Bankia a fost formata prin fuziunea Caja Madrid cu alte sase case de economii din Spania, in 2010. Instanta suprema din Spania a citat si alti doi fosti directori ai Caja Madrid, Miguel Blesa si Ildefonso Sanchez Barcoj, conform unei surse judiciare.

De la inceputul lunii octombrie, in Spania s-au inmultit demisiile din mediul politic, economic si sindical, dupa aparitia unei liste de beneficiari ai unor carduri bancare gratuite, pentru finantarea cheltuielilor personale, noteaza Mediafax. Totodata, un purtator de cuvant al Casei Regale a Spaniei a confirmat miercuri plecarea lui Rafael Spottorno, unul din oamenii de incredere al regelui Juan Carlos si consilier al fiului acestuia, Felipe al VI-lea, care a fost unul dintre responsabilii Fundatiei Caja Madrid.

Persoanele citate au cheltuit 15,2 milioane de euro cu carduri emise in perioada 1999-2012 de Caja Madrid si apoi de Bankia, cu fonduri a caror origine este necunoscuta. La aceste carduri se adauga, potrivit presei spaniole, imprumuturi de 62 de milioane de euro acordate intre 2004 si 2011, unele in termeni mult mai favorabili decat cei din piata.

Informatiile au reaprins nemultumirea provocata de pierderile uriase ale Caja Madrid, care au dus la un program de salvare european fara precedent pentru sectorul bancar spaniol si la ruinarea a mii de spanioli. Un alt caz ar putea fi deschis in legatura cu casele de economii Catalunya Caixa si NovaCaixaGalicia, a avertizat miercuri ministrul Economiei, Luis de Guindos. El a precizat ca au fost identificate 20 de tranzactii suspecte, legate de operatiuni de creditare si de natura imobiliara.