Andrei Hrebenciuc, retinut in dosarul retrocedarilor ilegale, este acuzat de trafic de influenta si spalare de bani, dar si pentru ca, impreuna cu tatal sau, Viorel Hrebenciuc, cu Ioan Adam si Gheorghe Sturdza, ar fi constituit grupul infractional care a urmarit retrocedarea ilegala a 43.000 ha de paduri, arata procurorii DNA.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Brasov au dispus, joi, punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a lui Andrei Hrebenciuc. Inalta Curte de Casatie si Justitie urmeaza sa decida daca admite cererea procurorilor de arestare preventiva a lui Andrei Hrebenciuc, pentru constituirea unui grup infractional organizat, complicitate la trafic de influenta si spalare de bani, arata DNA, intr-un comunicat de presa, potrivit Mediafax.

De asemenea, procurorii DNA Brasov au dispus urmarirea penale a avocatilor Nicolae Mergeani si Victor Adrian Prodan, precum si a Elisabetei Carmen Dragoi, asociat si administrator al societatii comerciale Resedinta Varstnicilor SRL, toti fiind acuzati de spalare de bani.

Andrei Hrebenciuc este acuzat de procurori ca, incepand din 24 iunie 2013, impreuna cu tatal sau, Viorel Hrebenciuc, cu deputatul Ioan Adam, cu Paltin Gheorghe Sturdza si cu Dan Costin Bengescu, a constituit un grup (care a fost sprijinit ulterior si de alte persoane) ce urmarea sa obtina venituri prin oferire de mita, cumparare de influenta sau folosirea nelegala a influentei "cu scopul de a urgenta punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate, precum si o cat mai rapida vanzare a terenului forestier in suprafata de 43.227 ha dobandit prin hotararea judecatoreasca nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, emisa in mod presupus fraudulos".
Andrei Hrebenciuc a fost audiat la sediul DNA Brasov timp de aproximativ cinci ore, iar in jurul orei 09.00 a fost scos cu catuse la maini si urcat intr-o masina, cu care va fi dus la instanta suprema.

Viorel Hrebenciuc, care a mers la DNA Brasov impreuna cu fiul sau, a spus ca a venit sa il sustina moral. El a precizat ca atat el, cat si fiul sai sunt nevinovati, iar adevarata tinta a DNA este candidatul la Presedintie Victor Ponta. Miercuri, procurorii anticoruptie au facut perchezitii la biroul din Bucuresti al lui Andrei Hrebenciuc, precum si la birourile unor avocati care ar fi vizati in acelasi dosar.

De asemenea, fostul sef al SPP Dumitru Iliescu, prin intermediul caruia Viorel Hrebenciuc ar fi aflat ca este interceptat, a fost audiat miercuri noapte la DNA central, el fiind lasat sa plece dupa ce a dat declaratii aproximativ doua ore si jumatate si i-au fost comunicate acuzatiile. Dumitru Iliescu este urmarit penal pentru folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii si cumparare de influenta.

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a fost anuntat, luni, de procurorii DNA ca este urmarit penal intr-un nou dosar, in care este acuzat de instigare la infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, trafic de influenta, folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite si cumparare de influenta. In acelasi dosar, senatorul PSD Dan Sova este urmarit penal pentru trafic de influenta.

Potrivit procurorilor, in 17 octombrie, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al PSD din Camera Deputatilor, membru al Comitetului Executiv National al partidului si vicepresedinte al Camerei Deputatilor, i-ar fi cerut senatorului Dan Sova sa initieze o propunere legislativa privind amnistia si gratierea unor pedepse. Hrebenciuc i-ar fi promis lui Sova, in schimbul interventiilor sale, ca il va sprijini sa obtina functia de presedinte al partidului din care cei doi fac parte, in dauna altor doi posibili contracandidati.

Cei doi au mai discutat ca, in acelasi context, colegul lui Hrebenciuc sa il determine pe ministrul Justitiei sa initieze un proiect de lege avand ca obiect abrogarea articolului 13 din Legea 78/2000, respectiv "fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite".

DNA a precizat ca propunerea a fost formulata pentru a evita ca o eventuala condamnare a lui Viorel Hrebenciuc sa fie pusa in executare, dar si pentru "a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului, care fusese condamnat nedefinitiv in prima instanta pentru luare de mita, la pedeapsa inchisorii".

Surse judiciare au declarat ca membrul PSD condamnat, pe care Hrebenciuc voia sa il sprijinire prin adoptarea unei legi de amnistiere si gratiere a pedepsei, este Miron Mitrea. Instanta suprema l-a condamnat, in 15 octombrie, pe deputatul PSD Miron Mitrea la doi ani de inchisoare cu executare, in dosarul de coruptie privind lucrarile de constructie facute la locuinta mamei sale, decizia nefiind definitiva.

DNA a cerut aviz de la Camera Deputatilor pentru arestarea preventiva a lui Viorel Hrebenciuc, atat in noul dosar, cat si in cel in care este cercetat alaturi de deputatul PSD Ioan Adam, pentru retrocedari ilegale de paduri. In dosarul retrocedarilor ilegale, Hrebenciuc este urmarit penal pentru constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta si instigare la folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Viorel Hrebenciuc a demisionat marti din Parlament.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri