SIF Moldova a informat ca arestarea preventiva a lui Andrei Hrebenciuc in dosarul retrocedarilor de paduri nu are legatura cu activitatile curente ale societatii si cu responsabilitatile acestuia in calitatea de administrator neexecutiv al companiei.

"In completarea raportului adresat joi ASF si luand act de decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) in ceea ce-l priveste pe Andrei Hrebenciuc, administrator al SIF Moldova, facem precizarea ca faptele care au motivat decizia judecatoreasca nu au legatura cu activitatile curente ale SIF Moldova si cu activitatile lui Andrei Hrebenciuc in calitate de administrator neexecutiv al SIF Moldova", se arata intr-un raport transmis de companie Bursei de Valori Bucuresti (BVB), noteaza Mediafax.

Andrei Hrebenciuc este membru in Consiliul de Administratie al SIF Moldova din aprilie 2013. Andrei Hrebenciuc si Paltin Sturdza au fost arestati preventiv, vineri dimineata, in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri, in urma unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ). Potrivit regulamentului ASF privind autorizarea si functionarea societatilor de investitii financiare, membrii consiliului de administratie/consiliului de supraveghere trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, inclusiv "sa aiba o buna reputatie".

De asemenea, regulamentul ASF prevede ca acestia sa nu "sa nu fi fost condamnati printr-o sentinta ramasa definitiva pentru gestiune frauduloasa, abuz de incredere, fals, uz de fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare sau luare de mita, precum si alte infractiuni de natura economica". Andrei Hrebenciuc si Paltin Sturdza, retinuti joi de procurorii DNA Brasov, au fost prezentanti instantei supreme joi seara, iar dupa sedinta de judecare a propunerii de arestare, acestia au fost dusi inapoi in arestul Politiei Judetene Brasov.

Tatal, ajutat de fiu sa faca trafic de influenta

Andrei Hrebenciuc este acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, complicitate la trafic de influenta si spalare de bani, iar Sturdza este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, cumparare de influenta si instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave. Procurorii mai arata ca Andrei Hrebenciuc l-a ajutat pe tatal sau, deputatul Viorel Hrebenciuc, sa comita infractiunea de trafic de influenta.

Anchetatorii sustin ca Andrei Hrebenciuc, in baza unei intelegeri cu Dan Costin Bengescu, Viorel Hrebenciuc si cu avocatii Victor Adrian Prodan si Nicolae Mergeani, ar fi determinat-o pe Carmen Elisabeta Dragoi, administrator al SC Resedinta Varstnicilor SRL, sa incheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobandit calitatea de promitent cumparator, alaturi de Bengescu, pentru suprafata de 43.277 de hectare de teren forestier.

Pretul tranzactiei a fost stabilit la 2.500 de euro pe hectar, acesta fiind de aproximativ trei ori mai mic decat valoarea de piata, "intrucat contractul masca, in cuprinsul sau, si cumpararea de influenta de la autoritatile din judetul Bacau", a aratat DNA. Procurorii au stabilit ca SC Resedinta Varstnicilor SRL are ca asociat unic Majura Limited (cu sediu social in Cipru), persoana juridica cipriota al carei asociat real este Andrei Hrebenciuc.

Potrivit anchetatorilor, toate persoanele implicate, respectiv Andrei Hrebenciuc, Viorel Hrebenciuc, Paltin Gheorghe Sturdza, Dan Costin Bengescu si Ioan Adam, cunosteau faptul ca s-a stabilit un pret mult mai mic decat cel real, deoarece diferenta de pret ce urma sa fie obtinuta din vanzarea padurii reprezenta folosul lui Viorel Hrebenciuc si al lui Dan Bengescu in schimbul exercitarii de influente fata de functionarii cu atributii privind punerea in executare a deciziei din 2012 a Tribunalului Covasna.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri