Senatorul Gigi Chiru este urmarit penal pentru luare de mita si spalare de bani, dupa ce procurorii DNA au aratat ca, in 2010, cand era seful Inspectoratului in Constructii Sud - Est, ar fi cerut mita 1,5 milioane de euro pentru a favoriza un grup de firme intr-un proiect de constructie de parcuri eoliene in Dobrogea

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au dispus urmarirea penala a senatorului PDL Gigi Christian Chiru pentru luare de mita, spalare de bani si fals in declaratii. Potrivit procurorilor, la data de 19 august 2010, Gigi Chiru a pretins de la un martor denuntator si de la un om de afaceri, suma de 1.500 000 euro, in forma disimulata a unui contract de imprumut fictiv, in vederea indeplinirii, neindeplinirii, urgentarii ori intarzierii indeplinirii unui act ce intra in atributiile sale de inspector sef al Inspectoratului Regional in Constructii Sud - Est, intr-o maniera favorabila grupului de firme: SC Eolica Dobrogea SRL Romania, Eolica Dobrogea AG, Eolica Dobrogea X GMBH, informeaza Mediafax.

"Concret, in schimbul acestei sume de bani, suspectul a promis ca, de la nivelul functiei de inspector sef al Inspectoratului Teritorial in Constructii Sud-Est Constanta, sa sprijine interesele patrimoniale ale acestei persoane juridice in proiectele aflate in derulare privind constructia de parcuri eoliene in Dobrogea. Totodata, pretinderea a fost facuta si in vederea asigurarii protectiei juridice a grupului de firme respectiv in litigiile existente cu concurentul, grupul Cez Romania", arata DNA in ordonanta de efectuare a urmaririi penale.

In acest context, la data de 23 septembrie 2011, Chiru a primit de omul de afaceri suma de 300.000 euro si a acceptat reinnoirea promisiunii de a primi de la aceeasi persoana suma de 1.200.000 euro, in aceleasi scopuri mentionate anterior si sub forma disimulata a cesiunii catre aceeasi persoana a dreptului de creanta al "creditorului" Gigi Chiru, izvorat din contractul de imprumut, incheiat la data de 19 august 2010. Obligatiile izvorate din acest contract fictiv au fost garantate prin instituirea in favoarea "creditorului" a unui drept de gaj asupra a 5% din partile sociale ale SC Eolica Dobrogea SRL Romania.

Contracte de imprumut pentru mascarea circulatiei banilor

Astfel, cunoscand ca sumele de 1.500.000 euro, respectiv de 300.000 euro provin din comiterea infractiunilor de dare si luare de mita, la datele de 19 august 2010 si 23 septembrie 2011, Chiru a disimulat adevarata natura a dispozitiei si circulatiei banilor, in contracte de imprumut, respectiv de cesiune de creanta. In calitate de senator in Parlamentul Romaniei, in datele de 19.12.2012, 11.06.2013 si 12.06.2014, Chiru a facut declaratii false privind creantele detinute, in sensul omisiunii mentiunilor privind cele doua acte oneroase, respectiv contractul de imprumut si contractul de cesiune de creanta.

In acest dosar, in care fac cercetari pentru fapte de coruptie care ar fi fost comise in perioada 2010-2014, procurorii DNA au facut joi 22 de perchezitii in Bucuresti si Constanta, la sediile unor firme si la locuintele unor persoane. Gigi Christian Chiru este la primul mandat de parlamentar, ajungand senator din partea PDL prin redistribuire, in colegiul uninominal 4 Constanta.

In perioada 2004 - 2008, Gigi Chiru a fost consilier local PDL la Eforie, iar in 2008 a candidat la primaria acestei localitati si a pierdut alegerile. La alegerile din iunie 2012, Chiru a candidat si la Primaria Constanta, dar a pierdut din nou. In perioada 2010 - 2011, Gigi Chiru a condus Inspectoratul Judetean in Constructii Constanta, iar intre 2009 si 2010 a fost director coordonator in Inspectoratul Teritorial in Constructii Sud-Est. Cristian Gigi Chiru este casatorit a doua oara si este tatal a patru copii - o fata si trei baieti.

Conform ultimei sale declaratii de avere, din iunie, Gigi Chiru detine un teren intravilan de 300 de metri patrati, cumparat in anul 2003, si un minihotel pe care l-a cumparat in 2001, ambele aflate in statiunea Eforie Sud. El nu are masini, dar are mai multe bijuterii, tablouri si alte obiecte de arta, in valoare totala 175.000 de lei. De asemenea, Gigi Chiru are aproape 35.000 de euro si 2.000 de lei in patru conturi bancare.

Senatorul constantean mai detine actiuni la trei societati - SC Prim Intermod SRL, Univers Marin SRLsi MVL LTD, in valoare de 1,2 milioane de lei. De asemenea, el mentioneaza ca ar fi imprumtat primele doua firme cu aproape 465.000 de lei. In plus, Gigi Chiru ii datoreaza sotiei sale, Violeta Luminita Munteanu, 50.000 de euro. In ultimul an fiscal, Gigi Chiru a incasat 58.908 lei din indemnizatia de parlamentar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri