Promulgarea legii nr. 471/26.VI.2014 coroborata cu modificarea legii nr. 64/1991 pun bazele unei noi relatii intre angajatii romani care realizeaza inventii si angajatorii lor. Reglementarile cunoscute pana in prezent din legea nr. 64/1991 privind inventiile de serviciu au fost inlocuite cu reglementari noi, mai clar formulate, corespunzatoare standardelor europene si care pot contribui la incurajarea potentialului inventiv al angajatilor romani cu inalta calificare.

Principalele modificari vizeaza mecanismul de alocare al drepturilor de proprietate intelectuala asupra inventiilor de serviciu, conform avocatei Laura Leanca, de la DLA Piper. http://www.dlapiper.com/en/romania/

1. Legea nr. 83/2013 reglementeaza trei categorii de inventii

a) Inventiile care au rezultat din activitati desfasurate in cadrul unei misiuni inventive incredintate in mod expres in contractul de munca si in fisa postului sau alte acte obligatorii pentru inventator, care prevad o misiune inventiva;
b) Inventii ce nu au rezultat dintr-o misiune inventiva, dar care au folosit baza materiala a angajatorului, date obtinute din activitatea acestuia;
c) Inventii, altele decat cele la punctele a si b.

Primele doua categorii reprezinta inventii de serviciu in sensul Legii nr. 83/2014.

2. Alocarea drepturilor asupra inventiilor intre salariat si angajator

In ceea ce priveste prima categorie de mai sus, Legea nr. 83/2014 stabileste ca dreptul asupra acestor inventii apartine angajatorului.
Dreptul asupra inventiilor din a doua categorie apartine inventatorului salariat, in masura in care angajatorul nu revendica inventia. In caz contrar, salariatul are dreptul la o remuneratie stabilita pe baza unor criterii determinate prin lege, conform Juridice.ro. http://www.juridice.ro/328386/ce-aduce-nou-in-materia-brevetelor-de-inventie-legea-nr-832014-privind-inventiile-de-serviciu.html
Drepturile asupra inventiilor create de salariati si care nu se incadreaza in niciuna din categoriile de mai sus apartine inventatorului salariat, in conditiile prevazute de Legea nr. 64/1991.

3. Largirea sferei de aplicare a inventiilor dezvoltate pe baza mijloacelor materiale ale angajatorului

Prin comparatie cu reglementarea anterioara, Legea nr. 83/2014 include in aceasta categorie si inventiile dezvoltate de salariati pe o perioada de maximum doi ani de la incetarea contractului de munca, precum si inventiile obtinute ca urmare a pregatirii si formarii profesionale dobandite de inventatorul salariat prin grija si pe cheltuiala angajatorului.
Cu mici modificari de limbaj, au fost pastrate celelalte situatii reglementate de Legea nr. 64/1991, insa a fost eliminat cazul in care inventia este dezvoltata in domeniul activitatii angajatorului.

Mai cu seama industria de automobile si furnizorii acesteia au recunoscut potentialul mare de pe piata muncii din Romania in domeniul cercetare-dezvoltare. Firmele din acest domeniu ofera conditii pentru performante ingineresti creative prin crearea de locuri de munca in domeniul cercetare si dezvoltare.

Practic, legea 471/26.VI.2014 ofera tuturor angajatorilor din Romania posibilitatea de a incuraja activitatile inventive, de a le remunera adecvat si de a le proteja complet la nivel national si international prin inregistrarea brevetului de inventie si a modelului de utilitate. „Acest lucru va face mai puternica Romania ca amplasament investitional si mai atractiva in special pentru investitorii straini care au ca obiect principal de activitate cercetarea si dezvoltarea”, a declarat Sebastian Metz, director general si membru in Consiliul Director al Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri