Guvernul nu a acceptat ca persoanele ce dezvaluie acte de coruptie sau evaziune fiscala sa primeasca 2% din suma recuperata de stat. Nerespectarea regimului fondurilor speciale si a regulii ca bugetul nu poate acoperi direct o cheltuiala anume, dar si "scaderea veniturilor bugetare" sunt argumente pe care le-a adus Executivul.

Mai multi parlamentari au elaborat un proiect de lege privind infiintarea unui fond special pentru jurnalismul de investigatie, care prevede ca persoanele care aduc la cunostiinta publica, prin utilizarea oricarui mediu de informare (publicatii, online, radio, televiziune) sau prin plangeri adresate direct organelor de cercetare penala, orice act de coruptie, abuz in serviciu, delapidare, primire de foloase necuvenite, evaziune fiscala sau alte fapte ilegale care prejudiciaza bugetul de stat cu o suma mai mare sau egala cu 100.000 lei sa primeasca din acest fond echivalentul a 2% din valoarea prejudiciului recuperat in baza unei sentinte definitive si irevocabile a instantelor de judecata.
Unul dintre initiatorii proiectului, deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru, a anuntat, luni, printr-un comunicat, ca Guvernul a dat un aviz nefavorabil acestui proiect, informeaza Mediafax.

"In timp ce premierul clameaza pe retele de socializare libertatea presei, guvernul respinge proiectul de lege ce sustine jurnalismul de investigatie (...) Adevarata «sustinere» fata de libertatea presei s-a vazut in urma cu cateva zile in sedinta de guvern. Guvernul «iubitor» de presa a sters pe jos cu jurnalismul de investigatie dand aviz negativ proiectului de lege ce are drept obiective combaterea coruptiei prin sprijinirea oricarui demers facut de jurnalisti in demascarea practicilor ce afecteaza bugetul statului", se spune in comunicat. Deputatul a aratat ca acest proiect de lege nu presupune cheltuieli bugetare si nici crearea de institutii speciale.

In avizul negativ, unul dintre argumentele pentru care Guvernul a decis sa respinga acest proiect este insa "diminuarea veniturilor bugetare", cu solicitarea ca actul normativ sa fie insotit de "propuneri de masuri de compensare" a impactului financiar respectiv, in conditiile in care suma de 2% ar fi platita din veniturile obtinute suplimentar de stat tocmai cu ajutorul persoanelor beneficiare. "Avand in vedere ca, prin crearea Fondului Special pentru Jumalismul de Investigatie, prin relocarea unui procent de 2% din prejudiciul recuperat la bugetul de stat in urma unei sentinte definitive si irevocabile a instantelor de judecata pentru dezvaluirea actelor de coruptie, conduce la reducerea veniturilor bugetului de stat, este necesar, potrivit Legii responsabilitatii fiscal-bugetare, ca in cazurile in care se fac propuneri de acte normative care conduc la diminuarea veniturilor bugetare sa se elaboreze fisa financiara care trebuie sa indeplineasca cel putin una dintre urmatoarele conditii:

a) sa aiba avizul Ministerului Finantelor si al Consiliului Fiscal, conform caruia impactul financiar a fost luat in calcul in prognoza veniturilor bugetare si nu afecteaza tintele bugetare anuale si pe termen mediu; b) sa fie insotita de propuneri de masuri de compensare a impactului financiar respectiv, prin majorarea altor venituri bugetare", este argumentul Guvernului.

Executivul mai arata ca initiativa legislativa excedeaza cerintelor privind regimul fondurilor speciale, pentru care proiectele sunt elaborate de catre Ministerul Finantelor pe baza propunerilor ordonatorilor principali de credite si ca veniturile bugetare (in cazul de fata, cota parte de 2% din prejudiciile recuperate la bugetul de stat) nu pot fi afectate direct unei cheltuieli bugetare anume, cu exceptia donatiilor si sponsorizarilor care au stabilite destinatii distincte.
Guvernul arata totodata ca legislatia interzice elaborarea de acte normative prin care este creat cadrul legal pentru constituirea de venituri care pot fi utilizate in sistem extrabugetar. Pe baza tuturor acestor argumente, Guvernul a decis sa nu sustina proiectul de lege pentru recompensarea persoanelor care ajuta statul sa recupereze venituri la buget din acte de coruptie, evaziune fiscala, abuz in serviciu, delapidare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri