MasterCard isi propune sa ajute la cresterea fiscalizarii prin implementarea unor masuri care sa ajute statul roman sa colecteze taxele "mai eficient, mai repede si mai confortabil pentru cetateni", in paralel cu un pachet de "masuri punitive" pentru comerciantii care au un nivel al platilor electronice foarte scazut, arata Cosmin Vladimirescu, general manager MasterCard Romania.

"Avem o agenda extrem de larga. Aceasta se sintetizeaza intr-o franza: exista o stransa corelatie intre nivelul platilor electronice si nivelul economiei subterane, care la noi e de aproape 40%", spune Cosmin Vladimirescu la WALL STREET 360.

Unul dintre obiectivele MasterCard se refera la initiativa care prevede reglementarea tichetelor de masa si migrarea lor catre mijloacele de plata electronice.

Astfel, angajatii din Romania care primesc tichete de masa vor putea sa intre mai repede in posesia echivalentului tichetelor de masa, sa faca plati fractionale. Asta inseamna ca platile nu se vor mai calcula doar pentru multiplu de 9,35 lei, valoarea unui tichet, ci vor putea fi impartite.

"Angajatii vor putea folosi POS-urile deja existente, iar platile se vor face prin sistemul de plata contactless", explica managerul MasterCard.

Guvernul, implicat activ in orientarea contribuabililor catre platile electronice

Implicarea Guvernului este una activa, Executivul fiind interesat sa accelereze procesul de colectare a taxelor intr-un mod electronic, spune Cosmin Vladimirescu. "Este vorba de o ordonanta de urgenta care va permite Ministerului de Finante sa faciliteze colectarea taxelor prin intermediul platilor cu cardul", puncteaza el.

Printre modelele de urmat in ceea ce priveste platile electronice, Cosmin Vladimirescu enumera Mexic, Coreea de Sud si Argentina, dar si unele tari care au proiecte in derulare, cum ar fi Grecia si Spania. "Peste tot vorbim de mecanisme de motivare a contribuabililor sa plateasca cu cardul, inclusiv taxele, impozitele si amenzile, dar au si o componenta punitiva vizavi de comerciantii care au un nivel al platilor electronice foarte scazut", conchide managerul MasterCard.

Proiectul TV WALL-STREET 360 este un format interactiv cu focus pe analiza de business. Saptamana 22-26 septembrie, dedicata inovatiei in banking si platilor cu cardul, este realizata in parteneriat cu procesatorul de tranzactii bancare Provus.


Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Plata cu cardul in rate: cate sute de milioane cheltuie romanii