Nelu Iordache, proprietarul firmei de constructii Romstrade si al companiei aeriere low cost Blue Air, isi poate parasi domiciliul, unde se afla in arest, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a dispus, joi noapte, definitiv, control judiciar cu interdictia de a parasi Capitala, in cazul omului de afaceri, judecat pentru fapte de coruptie, transmite agentia Mediafax.

CAB a dezbatut, joi, contestatia DNA impotiva deciziei Tribunalului Bucuresti de inlocuire a arestului la domiciliu in cazul lui Nelu Iordache cu control judiciar in cadrul caruia s-a stabilit si interdictia de a parasi Capitala. Dupa deliberari, curtea a respins actiunea procurorilor astfel ca omul de afaceri se poate deplasa pe raza Capitalei.

Nelu Iordache, administrator al societatii Romstrade SRL, se afla, din 8 mai, in arest la domiciliu, dupa ce fost detinut un an si cinci luni.

Tribunalul Bucuresti judeca, din 26 aprilie 2013, procesul in care Nelu Iordache este acuzat de delapidare, fals in inscrisuri, spalare de bani si inselaciune, in legatura cu deturnarea fondurilor pentru primul tronson din autostrada Nadlac - Arad, de aproximativ 22 de kilometri. Procurorii au aratat, in rechizitoriul trimis instantei, ca Nelu Ioardache ar fi schimbat, fara respectarea prevederilor legale, destinatia sumei de 31.519.960 de lei, reprezentand o parte din avansul incasat de la CNADNR SA de firma administrata de acesta pentru proiectarea si executia lucrarilor la primul tronson din autostrada Nadlac - Arad, de aproximativ 22 kilometri, lucrarea fiind finantata in proportie de 85 la suta din fondul de coeziune al Uniunii Europene. SC Romstrade SRL era societate lider a asocierii Romstrade SRL - Monteadriano Engenharia E Construcao SA - SC Donrep Construct SRL, care a incheiat contractul cu CNADNR.

Acesta nu este singurul dosar in care este implicat Nelu Iordache. In 16 mai, DNA a anuntat ca Nelu Iordache, administrator al societatii Romstrade SRL, este trimis in judecata pentru fapte de coruptie privind lucrari de modernizare a 148 de kilometri din DN 67C Transalpina, fiind acuzat de instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata si instigare la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata, cu consecinte deosebit de grave.

Alaturi de acesta sunt judecati, in acelasi dosar, firma Romstrade si mai multi sefi de la Directia Regionala de Drumuri si Poduri (DRDP) Craiova. Dosarul va fi solutionat tot de judecatorii de la Tribunalul Bucuresti. Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, in perioada august 2009 - iunie 2010, in conditiile executarii lucrarilor de modernizare a drumului national DN 67 C Bengesti - Novaci - Ranca - Obarsia Lotrului - Sebes (Transalpina), pe o lungime de 184 de kilometri, in cadrul unui contract finantat de DRDP Craiova, mai multi angajati ai directiei, respectiv dirigintii de santier Ion Dina si Marin Tudor, responsabilul cu derularea contractului, Luchian Toma Panduru, Mihai Adrian Radu, Stefan Radu, Constantin Serban si Stefan Branaru, au certificat si vizat, pentru a fi decontate, situatii de lucrari fictive sau neexecutate si materiale de constructii care figurau ca ar fi fost achizitionate, incalcandu-si astfel atributiile si sarcinile de serviciu.

Pentru ca angajatii DRDP Craiova sa aprobe plata lucrarilor neefectuate si materialele de constructie inexistente, Nelu Iordache, in calitate de administrator al Romstrade, societate care a primit contractul de executare a lucrarilor, l-ar fi determinat pe Nicolae Dorel Mircea, directorul Departamentului Analize-Decontari al firmei, sa falsifice mai multe situatii de lucrari si facturile aferente. Potrivit procurorilor, CNADNR a fost prejudiciata cu aproape 23 de milioane de lei, intrucat DRDP Craiova este o subunitate a acesteia. Banii au fost recuperati in cursul urmaririi penale, in urma solicitarii procurorilor DNA.

Pe de alta parte, Nelu Iordache ar fi, potrivit unor surse judiciare, unul dintre oamenii de afaceri santajati de Dan Voiculescu, prin amenintari cu campanii de discreditare in presa daca nu incheie contracte de publicitate cu trustul media controlat de el.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri