Premierul Victor Ponta a reiterat, marti, ideea ca Guvernul nu intervine in justitie in cazul Petrotel-Lukoil, precizand ca sustine salvarea locurilor de munca ale angajatilor si plata salariilor catre acestia.

"Imi doresc ca, ori de cate ori este vorba de locuri de munca, sa avem o pozitie foarte clara, de salvare a acestora. Vreau sa spun inca o data - si il rog pe ministrul Justitiei sa transmita corect ceea ce am spus - e foarte bine ca justitia sa isi faca datoria, ca cei care au pagubit statul sa plateasca si sa recuperam prejudiciile. Ii felicit pe toti procurorii si judecatorii care ne ajuta sa ii pedepsim pe cei vinovati. In acelasi timp, trebuie sa avem grija - ca noi suntem Guvernul, nu e treaba procurorului sau a judecatorului - de...in cazul Lukoil sunt 3.500 de angajati. Ma bucur ca o sa isi primeasca salariile vineri si sa avem de fiecare data o gandire de a salva locurile de munca si interesele economice", a spus Ponta in sedinta de guvern, in fata presei, potrivit Mediafax.

El i-a cerut ministrului Justitiei sa explice tuturor nu doar ca Guvernul nu intervine in justitie, ci lauda justitia cand prinde evazionisti fiscali, dar ca cei 3.500 de angajati veneau in fata Guvernului daca nu isi primeau salariile.
Luni, premierul Ponta declara ca procurorul este suveran si independent in cercetarea cazului Lukoil, insa Guvernul spera intr-o solutie legala care sa permita sanctionarea prsoanelor vinovate si recuperarea prejudiciului, dar si continuarea normala a activitatii si plata salariilor catre angajati.

El a insistat asupra faptului ca Lukoil are 3.500 de angajati, iar activitatea acesteia este foarte importanta si pentru alte companii din economia romaneasca, aratand ca nimeni nu fugea din tara cu conductele companiei, indisponibilizate acum, si exprimandu-si speranta ca dictonul "Fiat Justitia Pereat Mundi" ("Sa se faca dreptate chiar daca moare lumea"-n.r.) sa fie aplicat prin limitare la "Fiat Justitia", nu si la moartea lumii.

De asemenea, intr-o scrisoarea transmisa la Cancelaria prim-ministrului in 3 octombrie, sindicatul si directorul general ai Petrotel-Lukoil i-au solicitat premierului Victor Ponta sprijin pentru continuarea activitatii si deblocarea conturilor companiei, spunand ca astfel pot fi platite salariile celor 2.500 de angajati, pot fi achizitionate materiale si pot fi platiti furnizorii.

Sindicatul salariatilor a cerut ajutorul premierului

In scrisoare, sindicatul salariatilor din Petrotel-Lukoil si Uniunea Sindicatelor Lukoil din Romania, in numele carora semneaza presedintele Gheorghe Paraschivoiu, cere sprijinul lui Victor Ponta pentru deblocarea conturilor bancare ale societatii, astfel incat rafinaria Petrotel-Lukoil sa poata functiona normal si sa poata fi platite salariile muncitorilor.

Marti dimineata, Lukoil a anuntat ca sechestrul pe conturile bancare si stocurile comerciale de produse ale Petrotel-Lukoil, dispuse ca masuri asiguratorii zilele trecute, au fost ridicate, precizand ca rafinaria incepe procedurile de pregatire pentru pornirea normala a instalatiilor tehnologice. Tot marti, directorul general al SC Petrotel-Lukoil SA Ploiesti, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmarit penal pentru evaziune fiscala si spalare de bani. Procurorii au facut, joi, perchezitii la sediile mai multor companii apartinand Lukoil, inclusiv la rafinaria din Ploiesti, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscala si restul din spalare de bani.

Parchetul Curtii de Apel Ploiesti anunta ca au fost facute 23 de perchezitii la sediile Petrotel-Lukoil Ploiesti, Lukoil Energy&Gas Romania, Lukoil Lubricants East Europe, Agentia Lukom-A-Romania si TP LOG Services, toate din Ploiesti. Vineri, la o zi de la perchezitii, Lukoil a oprit productia rafinariei din Ploiesti.

De asemenea, Parchetul Curtii de Apel Ploiesti a decis punerea sub sechestru asigurator a produselor rafinariei Petrotel-Lukoil aflate in depozitele si conductele Oil Terminal, pana la concurenta sumei de 1,039 miliarde lei. Informatia a fost transmisa luni de Oil Terminal Bursei de Valori Bucuresti. Tot luni, Lukoil a anuntat ca rafinaria Petrotel-Lukoil si-a incetat activitatea de productie si comerciala, ca urmare a sechestrului aplicat pe materii prime si titei de catre organele de urmarire penala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri