Suspectii implicati in dosarul DIICOT in care sunt urmariti penal si parlamentarii Gabriel Mutu si Mario Ernest Caloianu spalau banii prin intermediul unor firme de constructii autostrazi si alte constructii civile, constructii feroviare, IT, paza si protectie sau moda.

Potrivit anchetatorilor, intre 2010 si 2014, Ion Tomescu, alaturi de alte persoane, a constituit un grup infractional, care s-a specializat in spalarea banilor proveniti din infractiuni, prin folosirea unor societati comerciale de tip fantoma. Aceste firme nu isi declarau sediile secundare in care isi desfasoara activitatea, intrucat doreau sa se sustraga de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale, precum si pentru sustragerea de la plata taxelor si impozitelor datorate bugetului consolidat al statului, potrivit Mediafax.

In perioada verificata de procurorii DIICOT, folosindu-se de societatile de tip-fantoma, membrii gruparii au dispus transferarea intre conturile societatilor a unor sume de bani provenite din infractiuni. Apoi, ei retrageau acesti bani si ii inmanau administratorilor firmelor. Ulterior, administratorii nu mai plateau obligatiilor financiare si fiscale pentru acesti bani catre partenerii de afaceri si stat. "Fata de inculpatul Tomescu Ion exista suspiciunea rezonabila ca, in calitate de lider al gruparii, a dobandit, sub forma unui comision, 1% din sumele retrase, cunoscand ca banii provin din infractiuni. Suma totala estimata a fi transferata si retrasa in numerar in perioada mentionata este de 100.000.000 de lei", precizeaza DIICOT.

Procurorii de crima organizata sustin ca printre societatile beneficiare se numara societati din domeniile constructii autostrazi si alte constructii civile, constructii feroviare, IT, paza si protectie sau moda. Din aceeasi grupare au facut parte si Dragos Nedelcu si Bogdan Viorel Mitu, ambii retinuti de anchetatori. Potrivit DIICOT, Dragos Nedelcu, in calitate de administrator al firmelor Nuts Consulting SRL si Pathwaz Advisors SRL, a aderat la grupul infractional si, impreuna cu inculpata Ana Maria Armanca Muntean, asociat la cele doua firme, ajutati de administratorul de drept al societatilor, inculpatul Iulian Nedelcu, prin operatiuni specifice de spalare a banilor, au dobandit suma totala de circa sase milioane de lei. Oamenii legii spun ca cei trei stiau de faptul ca aceasta suma de bani provine din savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si folosirea cu rea credinta a creditului societatii.

Bogdan Viorel Mitu este suspectat ca a obtinut circa 11 milioane de lei tot prin spalare de bani, din conturile firmei Tape Computers SRL, la care era asociat si administrator. Totodata, el a furnizat altor membri ai gruparii facturile emise de firme-fantoma, cat si sumele de bani extrase in numerar in urma operatiunilor specifice de spalare a sumei totale de 10.606.945 lei, din care si-a oprit "comisionul" de 10%. Nedelcu si Mitu au fost dusi, miercuri seara, la instanta suprema, cu propunerea de arestare preventiva.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri