Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a afirmat marti ca au fost primite sapte contestatii la CC dupa alegeri, dar numai una este de la un candidat.

Intrebat daca se poate dovedi o eventuala frauda la alegeri, care sa poata duce la o decizie de anulare a scrutinului din 2 noiembrie, Augustin Zegrean a spus ca, la judecata, nu judecatorul trebuie sa administreze probe, ci cel care face o sustinere trebuie sa vina cu dovezi. "Faptul ca se spune la televizor, in presa sau pe strada ca s-au fraudat (alegerile prezidentiale, n.r.), asta auzim de fiecare data. Unii dintre candidati chiar au anuntat dinainte ca e frauda", a spus Augustin Zegrean, la intrarea in sediul Curtii Constitutionale, potrivit Mediafax.

Intrebat cate contestatii dupa alegeri au fost trimise la CC, Zegrean a spus ca sunt sapte astfel de cereri, dintre care doar una de la un candidat la prezidentiale. El a precizat ca majoritatea contestatiilor "au venit pe net". "Si aici este o problema, pentru ca legea spune ca pot face astfel de contestatii numai cei care au candidat in alegeri sau partidele care au propus candidati. Deocamdata un singur candidat a depus o astfel de cerere", a precizat Zegrean.

Pot face astfel de contestatii numai cei care au candidat in alegeri sau partidele care au propus candidati.

Intrebat daca este vorba de candidatul UDMR Kelemen Hunor, presedintele CC a raspuns afirmativ.
Judecatorii Curtii Constitutionale sunt asteptati sa ia miercuri in discutiile contestatiile formulate dupa primul tur al alegerilor prezidentiale. Surse oficiale au declarat ca printre cei care au cerut CC sa anuleze rezultatele primului tur de scrutin sunt Diana Fanea, Dragos Nicolae Saramet si Irina Dragan. Acestia au reclamat proasta organizate a alegerilor, neregulile, dar si scandalurile care au insotit alegerile prezidentiale de duminica.

Contestatiile trebuie solutionate pana vineri, 7 noiembrie, cand, conform calendarului electoral, trebuie anuntate si validate de catre CC rezultatele primului tur. Potrivit prevederilor legale, cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale reprezentate in Consiliul Minoritatilor Nationale si de candidatii care au participat la alegeri, in termen de cel mult trei zile de la inchiderea votarii. Cererea trebuie motivata si insotita de dovezile pe care se intemeiaza.

Curtea Constitutionala anuleaza alegerile in cazul in care votarea si stabilirea rezultatelor au avut loc prin frauda de natura sa modifice atribuirea mandatului sau ordinea candidatilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. In aceasta situatie, Curtea va dispune repetarea turului de scrutin in a doua duminica de la data anularii alegerilor.

Sursa foto: ccr.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri