Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost anuntat vineri de procurorii anticoruptie ca este acuzat de luare de mita si instigare la fals intelectual. Acesta este suspectat ca a primit 850 de euro de la o persoana in schimbul intervenirii pentru inscrierea la Facultatea de Teologie din Constanta, potrivit DNA.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a anuntat, intr-un comunicat de presa transmis, ca Teodosie Petrescu, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Univesitatea"Ovidius" Constanta si arhiepiscop al Tomisului, este urmarit penal pentru luare de mita si instigare la fals intelectual.

In acelasi dosar este urmarit penal si Bogdan Florin Chiriluta, inspector de protocol la Arhiepiscopia Tomisului, pentru complicitate la luare de mita. Procurorii le-au adus la cunostinta, vineri, celor doi acuzatiile si le-au spus ca au calitatea de suspect in acest dosar, arata Mediafax.

Potrivit procurorilor, in luna martie 2009, Teodosie Petrescu, decan al Facultatii de Teologie Ortodoxa din cadrul Univesitatii "Ovidius" Constanta si arhiepiscop al Tomisului, ar fi primit de la o persoana, denuntatoare in cauza, suma de 850 de euro, prin intermediul lui Bogdan Florin Chiriluta, precum si promisiunea unui imprumut de 5.000 de euro.

Suspectul Petrescu Teodosie i-a cerut unei persoane din anturajul sau sa intocmeasca o recomandare si o comunicare antedatate.

IPS Teodosie ar fi promis, in schimbul banilor, ca il va ajuta pe denuntator sa se inscrie ca student la Facultatea de Teologie si apoi sa fie hirotonisit ca preot, sustin procurorii. "Totodata, suspectul Petrescu Teodosie i-a cerut unei persoane din anturajul sau sa intocmeasca o recomandare si o comunicare antedatate, cu data 10.09.2008, necesare pentru inscrierea persoanei denuntatoare la cursurile facultatii, in sesiunea septembrie 2008, iar persoana care a redactat actele a primit, in schimbul acestor servicii, suma de 400 de lei si o sticla de bautura alcoolica", a precizat DNA.

Procurorii au mai aratat ca in aceasta cauza se fac acte de urmarire penala si fata de o alta persoana.
Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a declarat, la iesirea de la DNA, ca a fost audiat in dosarul in care a mai fost cercetat pentru ca ar fi luat mita de la un reporter ca sa il ajute sa se inscrie, in 2009, la Facultatea de Teologie de la Universitatea "Ovidius" din Constanta.

Avocata arhiepiscopului Tomisului, Maria Vasii, a declarat ca IPS Teodosie nu este vinovat, insa anchetatorii au stabilit ca exista date si indicii noi in acel dosar, care au dus la infirmarea solutiei initiale si la redeschiderea cauzei.

In iulie 2009, IPS Teodosie a fost audiat la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie intr-un dosar deschis in urma unei investigatii jurnalistice, care a relevat anumite practici in modul de inscriere la Facultatea de Teologie de la Universitatea "Ovidius" din Constanta. Dosarul a ajuns la Parchetul instantei supreme de la Parchetul Tribunalului Constanta, dupa ce Arhiepiscopia Tomisului a confirmat ca ierarhul face parte din inaltul cler al Bisericii Ortodoxe Romane, astfel ca atrage competenta procurorilor PICCJ de investigare a acuzatilor ce i-au fost aduse lui IPS Teodosie.

Ulterior, procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie au inceput urmarirea penala fata de IPS Teodosie, pentru luare de mita si instigare la fals intelectual, iar fata de preotii Bogdan Chiriluta si Emil Braescu, inspectorul Biroului Catehizare, pentru complicitate la luare de mita si, respectiv, pentru fals intelectual.

Conform Parchetului Tribunalului Constanta, in luna martie 2009, desi trecusera sase luni de la inceperea anului scolar, in schimbul sumei de 3.000 de euro, din care a fost oferita suma de 850 de euro, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, ar fi intermediat inscrierea, pe baza de documente false, antedatate, la Facultatea de Teologie a unui reporter de la ziarul "Romania Libera", fiind ajutat in acest sens de catre inspectorul Biroului Catehizare, parintele Emil Cosmin Braescu.

Atunci, Arhiepiscopul Tomisului a facut plangere la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie impotriva deciziei de incepere a urmarii penale in cazul sau. In septembrie 2009, Sectia de urmarire penala si criminalistica din Parchetul instantei supreme a trimis la DNA dosarul arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie. Decizia a fost luata intrucat Teodosie a comis faptele in calitate de decan al Facultatii de Teologie, si nu in calitate de inalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri