosarul ICA, dar nu le recunoaste, sustinand ca procurorul de caz a intimidat martorii, ca s-a stabilit un prejudiciu fals si ca au disparut 40 dintre volumele de material probatoriu.

Inainte de audierea inculpatilor, avocatul lui Dan Voiculescu a cerut ca dosarul ICA sa fie trimis pentru repartizare aleatorie unui alt complet, motivand ca cei doi magistrati din aceasta cauza au fost desemnati in 26 iunie, cand acestia erau inca judecatori la Tribunalul Bucuresti.

Citeste si:

Avocatul Gheorghita Mateut a precizat ca la 26 iunie, Curtea de Apel Bucuresti a decis noii membri ai acestui complet, desi acestia erau atunci judecatori la Tribunalul Bucuresti si au venit la CAB din 1 iulie, cand au si inceput judecarea dosarului ICA. Cererea a fost sustinuta si de ceilalti avocati din dosar, in final fiind respinsa de instanta, care a trecut la audierea inculpatilor.

Cinci ani cu executare pentru spalare de bani

Dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare este judecat din 1 iulie de completul format din magistratii Camelia Bogdan si Mihai Alexandru Mihalcea, acestia fiind desemnati dupa ce presedintele completului initial, Stan Mustata, a fost arestat pentru trafic de influenta, iar celelalalt membru, Florica Duta, s-a pensionat. In 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani.

Instanta a constatat atunci ca a fost implinit termenul de prescriptie speciala si a dispus incetarea procesului penal pentru cealalta infractiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de catre procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantis, Corneliu Popa, Catalin Sandu Jean, Vlad Savulescu si Flavius Adrian Pop au fost condamnati la sase ani de inchisoare cu executare. Instanta a mai dispus condamnarea la cate cinci ani de inchisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu si Vica Ene. In cazul lui Marian Gheorghe Domnisoru, instanta a dispus incetarea procesul penal, constatand ca acesta a decedat in cursul procesului penal.

Sentinta a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti, care va da o decizie definitiva in acest dosar. Dan Voiculescu si alte 12 persoane au fost trimisi in judecata in acest dosar la inceputul lunii decembrie 2008. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sustin ca privatizarea frauduloasa a ICA ar fi fost facuta in folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizata prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs in urma acestei privatizari se ridica la peste 60 de milioane de euro.

Sursa foto: Mediafax Foto