Un martor din dosarul licentelor Microsoft sustine ca fostul sef al Fujistsu Romania ar fi demarat un lobby intens la fosti demnitari, pentru ca firma controlata de el sa castige noile contracte, lobby-ul fiind facut de Dorin Cocos si Gheorghe Stefan la Emil Boc, Daniel Funeriu si Valerian Vreme.

Declaratia respectivului martor este prezentata in documente ale procurorilor anticoruptie, aflate printre cele prin care se cere aviz pentru inceperea urmarii penale a noua fosti ministri, in acest dosar. Potrivit martorului, la cererea fostului sef al Fujistsu Romania, Claudiu Florica, omul de afaceri Dorin Cocos si primarul din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, au facut lobby la Emil Boc si la membri ai cabinetului condus atunci de acesta, noteaza Mediafax.

In declaratia data la DNA, martorul arata: "In anul 2008, Calin Tatomir a fost numit director general la Microsoft. El a declarat in piata ca a acceptat aceasta functie doar pentru a se ocupa impreuna cu Claudiu Florica de reinnoirea contractului de licentiere cu Guvernul Romaniei. De altfel, Calin Tatomir a parasit Microsoft in 2010, dupa semnarea acestui contract.

Calin Tatomir se cunostea foarte bine cu Claudiu Florica, ambii lucrand impreuna la Compaq si apoi lucrand in diverse proiecte. Claudiu Florica nu a mai dorit sa foloseasca FSC, preferand sa aiba direct control asupra firmei care va castiga noul contract. El a demarat un lobby intens cu ajutorul lui Dinu Pescariu, prin Dorin Cocos si Gheorghe Stefan asupra premierului Emil Boc si a ministrilor Gabriel Sandu - MCSI si Gheorghe Pogea - MF, pentru a obtine acceptul pentru reinnnoirea contractului de licentiere.

Conditii foarte restrictive de participare la licitatie

Claudiu Florica i-a cerut lui Calin Tatomir sa obtina un discount de 65% de la Microsoft avand in vedere cantitatile foarte mari de licente pentru care se semna noul contract precum si investitiile facute deja de Guvern in licentele Microsoft. Dupa obtinerea acestui discount Claudiu Florica a cerut MCSI demararea procedurii de licitatie. Claudiu Florica cu sprijinul ministrului Gabriel Sandu, a impus conditii foarte restrictive de participare la licitatie pentru nu avea competitori.

Se cereau diverse certificari pentru persoanele din cadrul firmelor ce participau la licitatie, cifre de afaceri pe acest tip de contract in zona guvernamentala din Romania si astfel erau eliminati competitorii. In aceste conditii la licitatie s-a prezentat un singur consortiu de firme, majoritatea acestor firme fiind detinute direct sau prin interpusi de Claudiu Florica. Acest consortiu a castigat licitatia si a semnat contractul cu MCSI. Preturile licentelor au fost si de aceasta data mult mai mari decat costurile, ascunzand mita ceruta de autoritati.

Ca si in trecut Claudiu Florica a cesionat acest contract catre Unicredit Romania, a incasat suma pentru intreaga perioada de 3 ani si a platit mita ceruta de autoritati prin intermediul mai multor firme off-shore. Pe modelul din 2004, contractul a fost extins printr-un act aditional semnat in august 2011, cu licentele educationale pentru Ministerul Educatiei. Lobby-ul pentru ministrii Valerian Vreme si Daniel Funeriu au fost facut tot prin intermediul lui Dorin Cocos si Gheorghe Stefan. Acest act aditional a fost semnat fara licitatie publica asa cum ar fi fost necesar. De altfel, Corpul de Control al primului - ministru a descoperit mai multe ilegalitati legate de semnarea acestui act aditional.

In urma articolului din Wall Street Journal privind suspiciunile de mita legate de contractul semnat in 2009, precum si a investigatiilor DOJ, la finalul contractului in 2013, guvernul a decis sa achizitioneze licentele din contract, optiune pe care o avea conform contractelor de licenta, Microsoft. Prin optiunea de inchiriere Guvernul a platit mult mai multi bani in cei 8 ani de contract, o mare parte din acestia reprezentand mita, optiunea de cumparare care era mai economica a fost ignorata de autoritati pentru ca nu permitea diferentele mari de pret intre vanzare si cumparare, diferente care reprezentau mita pentru aceste contracte, respectiv aproximativ jumatate din ceea ce s-a platit”.

Un alt martor audiat in dosar a vorbit despre intelegerile privind sumele de bani care sa le revina lui Dorin Cocos, Gheorghe Stefan, Dinu Pescariu si fostului ministru Gabriel Sandu: "In mod direct am fost implicat si in procedura de achizitii publice de catre Ministerul Comunicatiilor a licentelor Microsoft destinate utilizarii in administratia publica in 2009.

Avand in vedere ca incepand cu anul 2009 (luna mai, pentru licentele guvernamentale si noiembrie, pentru licentele educationale) administratia publica romaneasca nu mai avea dreptul sa utilizeze, legal licentele Microsoft contractate in anul 2004 se previziona incheierea unui nou contract de achizitie a acestor licente. In aceste conditii am luat legatura din nou cu Dinu Pescariu pe care l-am rugat sa caute relatii in mediul guvernamental, cunoscand posibilitatile sale in acest sens.

Dupa un timp, in cursul lunii ianuarie 2009, Dinu Pescariu mi-a facut cunostinta cu Dorin Cocos, care m-a primit in biroul sau din Euro Hotel, situat langa Arcul de Triumf. Aici mai erau de fata Gabriel Sandu, Ministrul Comunicatiilor si Gheorghe Stefan, vicepresedintele PDL. In cursul discutiilor i-am informat despre intentia mea de a participa la procedura de achizitie a licentelor Microsoft destinate administratiei publice, iar cei trei s-au aratat dispusi sa se implice in aceasta procedura in schimbul unor sume de bani. Chiar au fost interesati de marja de profit si de procentul pe care urma sa il ofer.

Cu cei trei am avut mai multe intalniri si atunci cand am cunoscut cifra aproximativa a marjei de profit (in mai 2009) am stabilit sumele pe care puteam sa le ofer pentru influenta pe care Cocos si Gheorghe Stefan urmau sa o exercite asupra functionarilor publici. In ceea ce-l priveste pe Gabriel Sandu procedura depindea si de el, astfel incat suma pe care a solicitat-o era cu titlu de mita.

Am convenit - de fapt Dorin Cocos a facut repartizarea sumelor (ca suma de 2.300.000 euro sa ajunga la Gabriel Sandu prin intermediul ESSIM Partners din Cipru, controlata de prietenul acestuia, un anume Dan), suma de 4.000.000 la Gheorghe Stefan (prin intermediul societatii DD Land Oil din Cipru) iar diferenta de circa 9.000.000 euro sa fie transferata catre Dinu Pescariu. Din aceasta suma urma ca Dinu Pescariu sa-i dea lui Dorin Cocos suma convenita intre ei".

Procurorul general al Parchetului ICCJ a trimis ministrului Justitiei, presedintelui si PE referatul DNA prin care se solicita aviz pentru inceperea urmaririi penale in cazul celor noua fosti ministri care in perioada mandatelor ar fi savarsit fapte de coruptie, in cazul licentelor Microsoft. Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere si din societatile implicate in derularea proiectului privind licentele Microsoft pentru scoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului.

DNA sustine ca fostii ministri Dan Nica, Serban Mihailescu, Ticau Adriana, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu si Sandu Gabriel "si-au exercitat cu rea-credinta atributiile de serviciu, determinand incheierea contractului cadru de licentiere din 15.04.2004 in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei, si implicit permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate".

Totodata, anchetatorii au indicii ca cei sase fosti ministri au pretins si primit sume de bani pentru a-si exercita in mod defectuos atributiile de serviciu si pentru a-si exercita influenta asupra altor persoane, pentru a fi favorizata firma Fujitsu Siemens Computers la incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri