Procurorii DNA cer avizul Camerei Deputatilor pentru arestarea deputatului UDMR Marko Attila, implicat in dosarul in care a fost arestata si sefa DIICOT, Alina Bica, dupa ce a facut parte dintr-o comisie a ANRP care a acordat ilegal o despagubire in 2011.

Conform unui comunicat de presa, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al Romaniei cererea si referatul intocmit de anchetatori, pentru a fi sesizat ministrul Justitiei. Acesta din urma ar urma sa ceara presedintelui Camerei Deputatilor incuviintarea retinerii si arestarii preventive a deputatului, suspectat de abuz in serviciu, conform Mediafax.

Procurorii anticoruptie sustin ca, in 15 martie 2011, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), care era compusa la acea vreme din Attila Marko, Alina Mihaela Bica, Dragos George Bogdan, Lacramioara Alexandru, Sergiu Ionut Diacomatu si alte persoane, a aprobat un raport de evaluare, incalcand prevederilor legale privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente.

Cum s-a facut evaluarea terenului "pagubos"

Astfel, conform DNA, membrii Comisiei, luand la cunostinta de concluziile raportului de evaluare a terenului, puteau constata ca expertul a folosit, in cadrul metodei comparatiei vanzarilor, variabile (terenuri) care nu erau asemanatoare cu terenul supus evaluarii, din punct de vedere al suprafetei, locului amplasarii si datei evaluarii.

"Aprobarea raportului de evaluare intocmit de expertul evaluator Emil Nutiu, de catre membrii sus mentionati ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP, s-a facut cu incalcarea dispozitiilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, care prevad ca, in baza raportului de evaluare, Comisia Centrala va proceda fie la emiterea deciziei reprezentand titlul de despagubire, fie la trimiterea dosarului spre reevaluare", arata procurorii anticoruptie.

Attila-Gabor Marko este suspectat ca, impreuna cu ceilalti membrii ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, a aprobat, in mod abuziv, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Emil Nutiu, prin care a fost stabilita valoarea de 377.282.300 lei pentru un teren de 13 hectare, prin supraevaluarea acestuia. Acest lucru adus statului un prejudiciu de 263.327.559 de lei, echivalentul a 62.548.113 euro.

Inculpatul a savarsit o infractiune de coruptie, iar privarea de libertate este necesara.

"Din probele administrate rezulta suspiciunea rezonabila ca inculpatul a savarsit o infractiune de coruptie, iar privarea de libertate este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal. In acest sens, trebuie avute in vedere gravitatea faptelor, modul si circumstantele de comitere a acestora, anturajul si mediul din care provine inculpatul, antecedentele penale si celelalte imprejurari privitoare la persoana acestuia", conform DNA.

In acelasi dosar, sefa DIICOT a fost prezetata, vineri, instantei supreme, cu propunerea de arestare preventiva. In fata instantei au ajuns, cu aceeasi propunere, si alte persoane retinute in acest dosar, respectiv Lacramioara Alexandru si Dragos Bogdan, fost vicepresedinte al ANAF, care au facut parte, si ei, din comisia care a acordat despagubirile, dar si expertul evaluator Emil Nutiu.

Omul de afaceri Gheorghe Stelian si un alt membru al comisiei, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit in ianuarie presedintele PNL Sector 1 sunt cercetati sub control judiciar, in dosarul despagubirilor pentru un teren supraevaluat. Potrivit unui document, terenul ce face obiectul dosarului a fost evaluat de expertul evaluator Emil Nutiu.

Din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a ANRP au facut parte, in 2011, si fostul presedinte al ANRP Crinuta Dumitrean, Catalin Florin Teodorescu, deputat PDL, Marko Attila, deputat UDMR, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit in ianuarie presedintele PNL Sector 1, si Remus Virgil Baciu, fost vicepresedinte al ANRP.

Baciu a fost condamnat, in aprilie, la cinci ani de inchisoare cu executare, pentru ca a primit 270.000 de euro spre a a urgenta dosare de restituire de proprietate. Potrivit procurorilor DNA, membrii comisiei "au aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Emil Nutiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care a fost stabilita o valoare a terenului in suprafata de 13,0535 hectare de 377.282.300 lei, prin supraevaluarea acestuia cu suma de 263.327.559 lei (echivalentul a 61.714.021,6 euro), prejudiciind cu aceasta suma bugetul de stat", se arata in document.

Astfel, potrivit procurorilor, ei au facilitat obtinerea unor avantaje patrimoniale de catre Gheorghe Stelian, Valentin Visoiu, Adrian Andrici, actionar la CS Universitatea Craiova, si Gabriel Gheorghe, care au impartit prejudiciul de peste 61 de milioane de euro, astfel: Stelian - 46.288.238 euro, Visoiu - 7.035.812 euro, Andrici - 4.196.800 euro si Gheorghe - 4.196.800,2 euro.

Valentin Visoiu, actionar la societatile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, este arestat la domiciliu, fiind cercetat si in dosarul de coruptie al primarului Pitestiului Tudor Pendiuc, pentru dare de mita, spalare de bani si complicitate la abuz in serviciu. Pe 15 octombrie 2014, Directia Nationala Anticoruptie s-a sesizat din oficiu cu privire la savarsirea unor infractiuni de coruptie, in legatura cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, in suprafata de 13,0535 ha, situat in Bucuresti, zona Plumbuita, sector 2.

Potrivit procurorilor, la data de 15 martie 2011, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP a aprobat raportul de evaluare a terenului de 13 ha din Capitala cu incalcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri