Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dispus, luni, suspendarea din magistratura a Alinei Bica si a luat act de demisia acesteia din functia de procuror la DIICOT. Aceasta a fost arestata in dosarul despagubirilor aprobate pentru un teren supraevaluat cu 61 de milioane de euro.

"Sectia de procurori a CSM a dispus suspendarea din functia de procuror, pana la solutionarea cauzei, a doamnei procuror sef, ca urmare a luarii masurii preventive fata de aceasta. De asemenea, Sectia de procurori a dispus incetarea activitatii la Directia de Investigarea a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a doamnei Bica Alina, la cererea dumneaei, si continuarea activitatii la Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, unitate de unde dumneaei a provenit la momentul accederii in DIICOT, respectiv din 1 decembrie 2004", a anuntat vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul Gheorghe Muscalu, relateaza Mediafax.

Acesta a precizat ca ministrul Justitiei a solicitat, vineri, Consiliului Superior al Magistraturii un aviz pentru demararea procedurile de revocare din functia de conducere de procuror sef al DIICOT a Alinei Bica. "A fost o solicitare venita prin posta, vineri dupa-amiaza, si am inregistrat-o dimineata. Nu am luat-o in discutie pentru ca doamna procuror sef si-a dat demisia din functia de conducere, demisie asupra careia se va pronunta, fiind un act unilateral de vointa, presedintele Romaniei, cel care a numit-o, potrivit prevederilor legale", a adaugat Gheorghe Muscalu.

Locul dumneaei nu mai este in structura specializata, la DIICOT.

Vicepresedintele CSM a mai spus ca, in perioada suspendarii, orice procuror sau judecator are un loc asigurat. "Este o suspendare provizorie, pana la momentul solutionarii definitive. Locul dumneaei nu mai este in structura specializata, la DIICOT", a precizat Muscalu. Vicepresedintele CSM a declarat ca, pe perioada suspendarii, Alina Bica nu mai este magistrat, dar are toate drepturile unui cetatean normal si poate desfasura orice alt tip de activitate.

"Legea spune ca poate sa desfasoare orice tip de activitate, deci iese din acea cupola a interdictiilor specificie activitatii de magistrat judecator sau procuror, iar la momentul solutionarii definitive a cauzei ei, in functie de solutie, va fi exclusa din magistratura sau va fi repusa in activitatea de magistrat, cu toate consecintele firesti", a spus Muscalu, inainte de discutarea suspendarii din magistratura a Alinei Bica.

Vicepresedintele CSM a adaugat ca faptele de care este suspectata Alina Bica nu au legatura cu activitatea desfasurata la DIICOT, precizand ca institutia este o structura puternica, ce are competenta foarte importanta in zona combaterii criminalitatii grave. "Procurorii DIICOT, sunt convins ca au inteles si inteleg foarte bine menirea lor si cred ca pot trece peste acest moment si sa-si vada in continuare de treaba. Sunt convins ca activitatea se va desfasura in conditii normale si sper ca, intr-o scurta perioada de timp, activitatea DIICOT sa revina la ceea ce a fost anterior si sa depaseasca mult mai usor aceste momente dificile", a declarat Gheorghe Muscalu.

Salariile si vechimea, anulate in cazul Alinei Bica

Acesta a adaugat ca Alina Bica nu si-a dat demisia din magistratura, ci a formulat o cerere de revocare din functia de procuror DIICOT. Potrivit Legii 303/2004, CSM dispune suspendarea din functie a unui procuror daca fata de acesta s-a dispus arestarea preventiva sau arestul la domiciliu. Pe durata suspendarii din functie, procurorului nu i se platesc drepturile salariale, iar aceasta perioada nu constituie vechime in magistratura.

In perioada suspendarii din functie, procurorului nu ii sunt aplicabile dispozitiile referitoare la interdictii si incompatibilitati, putand sa ocupe functii publice sau private, sa desfasoare activitati comerciale, direct sau prin persoane interpuse, activitati de arbitraj in litigii civile, comerciale sau de alta natura. De asemenea, in perioada suspendarii din functie, magistratul poate sa aiba calitatea de asociat sau de membru in organele de conducere, administrare sau control la societati civile, societati comerciale, inclusiv banci sau alte institutii de credit, societati de asigurare ori financiare, companii nationale, societati nationale sau regii autonome si sa fie membru al unui grup de interes economic, conform prevederilor legale.

Daca se dispune clasarea, achitarea sau incetarea procesului penal fata de magistrat, suspendarea din functie inceteaza, iar acesta este repus in situatia anterioara, i se platesc drepturile banesti de care a fost lipsit pe perioada suspendarii din functie si i se recunoaste vechimea in magistratura pentru aceasta perioada, mai prevede Legea 303/204.

Alina Bica i-a transmis, vineri, procurorului general al Romaniei, Tiberiu Nitu, demisia de la conducerea DIICOT si din functia de procuror al Directiei. Procurorul general Tiberiu Nitu declara, in aceeasi zi, ca daca Alina Bica nu isi va da demisia, el, in calitate de procurorul general al Parchetului ICCJ, va analiza si va solicita revocarea ei din functia de conducere si din DIICOT.

Intrebat tot atunci cine va conduce DIICOT in perioada urmatoare, Tiberiu Nitu a spus ca, pentru inceput, conducerea Directiei va fi asigurata de adjunctul DIICOT, Giorgiana Hosu, impreuna cu el. Alina Bica a fost instalata la sefia DIICOT in mai 2013, fiind numita la propunerea ministrului interimar al Justitiei de atunci, premierul Victor Ponta.

Ea a fost arestata preventiv, sambata dimineata, printr-o decizie luata de instanta suprema. Bica este acuzata de abuz in serviciu in legatura cu despagubirile aprobate in 2011 lui Gheorghe Stelian pentru un teren de 13 hectare din zona Plumbuita, supraevaluat cu 61 de milioane de euro. Sefa DIICOT era atunci secretar de stat in Ministerul Justitiei si membru al comisieri din ANRP care a aprobat despagubirile.

Citeste si:

    Aceeasi masura preventiva a fost luata pentru Lacramioara Alexandru, Dragos Bogdan, fost vicepresedinte al ANAF, care au facut parte, si ei, din comisia care a acordat despagubirile, si cel care a evaluat terenul, expertul evaluator Emil Nutiu. Cei trei sunt acuzati tot de abuz in serviciu.

    Sursa foto: Mediafax Foto

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



    Setari Cookie-uri