Articolul de lege in cazul caruia Curtea Constitutionala (CC) urmeaza sa stabileasca daca este sau nu constitutional prevede ca un ales local se afla in stare de incompatibilitate daca este si reprezentant in adunarile generale ale societatilor de interes local, arata Mediafax.

"Functia de primar si viceprimar, primar general si viceprimar al municipiului Bucuresti, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean este incompatibila cu (...) functia de reprezentant al unitatii administrativ-teritoriale in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului in adunarea generala a unei societati comerciale de interes national", potrivit articolului 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.

Exceptii de constitutionalitate, frecvent la CC

CC a fost sesizata in acest sens de primarul comunei constantene Tuzla, Constantin Micu, pe numele caruia Agentia Nationala de Integritate a intocmit un raport de incompatibilitate. Curtea Constitutionala dezbate frecvent exceptii de constitutionalitate cu privire la Legea ANI.

"Din cate stiu, mai avem decizii pe acest text de lege. Sunt decizii mai vechi pe acest text de lege, nu pe acest articol, dar pe legile astea sunt foarte multe contestatii", a declarat marti, inainte de inceperea sedintei publice, presedintele Curtii Constitutionale, judecatorul Augustin Zegrean.

Citeste si:

In iulie 2013, ANI arata ca 22 de alesi locali din judetul Constanta s-au aflat in stare de incompatibilitate ca urmare a exercitarii simultane atat a functiei de primar sau viceprimar, cat si a calitatii de reprezentant al unitatii administrativ-teritoriale in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor SC RAJA SA Constanta.

Printre acestia a fost si Florin Constantin Micu, ANI sustinand ca primarul comunei Tuzla a fost in incompatibilitate in perioada 24 iulie 2008 - 29 iunie 2009. Constantin Micu a contestat decizia la Curtea de Apel Constanta, care in 26 iunie i-a respins cererea de anulare a deciziei ANI, pe motiv ca este neintemeiata. Hotararea a fost contestata de Florin Micu, in 2 septembrie, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care va da o decizie definitiva in acest caz.