Senatorul Gabriel Mutu (PSD) si deputatul Mario Ernest Caloianu (UNPR) sunt urmariti penal in dosarul in care procurorii DIICOT l-au retinut pe Dragos Nedelcu, fost membru in CA al Realitatea Media, suspectat de evaziune fiscala si spalare de bani.

Dosarul vizeaza activitatea unui grup infractional organizat specializat in evaziune fiscala si spalare a banilor proveniti din infractiuni. In cazul lui Caloianu, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au dispus extinderea urmaririi penale si pentru fals in declaratii. Anchetatorii precizeaza ca deputatul, in declaratia de avere depusa la 21 ianuarie 2014, a consemnat in mod nereal ca are ca surse de venituri doar salariul de parlamentar, fara a mentiona ca obtine venituri si din administrarea a doua firme (SC Eurobec Grup Construct SRL si SC Euromarabian SRL), potrivit Mediafax.

Gabriel Mutu este urmarit penal si pentru folosirea cu rea credinta a bunurilor societatii si fals in inscrisuri sub semnatura privata. "Fata de acesta exista suspiciunea rezonabila ca a falsificat, prin atestarea ca reale a raporturilor comerciale, in facturile emise de societati comerciale de tip fantoma inscrisuri justificative, care au fost inregistrate in contabilitatea SC GM Activ Building Management SRL, si in baza carora s-au efectuat transferurile de bani din conturile SC GM Building Management SRL in conturile societatilor mentionate", mai precizeaza DIICOT. Tot senatorul este acuzat ca in perioada 2009-23.07.2013 a dispus transferul sumei totale de 1.064 692 lei din conturile SC GM Activ Building Management SRL, in conturile a cinci dintre societatile de tip fantoma administrate de membrii grupului infractional organizat. Banii au fost dobanditi, in final, de senator, dupa ce suma a fost fractionata si transferata in conturile altor societati comerciale, de tip fantoma, administrate tot de membrii grupului infractional organizat, fiind apoi retrasa in numerar, in scopul ascunderii originii infractionale, sustin anchetatorii.

In acest dosar a fost retinut si Bogdan Viorel Mitu, acesta fiind prezentat miercuri seara, alaturi de Dragos Nedelcu, instantei supreme, cu propunerea de arestare preventiva. Intre 2010 si 2014, gruparea infractionala vizata ar fi spalat bani proveniti din infractiuni, prin folosirea unor societati comerciale de tip fantoma, care nu au declarat sediile secundare in care isi desfasoara activitatea, in scopul sustragerii de la efectuarea verificarii financiare, fiscale sau vamale, precum si pentru sustragerea de la plata taxelor si impozitelor datorate bugetului consolidat al statului. In aceeasi perioada, prin folosirea societatilor tip-fantoma, membrii gruparii au dispus transferarea intre conturile societatilor a unor sume de bani provenite din infractiuni, in scopul ascunderii originii infractionale, urmate de retragerea acestora in numerar si inmanarea catre administratorii firmelor care au sustras acesti bani de la plata obligatiilor financiare si fiscale catre partenerii de afaceri si stat, care astfel au dobandit aceste sume cunoscand ca provin din infractiuni. DIICOT precizeaza ca fata de inculpatul Tomescu Ion, liderul gruparii, exista suspiciunea rezonabila ca a dobandit, sub forma unui comision, 1% din sumele retrase, cunoscand ca banii provin din infractiuni. Suma totala estimata a fi transferata si retrasa in numerar in perioada mentionata este de 100 de milioane de lei. Printre societatile beneficiare ale infractiunilor se numara, potrivit anchetatorilor, societati din domeniile constructii de autostrazi si alte constructii civile, constructii feroviare, IT, paza si protectie, moda etc.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri