Procurorii DNA fac joi perchezitii la Primaria Pitesti, la locuinta primarului Tudor Pendiuc si la sediile mai multor firme, intr-un dosar care vizeaza fapte de coruptie din perioada 2007-2014, cu prejudiciu de circa un milion de euro, cauzat prin acordarea unor contracte de achizitii publice.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) arata, intr-un comunicat de presa, ca procurorii fac 18 perchezitii in Bucuresti, Pitesti si localitatile invecinate acestora, dintre care una este sediul unei institutii publice, iar restul la societati comerciale si domiciliile unor persoane.

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni de savarsire, in perioada 2007 - 2014, a unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie", a precizat sursa citata. Surse judiciare au declarat ca institutia publica unde se fac perchezitii este Primaria Pitesti. De asemenea, procurorii perchezitioneaza si locuinta primarului din Pitesti, Tudor Pendiuc, conform Mediafax.

Potrivit surselor citate, dosarul vizeaza fapte de coruptie privind acordarea unor contracte de achizitii publice mai multor firme, la care procurorii fac perchezitii. Unul dintre aceste contracte are legatura cu achizitiile facute de Regia de Transport Public Pitesti, privind cumpararea mai multor autobuze. Prejudicul estimat de procurori in aceasta cauza ar fi de aproximativ un milion de euro, fiind produs intre 2007 si 2014, au mai aratat sursele citate.

Primarul din Pitesti, unul dintre cei mai longevivi din Romania

Procurorii sunt sprijiniti in aceasta cauza de Serviciul Roman de Informatii si Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei. Social-democratul Tudor Pendiuc este unul dintre cei mai longevivi primari din Romania. El a fost ales primar al municipiului Pitesti pentru prima data in anul 1992 si de atunci ocupa fara intrerupere aceasta functie, fiind reales de pitesteni la fiecare patru ani.

Conform CV-ului postat pe site-ul Primariei Pitesti, Pendiuc este presedinte al Asociatiei Municipiilor din Romania, membru in Comitetul Regiunilor de la Bruxelles si este si conferentiar universitar doctor la Universitatea ”Constantin Brancoveanu” din Pitesti.

Anul acesta, primarul Pitestiului a primit din partea Asociatiei Municipiilor din Romania ”Trofeul de Excelenta pentru contributia adusa la dezvoltarea, modernizarea si eficientizarea administratiei publice din Romania”.
In anul 2011, Tudor Pendiuc a fost decorat de catre presedintele Traian Basescu cu Ordinul National ”Pentru Merit” in grad de Ofiter.

In prezent, Tudor Pendiuc conduce PSD Arges, dupa ce fostul presedinte al organizatiei judetene, Constantin Nicolescu, a fost condamnat definitiv pentru conflict de interese. Potrivit declaratiei de avere din iulie 2013, Tudor Pendiuc are doua apartamente in Pitesti de 58, respectiv 86 de metri patrati, cumparate in anii 1990 si 1996 impreuna cu sotia sa, precum si o casa in suprafata de 712 metri ptrati, construita in anul 2005.

Primarul Pitestiului si sotia sa mai au o casa de 60 de metri patrati in comuna Salcia, judetul Telorman, mostenita de sotia lui Pendiuc in anul 1995. Tot in comuna Salcia, sotia lui Pendiuc a mostenit doua terenuri agricole de 1,38 hectare, respectiv 0,40 hectare, precum si un teren intravilan in suprafata de 0,05 hectare. Pendiuc mai are, la Pitesti, suprafete de 2.064 de metri patrati de vii, livezi, teren arabil, curti si constructii, toate cumparate in 1998.

Primarul Pitestiului detine si un autoturism Dacia Logan, din anul 2008. Totodata, el are doua conturi de 22.095 de lei si 5.069 de euro, precum si un depozit bancar de 16.390 de lei. Tudor Pendiuc are si un credit de 9.500 de euro contractat in 2010 si scadent in 2014.

In ceea ce priveste veniturile, Pendiuc a obtinut in anul fiscal anterior declaratiei de avere venituri de 52.433 de lei, din salariul de primar, iar sotia acestuia, Gabriela Pendiuc, a obtinut 36.270 de lei ca director la Scoala Populara de Arte si Meserii.

Pendiuc a mai notat in declaratia de avere venituri de 22.300 de lei, obtinute din functia de conferentiar universitar doctor la Universitatea ”Constantin Brancoveanu”, 9.418 lei obtinuti ca membru in Comisia nationala de avizare a imprumuturilor de la Ministerulsui Finantelor si 6.715 de euro ca membru in Comitetul Regiunilor de la Bruxelles.

In declaratia de interese, primarul Pitestiului mentioneaza ca este presedinte sau vicepresedinte al mai multor fundatii sau asociatii. Astfel, el este presedinte al Fundatiei Doina si Ion Aldea Teodorovici, al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Arges si al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Termoserv, precum si vicepresedinte al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Servsal.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri