DNA face perchezitii vineri la biroul presedintelui Consiliului Judetean (CJ) Braila, cercetat de procurorii anticoruptie pentru abuz in serviciu si conflict de interese, ambele infractiuni savarsite in forma continuata, potrivit unor surse judiciare.

Infractiunile puse in sarcina lui Bunea Stancu sunt legate de atribuirea unor contracte, de catre CJ Braila, unor firme care, in prezent, ar detine monopolul lucrarilor pe bani publici din judet. Una dintre aceste firme, spun aceleasi surse, este controlata chiar de presedintele CJ Braila. Anchetatorii sustin, conform surselor citate, ca licitatiile s-au desfasurat astfel incat firmele respective, trei la numar, sa fie declarate castigatoare.

De pilda, la licitatia pentru contractul avand ca obiect "Lucrari de reabilitare, amenajare si modernizare spatii medicale" s-au inscris patru ofertanti, informeaza Mediafax. Desi niciunul dintre acestia nu indeplinea conditiile prevazute in caietul de sarcini si documentatia de atribuire, comisia de evaluare a ofertelor a decis respingerea ofertei depuse de societatea comerciala care oferea pretul cel mai mic, unul inferior celui oferit de firma controlata de Bunea Stancu. Astfel, arata aceleasi surse, a fost inevitabila declararea firmei controlate de Bunea Stancu drept castigatoare, intrucat celelalte doua firme ofertante aveau preturi mai mari decat cel oferit de aceasta.

Un alt contract, pentru reabilitarea a trei drumuri judetene, a fost atribuit unei firme din Galati, desi un alt ofertant, din Bucuresti, oferise pretul cel mai mic - criteriul principal de evaluare a ofertelor. Potrivit surselor citate, anchetatorii sustin ca asta s-a intamplat urmare a interpretarii in mod voit a conditiilor de calificare in favoarea firmei din Galati. Mai precis, oferta firmei bucurestene a fost declarata neconforma si inacceptabila, deoarece aceasta "nu a facut dovada detinerii unei statii de productie a mixturilor asfaltice cu fibre de celuloza, la distanta luata in calcul in devizul prezentat autoritatii contractante". Asta desi, spun tot anchetatorii, firma din Capitala "a mentionat ca transportul mixturii asfaltice se face de la Buzau, si nu de la Jilava (asa cum se mentiona in oferta depusa), fapt ce a influentat oferirea celui mai mic pret, membrii comisiei de evaluare a ofertelor au apreciat ca aceste precizari sunt de natura a modifica propunerea tehnica".

Legat de aceeasi situatie, anchetatorii sustin, potrivit acelorasi surse, ca gestionarea defectuoasa a bugetului local a condus si la refacerea lucrarilor de asfaltare, in perioada de garantie a lucrarilor efectuate. In acest dosar, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) fac, joi dimineata, patru perchezitii, doua dintre acestea vizand sediul Consiliului Judetean Braila si locuinta sefului institutiei, Gheorghe Bunea Stancu, au declarat surse judiciare.

Prejudiciu de 3 milioane lei prin contracte ilegale

Dosarul vizeaza incheierea, derularea, executarea si finalizarea unor proceduri de achizitie publica derulate in perioada 2009 - 2011 de catre CJ Braila, in calitate de autoritate contractanta. Prejudiciul total in acest dosar este estimat la aproape trei milioane de lei, in urma incheierii a cinci contracte, prin incalcarea atributiilor de serviciu si indeplinirea defectuoasa a acestora, de catre presedintele CJ Braila, ca ordonator principal de credite, si functionarii din subordinea sa, au precizat surse judiciare.

Procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si a Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei. Intr-un alt dosar, cunoscut ca dosarul "mita la PSD", Gheorghe Bunea Stancu, a fost trimis in judecata de DNA, in 2012, alaturi de omul de afaceri Ioan Niculae, directorul Viorel Barac de la InterAgro si Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toti fiind acuzati in legatura cu finantarea partidelor politice. In noiembrie 2013, Judecatoria Sectorului 1 i-a achitat pe cei patru, decizia nefiind insa definitiva.

In 2012, Agentia Nationala de Integritate (ANI) anunta ca presedintele Consiliului Judetean Braila a incalcat regimul juridic privind conflictul de interese in materie administrativa, dupa ce a semnat contracte de asociere cu doua cluburi sportive controlate de firme unde el este actionar majoritar. Bunea Stancu, care este si presedintele PSD Braila, conduce CJ Braila din 2004.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri