Viorel Hrebenciuc, inculpat in dosar

Viorel Hrebenciuc, inculpat in dosar

Viorel Hrebenciuc a iesit de la DNA Brasov, dupa aproape doua ore, el spunand ca i s-a adus la cunostinta calitatea de inculpat in dosarul privind retrocedarile ilegale de terenuri si precizand ca este acuzat de mai multe infractiuni, pe care ”trebuie sa le studieze” impreuna cu avocatul sau. Deputatul PSD a iesit din sediul DNA Brasov in jurul orei 14.00, insotit de avocatul sau.

El le-a spus jurnalistilor ca i s-a adus la cunostinta calitatea de inculpat in dosarul privind retrocedarile ilegale de terenuri. ”Mi s-a adus la cunostinta calitatea de inculpat in dosar. Sunt mai multe infractiuni, dar trebuie sa le studiez cu avocatul, la Legea 78/2000 (referitoare la fapte de coruptie -n.r.). Ma voi prezenta cu avocatul ori de cate ori voi fi chemat”, a spus Viorel Hrebenciuc.

Intrebat daca este necesara ridicarea imunitatii parlamentare in cazul sau, el a raspuns ca procurorul va decide acest lucru. Hrebenciuc a fost intrebat de jurnalisti si daca a vorbit cu Ilie Sarbu despre aceasta ancheta, raspunzand: ”Nu”. Intrebat, de asemenea, cine este beneficiarul celor 90.000 de hectare de terenuri retrocedate ilegal, Viorel Hrebenciuc a spus: ”Sa dea Dumnezeu sa fiti dumneavoastra beneficiarul”.

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a fost adus miercuri dimineata la DNA Brasov insotit de jandarmi, el spunand ca nu stie in ce calitate a fost chemat acolo unde au loc audieri in dosarul privind retrocedari ilegale de terenuri.

Hrebenciuc a fost adus la DNA Brasov in jurul orei 12.00. El a coborat dintr-o masina a Jandarmeriei si a intrat in sediul DNA insotit de jandarmi. El le-a spus jurnalistilor ca nu stie in ce calitate a fost chemat la DNA, fara a face alte declaratii.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Hrebenciuc catre Adam: Suntem in plin razboi cu Romsilva! Suta la suta fac ordine

Hrebenciuc catre Adam: Suntem in plin razboi cu Romsilva! Suta la suta fac ordine

Deputatul Viorel Hrebenciuc ii spunea lui Ioan Adam, despre procesul privind un teren de 43.000 de hectare, ca "Suntem in plin razboi cu Romsilva! Nu-i mai cred! Vom castiga 100%!" dar si ca "Suta la suta fac ordine. Urat. O sa le placa la toti. O sa vezi".

Potrivit unor documente din ancheta procurorilor, Viorel Hrebenciuc s-ar fi implicat in solutionarea retrocedarii unei suprafete de 43.000 de hectare de teren forestier, pentru care ar fi fost facuta o contestatie de catre Romsilva, avand in acest sens si sprijinul deputatului Ioan Adam.

Anchetatorii au probe din care ar rezulta faptul ca Viorel Hrebenciuc l-ar fi abordat pe directorul general al Romsilva, Adam Craciunescu, prin intermediul senatorului Ilie Sarbu, despre care afirma ca a ar fi o "persoana cu foarte mare influenta asupra directorului RNP Romsilva".

In 1 decembrie 2013, deputatul Ioan Adam, nemultumit de demersurile facute de functionari ai Romsilva, privind contestatia formulata la instanta, i-ar fi trimis lui Dan Bengescu un SMS in care a scris: "Va rog nu va mai lasati calcati in picioare de com. jud. Bacau si Ghelase care au cerut stramutarea in 27 nov. Asta intrece orice inchipuire, iar prietenul tau (Hrebenciuc Viorel - n.a.) a fost in mod grosolan pacalit. Sunt curios ce reactie va avea cand ii vei spune ptr. ca in acest sens si-a dat cuvantul, far iata bomba".

Peste 43.000 de hectare, retrocedate unei persoane care ceruse doar 23.000

Peste 43.000 de hectare, retrocedate unei persoane care ceruse doar 23.000

Peste 43.000 de hectare de paduri au fost retrocedate, printr-o decizie a Tribunalului Covasna, unei persoane care solictase doar 23.000 de hectare, se arata in documente ale anchetatorilor din dosarul in care apar si numele senatorului Ilie Sarbu si cel al deputatului Viorel Hrebenciuc.

Procurorii anticoruptie detaliaza, in documente din dosarul retrocedarilor, cazul unor suprafete de teren - foste mosii detinute in 1913 de Nicolae D. Ghica. Acesta avea atunci in proprietate patru mosii: Comanesti, Palanca, Bratulesti si Agas. Dupa decesul sau, mosiile au revenit celor patru copii ai sai, care au fost deposedati de acestea in 1945.

"Calitatea de proprietar deposedat de padure au avut-o exclusiv cei patru copii ai lui Nicolae D. Ghica (Dimitrie, Eugen, Iveta si Neculai). In niciunul dintre dosarele civile ce au urmat nu se gaseste macar un singur act de natura sa contrazica afirmatia de mai sus, din care sa reiasa ca Maria Mavrocordat ar fi fost proprietar de teren forestier in anul 1945", se mentioneaza in documentele citate.

Printul Paul si printesa Lia, chemati la audieri

Printul Paul si printesa Lia, chemati la audieri

Printul Paul si printesa Lia urmeaza sa fie audiati la DNA Brasov, in cazul retrocedarilor ilegale de terenuri in care sunt implicati mai multi magistrati.

Printul Paul si printesa Lia ar urma sa fie audiati si ei, miercuri, la DNA Brasov, in dosarul retrocedarilor ilegale de terenuri in care sunt implicati mai multi magistrati, precum si Ilie Sarbu, Viorel Hrebenciuc si deputatul PSD Ioan Adam, afirma surse judiciare. Surse judiciare au declarat ca vila acestora din Capitala a fost perchezitionata miercuri dimineata, iar Printul Paul si printesa Lia vor fi dusi la DNA Brasov pentru a fi audiati, potrivit Mediafax.

Potrivit surselor citate, Paul Philippe si Lia Georgia, cu sprijinul juristei acestora, Alina Carmen Ciocoiu, si pretinzand ca sunt mostenitorii bunurilor detinute de Casa Regala a Romaniei, "au cumparat influenta de la Iacob Sorin Ion". Iacob le-ar fi promis celor doi ca va interveni, direct sau cu ajutorul altor persoane, la functionari cu atributii in reconstituirea dreptului de proprietate pentru obtinerea mai multor terenuri si cladiri. Acestia ar fi urmarit reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier de aproximativ 30.000 de hectare din orasul Brosteni, judetul Suceava. In acest sens, ar fi fost facute demersuri si s-ar fi incercat "sa se capaciteze Comisia locala de fond funciar Brosteni sa se pronunte favorabil asupra unei cereri mai vechi formulate de Paul Philippe".

Sursa foto: Mediafax Foto.

Mafia retrocedarilor: dosar de coruptie care aduce nume grele la DNA

Mafia retrocedarilor: dosar de coruptie care aduce nume grele la DNA

Procurorii DNA fac miercuri perchezitii in Brasov, Bacau, Covasna si Bucuresti, la cinci institutii, printre care si tribunalele Brasov si Covasna, fiind vizati trei judecatori si doi avocati, unul fiind si deputat, intr-un dosar privind retrocedari ilegale de paduri si terenuri agricole.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie Brasov fac cercetari in aceasta cauza pentru infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie ce au legatura cu reconstituirea dreptului de proprietate pentru aproximativ 90.000 de hectare de teren forestier si 100 de hectare de teren agricol, arata DNA, intr-un comunicat de presa.

Anchetatorii fac 25 de perchezitii in judetele Brasov, Bacau, Covasna, precum si in Bucuresti, dintre care cinci la institutii publice de interes local, una la un birou de avocatura si restul la sediile unor firme si la domiciliile unor persoane, a precizat DNA. Printre localitatile in care s-ar fi facut retocedarile ilegale de terenuri sunt Comanesti, Palanca, Bratulesti si Doftana, au precizat sursele judiciare.La finalul perchezitiilor, suspectii vor fi dusi la audieri, la sediul DNA Brasov. Actiunea este sprijinita de Serviciul Roman de Informatii si Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei.

Sursa foto: Shutterstock.

Ilie Sarbu, liderul senatorilor PSD- audiat

Ilie Sarbu, liderul senatorilor PSD- audiat

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, s-a prezentat miercuri dimineata, alaturi de un avocat, la sediul DNA Brasov, pentru audieri in dosarul de retrocedari ilegale de terenuri in care sunt vizati magistrati si doi avocati, printre care si deputatul PSD Ioan Adam.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a iesit de la DNA Brasov dupa mai putin de o ora, el spunandu-le jurnalistilor ca nu a fost audiat, fara a face alte declaratii.

Ilie Sarbu, care ajunsese la DNA Brasov in jurul orei 10.45, fiind insotit de un avocat, a iesit la ora 11.30. Inainte de a se urca in masina, Ilie Sarbu le-a spus jurnalistilor ca nu are de facut nicio declaratie, iar cand a fost intrebat daca a fost audiat, acesta a raspuns negativ, dupa care a inchis usa masinii.

Sursa foto: iliesarbu.ro.

Ioan Adam, deputat PSD- un adevarat latifundiar

Ioan Adam, deputat PSD- un adevarat latifundiar

Deputatul PSD Ioan Adam a fost audiat, miercuri dimineata, de procurorii DNA Brasov, in dosarul retrocedarilor ilegale de terenuri in care sunt vizati si magistrati, intre care sotia sa.

Deputatul Ioan Adam, care este si avocat, avand un cabinet in Brasov, a iesit din sediul DNA in jurul orei 10.30, fiind insotit de un aparator. Deputatul le-a spus jurnalistilor: ”Nu va grabiti”, fara a face alte comentarii. Avocatul acestuia a afirmat ca Ioan Adam a fost chemat la DNA pentru ”probleme profesionale confidentiale”, el nedorind sa ofere detalii, potrivit Mediafax.

Potrivit ultimei sale declaratii de avere, din iunie 2014, deputatul Ioan Adam are noua terenuri, in suprafata totala de peste 20 de hectare, opt dintre ele fiind cumparate si unul mostenit. Dintre cele noua terenuri, sase sunt in Brasov si cate unul in Poiana Brasov, Sacele, Fundata si Poiana Marului. Sase terenuri sunt cu constructii, doua sunt intravilan si unul este agricol.

Ioan Adam este asoviat la SC Frigos Pommes SRL Ilieni, judetul Covasna, si are actiuni la SIF Moldova, SIF Transilvania, SIF Banat si SIF Oltenia, dar si la mai multe societati, intre care SC Antibiotice, dar si la Fondul Proprietatea.

Sursa foto: cdep.ro