Procedura de insolventa a fost declansata la solicitarea companiei. Elit Cugir este detinuta de antreprenorul Dorin Mateiu si a obtinut anul trecut un profit de 12 milioane de lei (2,7 milioane de euro), in scadere fata de 2012 (14 milioane de lei, respectiv 3,1 milioane de euro). Cifra de afaceri a companiei a scazut de asemenea in 2013 fata de 2012, de la 343 milioane de lei (77 milioane de euro) la 317 milioane de lei (72 milioane de euro). Elit Cugir avea la sfarsitul anului trecut, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor, 1.082 angajati, fata de 1.096 in 2012.

Pe de alta parte, datoriile procesatorului de carne totalizau 42 milioane de lei, in scadere fata de 2012, in timp ce compania avea de incasat creante de 48,2 milioane de lei, arata datele Ministerului Finantelor.

Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati pentru a explica motivele intrarii in insolventa.

Citeste si:

La sfarsitul anului 2013, divizia de retail a grupului Elit, lantul de magazine Alba Market, a intrat in insolventa la cererea creditorilor dupa circa doi ani de la deschiderea primei unitati. Omul de afaceri din spatele brandului Elit este implicat pe langa industria carnii si in imobiliare (are o participatie de 40% in Mall Alba) sau in piata hoteliera. Mai mult, la Tribunalul Alba, la data admiterii cererii de insolventa a Elit Cugir, a fost inregistrata o solicitare si din partea firmei Mercado, parte a aceluiasi grup, specializata in comercializarea de carne congelata si refrigerata. Firma a avut in 2013 afaceri de 76 milioane de lei (17 milioane de euro) si un profit de 3,5 milioane de lei. Datoriile totalizau 3,7 milioane de lei.

In 2013, Mateiu a anuntat ca a renuntat la construirea unei fabrici de pateuri si conserve din carne in orasul Alba Iulia, pe fondul conditiilor incerte de piata si al consumului redus.

Elit Cugir detine doua fabrici, abator si ferme, precum si depozite in mai multe orase din tara si o retea de distributie, si concureaza pe piata procesarii de carne cu firme precum Caroli, CrisTim, Unicarm, Agricola Bacau, Angst, Fox, Transavia sau Aldis.

Sursa foto: Insolventa, Shutterstock.com